Ekonomická krize z trochu jiného úhlu

soumrak homo economicus
Pojem krize se poslední dobou skloňuje ve všech médiích a je mu přičítáno všechno špatné, co se děje. Ovšem použitelných návodů, jak z této hospodářské krize ven, je už o poznání méně. Jeden takový náznak přináší následující kniha.

Její název je Soumrak homo economicus a v letošním roce ji vydalo nakladatelství 65. pole. Jde o útlou knížku, která zaznamenává rozhovor mezi Romanem Chlupatým, jenž klade otázky, a ekonomy Davidem Orrellem a Tomášem Sedláčkem. Původně byl tento rozhovor veden pro rozhlasové vysílání a odehrál se v Oxfordu.  Roman Chlupatý je novinář a publicista žijící v Londýně, který dlouhodobě spolupracuje s českými ekonomickými tituly, jakými jsou Euro a Hospodářské noviny. David Orrell je kanadský matematik a publicista, který vydal knihu Economyths, ve které propojil matematiku a moderní ekonomii. Posledního z trojice, Tomáše Sedláčka, asi není potřeba moc přestavovat. Patří mezi nejznámější současné ekonomy u nás, je stipendistou Yale University a dnes pracuje pro ČSOB jako makroekonomický stratég a také je členem Národní ekonomické rady vlády.

Mnohým se může zdát kniha o ekonomii nezajímavá, popřípadě odborná, ale v tomto případě jde o velmi čtivé a zajímavé povídání o hospodářské krizi. Oba pánové se na současnou situaci dívají ze svého pohledu, jeden je spíše fyzik a matematik, druhý naopak klade důraz na humanitní vědy. Přesto až překvapivě často najdou shodu ve svých závěrech. Navíc je jejich způsob přirovnání pochopitelný i pro laika, který se v ekonomických termínech příliš neorientuje. I forma rozhovoru napomáhá k porozumění dané problematiky a argumenty obou zmíněných odborníků nutí čtenáře k zamyšlení. Bourají zavedené mýty, kterých je ekonomie plná, a s vtipem hledají nová řešení, jež jsou často krokem do neznáma. Některé názory nejsou zcela domyšlené, ale čtenář promine, protože kniha je vedena formou rozhovoru, kde na sebe oba pánové navazují a doplňují své myšlenky. Používají hodně přirovnání a příklady z dalších oborů. A je zajímavé sledovat, jak dva ekonomové zpochybňují základy ekonomie. Oba si často skáčou do řeči a Roman Chlupatý je zde spíše v roli pozorovatele. Oba pánové totiž na otázky odpovídají obšírně a reagují na sebe navzájem, takže směr rozhovoru řídí spíše oni dva než tazatel. Ale určitě to není na škodu, právě naopak.

Určitě bych toto krátké povídání doporučila všem čtenářům, protože sice s autory nemusejí souhlasit, ale donutí je k zamyšlení a současně jim ukážou i jiný pohled na ekonomickou krizi, než jaký se dozvídají denně z masových médií.

Ukázka z knihy

Proboha, vždyť my už dávno věříme, že i tak zdánlivě nesouvisející věci jako čas a prostor jsou organicky propojené. Už na gymnáziu vám studenti řeknou, že díky Einsteinovi víme, že čas a prostor jsou propojené. Přitom v ekonomii stále věříme tomu, že lidé jsou nezávislé jednotky, které se sice ovlivňují, ale mechanicky. Stylem ty mi něco dáš, já dám něco tobě. Ale tak to přece není! (s. 51)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoumrak Homo Economicus

Chlupatý, Roman - Sedláček, Tomáš - Orrell, David

65. pole

Napsat komentář