Kde budeme za dvacet let? Tomáš Sedláček věští v nové knize

sedlacek-nahledovy
Mnohým z nás se asi po přičtení dvaceti let k současnému věku protočí panenky. Jak bude za dvacet lez vypadat život náš a našich blízkých? Autoři knihy 2036 to také rozhodně neměli lehké. Publikace Tomáše Sedláčka přináší zastřená, leč odvážná zamyšlení nad tím, jak by to v rozličných oborech naší společnosti mohlo vypadat za dvě dekády.

Tomáš Sedláček s hosty vydává v nakladatelství 65. pole publikaci plnou předzvěstí a odhadů. Projekt 2036 vznikl ve spolupráci se společností T-Mobile a o budoucnosti svých oborů nechal hlavní autor promluvit odborníky, konkrétně například Davida Gaydečku, hudebního producenta, či módního návrháře Vladimíra Staňka, jež se oba křtu knihy i zúčastnili. Ke slovu se samozřejmě dostaly i zástupkyně něžného pohlaví. Nad českým jazykem a jeho možným vývojem se zamýšlela Markéta Pravdová, budoucnost gastronomie pak odhadla Petra Pospěchová.

sedlacek-9Úkol, který si autoři stanovili, je více než obtížný. Nástup nových technologií hýbe světem a naši společnost změní více, než si dovedeme představit, uvedl Tomáš Sedláček. Před dvaceti lety jsme žili bez Facebooku a chytrých telefonů. Za dalších dvacet let však nemůžeme čekat stejnou změnu. Měli bychom očekávat změnu několikanásobně drastičtější. Budeme muset ještě pracovat, nebo nás nahradí vysoce vyvinutá umělá inteligence? I na tyto otázky došlo v úvodu autorova slova.

Ač při zmínce o vzdálené budoucnosti nepomýšlíme nutně na vzdálenou minulost, ekonom a autor publikace připomněl, že právě zamyšlení nad tím, co bude, nám často dává nahlédnout do toho, co bylo. Jméno Tomáše Sedláčka máme spojené především s ekonomií, jeho velkou zálibou jsou však staré mýty. Právě skrze ně připodobnil překvapivě současnou civilizaci spíše k bohům než smrtelníkům. Dosáhli jsme schopnosti telepatie, k čemuž nám nebylo třeba askeze či odříkání, ale pouhého malého chytrého přístroje.

Díky tomuhle jsem schopen se ihned spojit s moji mámou. Zní to jako moje máma, ale není to moje máma. Musíme si neustále připomínat, že mluvíme s kusem železa. I my jsme dnes ale v bodě stvořitele, který zvažuje, zda se od něj něco může vlastní vůli emancipovat, jak je tomu u umělé inteligence.

Tomáš Sedláček s Filipem Kůželem

Tomáš Sedláček s Filipem Kůželem

Prezentaci knihy byl ostatně přítomen i odborník na  samotnou mobilní technologii Filip Kůžel. Předpovídá, že za dvacet let už nebudeme telefony muset tahat z kabelek a batohů, ale budeme se s nimi dorozumívat skrze rozhraní, které zatím ještě nebylo vymyšleno. Je také dost možné, že verbální komunikaci se zařízením nahradí komunikace neverbální. Důvod k obavám by dle Filipa Kůžela byl na místě v té chvíli, kdy inteligence technologie předčí inteligenci lidskou.

Podle mnohých je Facebook již mrtev. Bude tu s námi ještě za dvacet let? Existuje mezi námi dlouhou dobu a podle Josefa Šlerky ještě dlouhou dobu existovat bude. Stal se pro nás samozřejmou záležitostí, jakou je například vyhledávač Google. Odpůrci technologie, kteří se mračí na každého, kdo si dovolí v metru byť jen zkontrolovat čas na svém telefonu, by si jistě přáli návrat o dvacet let vzad. Josef Šlerka by však nad současnou společností hůl tak rychle nelámal.

Já si myslím, že v životě lidi tolik nepsali. Psával jsem diktáty a dopisy rodičům z tábora a to byla má veškerá psací aktivita. Denně teď člověk napíše desítky zpráv a rozvíjí zcela jiné stránky osobnosti. Nemám rád nářky nad tím, jak se někam propadáme. V každém období nám technologie něco sebrala.

Bob Kartous a Vladimír Staněk

Bob Kartous a Vladimír Staněk

Vývoj technologie se zdá být lineární. V módním odvětví se však již několik desetiletí točíme v kruzích. Nové trendy byly vystřídány recyklací módních výstřelků z minulosti. Dle Vladimíra Staňka bude důraz kladen nejen na recyklaci trendů, ale také na recyklaci samotného materiálu, neboť nás nelítostné tempo módy nutí neustále kupovat nové věci.

sedlacek-10Kniha byla pokřtěna na komorním večeru pro zvané, jenž předcházel setkání v Paláci knih Luxor. Na závěr literární akce zasvěcené budoucnosti ocenil Tomáš Sedláček schopnost svých spoluautorů nezabředávat příliš hluboko a zasvěceně do nitra svých oborů. Kniha poskytuje informace o všem, aniž by se čtenář musel doučovat matematiku, fyziku či mrtvé jazyky. Nezbývá tedy, než se na podzim roku 2036 v Paláci knih Luxor sejít a s úsměvem vyhodnotit věštby z roku 2016.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize2036 Tomáš Sedláček a hosté: Jak budeme žít za 20 let?

Sedláček, Tomáš – , kol.

65. pole, 2016

Napsat komentář