Závěrečný díl (post)krizové trilogie

Kafkonomie
Tomáš Sedláček a Roman Chlupatý si po matematikovi a antropologovi k rozhovorům přizvali spisovatele a novináře Jorise Luyendijka. Spolu si povídali o ekonomice a bankéřství. Jedná se o třetí knihu z edice Double, ve které vycházejí rozhovory s Tomášem Sedláčkem.

Přední český ekonom Tomáš Sedláček si společně s publicistou a konzultantem Romanem Chlupatým přizvali k debatě Jorise Luyendijka. Tento nizozemský antropolog a spisovatel zkoumal v londýnské City bankéře coby specifický druh, který je podepsán pod nejhlubší krizí globální ekonomiky od Velké deprese ve 30. letech 20. století.
KAFKONOMIE: Z BOŽÍ VŮLE BANKÉŘ přináší ve formě živého rozhovoru unikátní vhled do světa lidí, kteří rozhodují o vzniku a toku peněz. Od pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008, největšího korporátního krachu v historii USA, uplynulo deset let. Mnohé se od té doby změnilo, ale samotné základy včetně přesvědčení o výjimečnosti bankéřů odolaly.
Kniha je volným pokračováním úspěšných rozhovorů Tomáše Sedláčka a Romana Chlupatého s kanadským matematikem Davidem Orrellem a americkým antropologem Davidem Graeberem. Vychází jako třetí závěrečný díl (post)krizové trilogie.

Ukázka z knihy

Roman Chlupatý: V době, kdy finanční krize vrcholila a mnohé instituce zachraňovali daňoví poplatníci stamiliardovými injekcemi, bránil šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein bonusy, které si bankéři vypláceli, slovy, že dělají „boží práci“. Vzbudil tím vlnu nevole, ale v jistých kruzích i pochopení. Finančníci, nebo obecněji svět financí, jsou totiž středobodem současného systému. Jsou podobná kontroverzní prohlášení pochopitelná?

Joris Luyendijk: Blankfeinův výrok je skvělou ukázkou toho, jak bankéři sami sebe vnímají. Vychází z víry, že kapitalistická ekonomie potřebuje „přísnou lásku“, že prostě někdo musí zbavit systém plevele – a právě to je práce bankéřů. Říká se tomu kreativní destrukce a z pohledu těch, kteří jsou pod ní podepsáni, platí dvě věci: Zaprvé, jde o nepopulární práci, takže musí být dobře placena.

Edice Double – rozhovory Tomáše Sedláčka

Rozhovory respektovaného ekonoma Tomáše Sedláčka se světovými osobnostmi o aktuálním světovém dění v širších souvislostech. Dialogy vede a doplňuje český novinář žijící v Londýně Roman Chlupatý.

Kafkonomie: Z boží vůle bankéř

rozhovor Romana Chlupatého
Autor: Tomáš Sedláček, Joris Luyendijk, Roman Chlupatý

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 120×170 mm
ISBN: 978-80-88268-03-1
Doporučená cena: 158 Kč

 

Knihu Kafkonomie: Z boží vůle bankéř vydalo nakladatelství 65. pole.

O autorech

Tomáš Sedláček v současnosti pracuje jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB, přednáší filozofii, ekonomii a dějiny ekonomických teorií. Je vyhledávaným komentátorem ekonomického dění a díky svým nekonvenčním názorům a schopnosti propojit ekonomickou vědu s ostatními obory se v posledních letech prosadil i na mezinárodní scéně. Jeho kniha Ekonomie dobra a zla (naše recenze) byla přeložena do 21 jazyků a dočkala se i úspěšného scénického zpracování. Dále napsal knihu 2036 Tomáš Sedláček a hosté: Jak budeme žít za 20 let?.

Joris Luyendijk je spisovatel, novinář a komentátor. Jeho glosy se pravidelně objevují v britském listu The Guardian, belgickém De Standaardnebo nizozemském NRC Handelsblad. V roce 2011 ho pak The Guardian pověřil studiem kultury v londýnském finančním centru. Jeho postřehy byly uceleně publikovány v knize Swimming with Sharks, která se v Nizozemsku stala nejprodávanější knihou roku 2015 a byla přeložena do mnoha evropských a asijských jazyků.

Roman Chlupatý je česko‑kanadský novinář, lektor a konzultant, který se specializuje na globální ekonomiku a politiku. Jako hostující lektor přednášel na řadě univerzit, např. Vysoké škole ekonomické a Danish School of Media and Journalism. Spolupracuje s českým vysíláním rádia BBC, Hospodářskými novinami nebo Investičním webem. V zahraničí se jeho práce a expertní názory objevily mimo jiné ve francouzském OWNI, čínském FT a v maltské televizi ONE. Autor knih (Ne)mocná země (2010), Soumrak homo economicus (2012, naše recenze) a (R)evoluční ekonomie – O systému a lidech (2013).

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKafkonomie: Z boží vůle bankéř
rozhovor Romana Chlupatého

Sedláček, Tomáš – Chlupatý, Roman – Luyendijk, Joris

65. pole, 2018

Napsat komentář