Hořkosladký příběh s nádechem Toskánska

tisic-dnu-v-toskansku-perex
Malebné venkovské prostředí, chutná jídla a životní příběh zkombinovala ve své knize šéfkuchařka Marlena de Blasi, která se spolu s manželem přestěhovala do Toskánska. Nechte se i vy okouzlit zdejší atmosférou a inspirujte se kuchařskými recepty.

Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem. Malebný toskánský venkov, kraj starých olivovníkových hájů a horkých etruských pramenů, je místem, kde hodlají najít ty pravé ingredience dobrého života.
Ve vesničce s pouhými dvěma stovkami svérázných obyvatel se nastěhují do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, bez ústředního topení a s malinkou, skromnou kuchyní. Jejich nový život se v podstatě jen velmi málo liší od života, který zdejší venkované vedou již celá staletí. Sklízejí hrozny na vinicích, sbírají jedlé kaštany, chodí do lesa na houby a ručně trhají olivy.
Pár se brzy spřátelí s charismatickým Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem, jehož příběhy a bohaté znalosti místního folkloru Marlenu doslova uhranou. V jeho doprovodu manželé navštěvují sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba či na oleji osmažené cuketové květy. Objevují venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale má i svá tajemství. Jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany, jejíž nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je ve skutečnosti volbou každého člověka.
Tisíc dní v Toskánku je román plný těch nejrozmanitějších a nejlahodnějších zemitých chutí stejně jako tradiční toskánská kuchyně a okouzlí všechny čtenáře, kteří chtějí poznat skutečnou duší Toskánska. Kniha je doplněna autorčinými recepty klasické toskánské kuchyně.

Ukázka z knihy

„Ce l’abbiamo fatta, Chou-Chou, zvládli jsme to,“ obrací se ke mně jménem, které mi vymyslel, oběma rukama s lokty doširoka jako křídla svírá volant stařičkého BMW a s rameny schoulenými se spiklenecky pochechtává.
„Ano, zvládli jsme to,“ opakuju s náznakem nesouhlasu s množným číslem. Hledím z okna na druhou stranu ke světlům Ponte della Libertà. Den ještě pospinkává. Smetanové mihotání probouzejícího se sluníčka se omotává kolem blednoucího měsíce, který se nyní rozpouští do vlahé, temně modré oblohy nad lagunou. Ticho narušuje pouze jeho dětinská radost a vrnění ubíhající silnice. Pláču a po tvářích se mi přes veškerou snahu kutálejí horké slzy. Nechci odejít z Benátek. Přesto se usměju nad tím, jak je jméno mostu výstižné. Svoboda. Je snad lepší cesty pro útěk? Jenže je to jeho útěk, jeho nový začátek. No ano, vím, že i můj. Náš. A velká část mé bytosti se raduje nad vyhlídkou, že si v nádherné a dokonalé toskánské krajině vybudujeme domov. Kromě toho budeme jenom půl dne jízdy od Benátek. Budeme jezdit sem a tam. Na sto procent. Ale pro tuto chvíli musím v sobě vyburcovat věčnou tulačku a doufám, že mi vyhoví.

Tisíc dnů v Toskánsku

Autorka: Marlena de Blasi 
Přeložila: Daria Dvořáková

Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-339-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Tisíc dnů v Toskánsku vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

marlena-de-blasiMarlena de Blasi je bestsellerová autorka řady románů, které se odehrávají v atraktivních oblastech slunné Itálie. Je šéfkuchařkou, novinářkou, poradkyní v gastronomii a kritičkou restaurací. Vydala také dvě mezinárodně úspěšné italské kuchařky. S manželem Fernandem se přestěhovala z Benátek do městečka San Casciano v Toskánsku a v současnosti žijí v umbrijském Orvietu. Pořádá také gastronomické výlety Toskánskem a Umbrií.

Zdroj informací: jota.cz


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTisíc dnů v Toskánsku

de Blasi, Marlena

Jota, 2018

Napsat komentář