Pozor, nebezpečí zasnoubení!

Wodehouse_DobraJeevesi_audio
Jen jedna věc je horší než milostné nesnáze vašich přátel. Milostné nesnáze vás samotných. Tápete-li v otázkách lásky na první pohled, nesmělosti a nevyslyšené touhy, obraťte se na nějakého odborníka. Zavolejte Jeevese.

V říjnu 2019 se v nabídce vydavatelství Tympanum objevila další část příběhů z dílny P. G. Wodehouse s názvem Dobrá, Jeevesi. Interpretem audioknihy se stal Radek Valenta.

Pelham Grenville Wodehouse patřil bezpochyby k největším humoristům prvních tří čtvrtin minulého století. Jeho životní příběh rozhodně není příkladem umetené a idylické životní cesty. Přestože významnou část života strávil tento původně britský občan ve Spojených státech, obdržel rytířský titul. Spisovatelskou dráhu nastoupil v prvním desetiletí dvacátého století a na svém kontě má desítky titulů.

Vydavatelství Tympanum vybralo z Wodehouseova díla sérii s typickým britským sluhou jménem Jeeves. Původních patnáct svazků se u nás dočkalo pozornosti nejednoho nakladatele, nikdo je však dosud nenabídl v kompletní posloupnosti. V roce 2006 vydalo nakladatelství Paseka překlad druhé knihy Jedinečný Jeeves (The Inimitable Jeeves, 1923, jako audiokniha Tympanum 2016), ale i desáté Zavolejte Jeevese! (Ring for Jeeves, 1953). O rok později přibyl díl třetí Jen tak dál, Jeevesi (Carry on, Jeeves,  1925, jako audiokniha Tympanum 2017). Na čtvrté pokračování si čtenáři počkali až do roku 2009, kdy v Pasece vyšel titul Dobrá práce, Jeevesi (Very Good, Jeeves, 1930, jako audiokniha Tympanum 2019). Dnes recenzovaný pátý díl s názvem Dobrá, Jeevesi (Right Ho, Jeeves, 1934) přišel na řadu až v roce 2011. Nakladatelství Paseka přidalo trochu na přeskáčku i tituly Díky, Jeevesi (Thank you, Jeeves, 1934, česky 2009), Krédo rodu Woosterů (The Code of Woosters, 1938, česky 2011), Jitřní zpěvy (Joy in the Morning, 1946, česky 2007) a Čas namlouvání (The Mating Season, 1949, česky 2010).

Wodehouseův Jeeves bývá vedle prací Jerome Klapka Jeromeho označován za předobraz Jirotkova Saturnina. Nakolik právem, ponechávám na rozhodnutí každého čtenáře (či v našem případě posluchače). V pátém titulu série s Jeevesem se britský gentleman Bertie Wooster se svým vysoce inteligentním sluhou Jeevesem musejí vypořádat hned se dvěma milostnými zádrhely, k nimž se ne tak úplně vlastní vinou připletli. Věci by pravděpodobně měly hladší průběh, kdyby se pán nepovažoval za chytřejšího vlastního sluhy, ale pak by to celé nejspíš nebyla taková legrace, že?

Vzletný projev podtržený nejednou ironickou narážkou podtrhuje skvělý překlad Milana Žáčka. Styl stavějící svůj úspěch na typicky anglickém pojetí tak zvaného suchého humoru je u našich čtenářů vyhledávanou komoditou. A není tomu tak bezdůvodně. Možná právě proto dosáhl Saturnin hvězdného úspěchu, protože se jeho autorovi ve čtyřicátých letech dvacátého století podařilo najít správnou rovnováhu mezi humorem viditelným a skrytým hned napoprvé.

U audioknihy je ovšem kromě vlastní předlohy důležitý i přednes interpreta. Nejedna skvělá kniha dostala vinou nesprávně zvoleného recitátora na příslovečný frak a zůstala odsouzena ke smutnému nezájmu. To ale naštěstí není případ titulu Dobrá, Jeevesi. Po herci Radku Valentovi sáhli ve vydavatelství Tympanum již pro namluvení Jedinečného Jeevese v roce 2016 a zjevně šlo o krok správným směrem. I proto mu o rok později svěřili i knihu Jen tak dál, Jeevesi. Projev interpreta představuje ukázku profesionality a jeho práci s hlasem nelze naprosto nic vytknout. Radek Valenta dokáže upravovat projev v závislosti na tom, jakou postavu právě oživuje. Činí tak sice s méně výrazným akcentem, než jaký známe třeba z práce Jana Zadražila, ale i tak s  jistotou dostačující k pohodlné orientaci v ději.

Zvuková kniha Dobrá, Jeevesi je nabízena na jednom digitálním disku usazeném v plastovém podkladu papírového slim obalu. Padesát dvě stopy ve formátu mp3 v sobě v nezkrácené formě ukrývají dvacet tři kapitol. Celková doba poslechu vychází na devět a půl hodiny.

Při svém prvním setkání s Jeevesem jsem trochu bojoval se soustředěním. Orientace ve jménech postav mi, přiznávám, činila určité potíže. Nicméně nevzdal jsem se a pustil se do přehrávání znovu. A vzápětí se ukázalo, že šlo o správné rozhodnutí. Najednou jsem chápal, kdo je kdo, s kým je v přízni a koho naopak nemusí. Vnímal jsem i detaily, jež mi při prvním průchodu zcela nepovšimnuty proklouzly, a jako bych naslouchal zcela jiné knize než poprvé. Konečně jsem dokázal ocenit i drobnější nuance Wodehouseova pojetí humoru. Vsadil bych se, že při dalším poslechu objevím ještě další pikantnosti.

Přede mnou teď leží čtvrtá audiokniha s názvem Dobrá práce, Jeevesi, které vydavatelství Tympanum představilo trhu v listopadu 2019. Již netrpělivě čekám, čím mě Bertie a Jeeves překvapí tentokrát. Celá zkušenost bude ještě o to zajímavější, že se jedná o příběh, jenž tomu dnešnímu v řadě předchází. Ale o tom si povíme někdy jindy. Věřím, že brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrá, Jeevesi

Wodehouse, Pelham Grenvill

Tympanum, 2019

Napsat komentář