Zasoutěžte si o verše zapsané v podobě obrazů

kaligramy-perex
Máte rádi poezii? A znáte kaligramy? Jedná se o způsob psaní veršů do obrazce, který zachycuje téma básně. Jen málo básníků psalo kaligramy. Možná si ze školy vzpomenete na nejvýznamnějšího kaligramistu – francouzského básníka, prozaika a dramatika Guillauma Apollinaira.

Poezie v obrazech

Apollinairovy Kaligramy jsou obrazové básně, verše zapsané do obrazů, které mají znázorňovat. Mnoho básní by bez výtvarného uspořádání bylo pro čtenáře nepochopitelných. K tomuto ojedinělému pokusu o zapsání poezie vedlo Apollinaira jeho kubistické a futorologické přesvědčení, které hlásal v předválečné Paříži v kruhu umělců, i jeho úzké přátelství s Pablem Picassem. Apollinairova hra s překvapivými obrazy a souvislostmi v mnohém ovlivnila poezii 20. století.

Poprvé vyšly Kaligramy až po Apollinairově smrti v roce 1918 a obsahují 80 básní, rozdělených do 6 oddílů. Přestože ovlivnily mnoho českých básníků, nebyly Kaligramy nikdy přeloženy do češtiny v původním grafickém zobrazení celé. Existuje pár básní přepsaných do obrazů zejména od Jiřího Konůpka, ale nikdo se nepokusil o obtížné převedení překladu do obrazců u celé sbírky. Autorem prvního českého překladu Kaligramů je básník, překladatel a pedagog Petr Šrůta.

 

Kaligramy

Autor: Guillaume Apollinaire

Vydalo: nakladatelství Garamond
Překlad: Petr Šrůta
Počet stran: 208
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2019
ISBN: 978-80-7407-462-2

Přečtěte si více o knize Kaligramy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Garamond.

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

 

O autorce

Guillaume Apollinaire (1880–1918), francouzský básník polského původu byl jedním ze zakladatelů moderní poezie 20. století. Jeho básnické sbírky Pásmo a Alkoholy ovlivnily řadu českých básníků od Čapka po Nezvala. V zákopech první světové války byl raněn do hlavy a krátce po jejím skončení zemřel na epidemii španělské chřipky.
(Zdroj informací: nakladatelství Garamond)

 

Vyhrajte knihu Kaligramy

Kaligramy jsou propojením poezie a výtvarného umění – zapsané verše tvoří obrazec toho, o čem se v nich vypráví. Jejich vytváření je složité, ale bez tohoto znázornění by často byly básně pro čtenáře nepochopitelné. Jedním z nejznámějších autorů kaligramů je Guillaume Apollinaire, který v mnohém ovlivnil poezii 20. století. Jeho básnickou sbírku si nyní můžete přečíst.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Garamond vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Kaligramy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kaligramy
probíhá od 21. listopadu do 4. prosince 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 sbírek poezie Kaligramy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKaligramy

Apollinaire, Guillaume

Garamond, 2019

Napsat komentář