Anglie za vlády Tudorovců

dejinyanglie
Není jednoduché psát o historii takovým způsobem, aby byl výsledek čtivý a poučný zároveň. Kniha Petera Ackroyda dokazuje, že historie může být i zábavná.

Kniha Dějiny Anglie: Tudorovci, kterou vydalo nakladatelství BB/art roku 2016, je pokračováním publikace Dějiny Anglie: Základy. Autorem obou titulů je britský spisovatel Peter Ackroyd. Peter Ackroyd vystudoval angličtinu na Clare College v Cambridge a poté na Yale University. Věnoval se psaní filmových a televizních recenzí, několik let působil jako literární redaktor v časopise Spectator. V současné době spolupracuje s deníkem The Times jako hlavní recenzent nebeletristické literatury. Je nositelem významných cen za svá díla v oblasti beletrie, např. ceny Somerseta Maughama za román Fiktivní deník Oscara Wildea a Whitbreadovy ceny za román Hawksmoor. Ackroyd je od roku 1984 členem Královské společnosti pro literaturu a roku 2003 mu byl udělen titul komtur Řádu Britského impéria.

Epocha Tudorovců je natolik frekventovaným tématem, že je těžké přijít s něčím přelomovým. Jako by vše podstatné již sepsala Alison Weirová ve svých knihách Šest žen Jindřicha VIII., Jindřich VIII.: Král a dvůr (recenzi na tuto knihu si na našich stránkách můžete přečíst) a Pád Anne Boleynové. Peter Ackroyd se proto vydal trochu jiným směrem – snažil se čtivým a čtenářsky přístupným způsobem představit dějiny Anglie, vsazené do kontextu evropské politiky, změn v pojetí náboženství a víry a duchovních proudů té doby. Věnuje se nejen královské rodině, vlivným šlechticům a filosofům, kteří obklopovali krále, ale i každodennímu životu Angličanů.

Chronologicky je kniha ohraničena počátkem vlády Jindřicha VIII. (rok 1509) a koncem vlády jeho dcery Alžběty I. (rok 1603). Necelých sto let anglické historie autor líčí v jednačtyřiceti kapitolách. Kniha je popularizačního charakteru, autor využívá hovorových výrazů, legend, anekdotických historek a „drbů“ k tomu, aby text učinil pro čtenáře atraktivním. To se mu podařilo skvěle, kniha se čte jedním dechem a obsahuje několik okamžiků, které u čtenáře vyvolají upřímné pobavení. Myslím, že v době, kdy jsem titul četla, jsem byla pro členy své rodiny tak trochu otravná, protože jsem jim neustále chodila předčítat vtipné pasáže z textu.

Kniha Dějiny Anglie: Tudorovci je příspěvkem k historii Anglie, který rozhodně stojí za přečtení. Nepřichází sice s novými objevy (což je vzhledem k „probádanosti“ tématu a popularizačnímu charakteru práce pochopitelné), ale pojímá problematiku vtipným a běžnému čtenáři dobře přístupným způsobem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny Anglie – Tudorovci

Ackroyd, Peter

BB/art, 2016

Napsat komentář