Získejte pokračování příběhu Fredrika Welina

Švédské holínky (Ukázka)
Jedné podzimní noci se Fredrik Welin probudí a s hrůzou si uvědomí, že jeho milovaný dům po prarodičích je v plamenech. Na záchranné akce je už bohužel pozdě a bývalý lékař je rád, že vůbec vyvázne se zdravou kůží. Co teď ale bude dál?

Vzpomínky nehoří

Působivý román o tom, že na některé vzpomínky nestačí ani ničivý oheň.

Jedné podzimní noci se bývalý lékař Fredrik Welin probudí a zjistí, že mu hoří střecha nad hlavou. Plamenům unikne doslova na poslední chvíli a stihne popadnout jen pláštěnku a natáhnout si na nohy holínky – obě levé.

Jeho milovaný dům po prarodičích na ostrůvku v Baltském moři lehne popelem i s veškerým majetkem. Ohořelé trosky jako by se staly symbolem jeho osamělého života, který už se chýlí ke konci. Fredrik se nastěhuje do starého karavanu po dceři a hned si objedná nové holínky. Když mu přijede na pomoc jeho dcera Louisa a osloví ho sympatická novinářka kvůli rozhovoru pro místní noviny, obrátí se život stárnoucího muže vzhůru nohama.

 

Švédské holínky

Autor: Henning Mankell

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Marie Voslářová
Počet stran: 456
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 2/2018
ISBN: 978-80-7577-396-8

Přečtěte si více o knize Švédské holínky, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Můžeš samozřejmě bydlet u mě,“ řekl, když se vzpamatoval.
„Děkuju, že to říkáš,“ odpověděl jsem.
Potom jsem uviděl karavan své dcery Louisy, zaparkovaný v olšoví za Janssonem. Nedaleko stál vzrostlý dub, který dosud úplně neopadal. Karavan pořád ještě zakrývaly svěšené větve.
„Mám karavan,“ řekl jsem. „Můžu zatím bydlet tam.“
Jansson se na mě zkoumavě zadíval. Ale nic nenamítal.
Všichni, kdo se v průběhu noci sešli, se začali vracet ke svým lodím. Ale než se vydali na cestu, zastavovali se u mě a říkali, že mi samozřejmě rádi pomohou se vším, co bych mohl potřebovat.
Moje situace se skutečně během pár nočních hodin změnila natolik, že jsem náhle potřeboval všechno. Neměl jsem ani kompletní pár gumových holínek. (str. 19–20)

 

O autorovi

Mankell HenningHenning Mankell (1948–2015) byl švédský spisovatel, herec, divadelní režisér a manažer. Později působil i v Mosambiku, kde vedl divadelní soubor. Ve světě proslul především detektivní sérií o Kurtu Wallanderovi, je však i autorem řady románů zabývajících se společenskými tématy. Kromě knih s komisařem Wallanderem vydal Host také detektivní thriller Číňan (2011), knihu vzpomínek Pohyblivý písek (2017) a romány Italské boty (2017) a Švédské holínky (2018).
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Švédské holínky

Z domu Fredrika Welina zůstanou jen doutnající ohořelé trosky a jediné, co bývalému lékaři zbude, je pláštěnka a holínky, které ve spěchu popadl. Další smůla je, že jsou obě levé. Naštěstí na jeho opuštěném ostrůvku stojí pořád karavan jeho dcery Louisy, kterou poznal teprve nedávno, kam se může dočasně nastěhovat. Brzy se však Fredrik přesvědčí, že žádný oheň není tak zničující, aby spálil i některé vzpomínky, kterých by se nejraději zbavil. Přečtěte si pokračování příběhu stárnoucího muže, kterého můžete znát z románu Henninga Mankella Italské boty, jemuž život na svém sklonku přichystal nejedno překvapení.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Švédské holínky vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Švédské holínky
probíhá od 1. do 14. března 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Švédské holínky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠvédské holínky

Mankell, Henning

Host, 2018

Napsat komentář