Největší Čech

pulstoleti-s-cimrmanem
Nakladatelství Paseka přichází s knihou pro příznivce Divadla Járy Cimrmana. O tom, že jich není málo, vypovídají beznadějně vyprodaná představení a lidé ve spacácích před divadlem před zahájením předprodeje. Nechte se pobavit vyprávěním Zdeňka Svěráka ze zákulisí divadla.

Že jsme národem Járy Cimrmana, se ukázalo při hlasování o Největšího Čecha. Tehdy se jím stal po zásluze Karel IV. Nejvíce hlasů ovšem dostal Jára Cimrman. Jen měl smůlu, že ho před padesáti lety představil Zdeněk Svěrák s Jiřím Šebánkem jako smyšlenou postavu. Stalo se tak v rozhlasovém pořadu Vinárna u Pavouka. Divadlo Járy Cimrmana vzniklo záhy a letos od jeho založení uplynulo padesát let. Počítáte-li se k národu Járy Cimrmana, neměla by vám knížka popisující historii divadla chybět v knihovně. A že je Zdeněk Svěrák výborným vypravěčem, asi také není nutno připomínat. Járo, byl bys na něj pyšný.

 

Unikátní knížka, která vychází při příležitosti padesáti let Divadla Járy Cimrmana, přibližuje obrazem i textem neznámou tvář nejslavnějšího českého divadelního souboru. Zdeněk Svěrák bilancuje jeho historii formou soukromého dopisu Ladislavu Smoljakovi a každý člen divadla přidal svou nejživější vzpomínku. Čtenář se tak dozví, jak se přihodilo, že se Petr Brukner narodil ve dvou městech současně, čeho nejhoršího se dopustil Miloň Čepelka a jaký je největší herecký problém Miroslava Táborského. Pro fanoušky Járy Cimrmana bude překvapením, že souborem prošla řada známých osobností jako Jiří Menzel, Jiří Stivín nebo Jaroslav Uhlíř, a že v tomto zdánlivě ryze mužském divadle nechybějí ani ženy. Nepřeberné množství fotografií zachycuje herce v jejich výrazných rolích, ale většinou je objektiv namířen do zákulisí, a odkrývá tak dění, které zůstává publiku utajeno. Svazek obsahuje DVD se záznamy raritních vystoupení.

 

Půlstoletí s Cimrmanem

Legendární divadlo z odvrácené strany
Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 215×215 mm
ISBN: 978-80-7432-724-7
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Půlstoletí s Cimrmanem vydalo nakladatelství Paseka.

 

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák je český dramatik, scénárista, herec a autor písňových textů. Původně pracoval jako učitel českého jazyka a literatury. Této profesi se však věnoval čtyři roky a hned poté se stal redaktorem Česého rozhlasu. Je jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U pavouka, ve kterém vznikla postava nedoceněného českého velikána Járy Cimrmana. Úzce spolupracoval s Ladislavem Smoljakem (v divadle, v 70.–˜80. letech i jako filmový scénárista), se svým synem Janem (ve filmu od 90. let) a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem (na písních pro děti a hudbě ke svým filmům).

Informace pocházejí ze stránek nakladatelství Paseka.

Ukázka

pulstoleti-s-cimrmanem-taborskyNejsem si však jistý, jestli bys souhlasil s dalším nápadem, který jsem si vzal na triko a který také porušuje naše nepsané pravidlo nehereckého obsazení. V pohádce Dlouhý, Široký a Krátkozraký jsem za Tebe vybral jako svého alternanta v roli Bystrozrakého zkušeného profesionála Mirka Táborského. Vsadil jsem na to, že při svém talentu pochopí, že jeho úkolem nebude vyniknout nad námi neškolenci, ale jízdou na půl plynu s naší kolonou splynout. Až na to, že Táborák má kvalitnější hlasivky než my, se to podařilo, ale i to jsme ošetřili. Máme domluvu, že když se děd Vševěd začne tahat prsty za levý ušní lalůček, Mirek ubere na hlase.

Horší to bylo s úvodní přednáškou. Při zkouškách jsem si znovu uvědomil, jak silné mají herci puzení převtělit se do role. Když se octnou za řečnickým pultíkem, chtějí hrát roli řečníka. Úkol nehrát, ale jen přečíst text za sebe je pro ně zapeklitý. Jsou uvyklí brát napsaný text jen jako příležitost pro vytvoření postavy, jako osnovu, která potřebuje probarvit a vyšperkovat mimikou či akcí. Jako by nevěřili tomu, že je-li text vtipný, nepotřebuje nic než přirozené přečtení a že tou postavou jsme my, civilní osoby. Už dlouho jsem nebyl na skryté inspekci v hledišti, ale minule už jsem měl dojem, že Táborský se ukrotil do Táborského.

Celou ukázku si přečtěte na webu nakladatele.


Nakladatelství Paseka patří dnes v ČR mezi středně velké nakladatelské domy. Vydává kolem sedmdesáti nových překladových i původních českých titulů ročně, pořádá výstavy, autorská čtení a provozuje litomyšlské Portmoneum. Mnoho knih a autorů Paseky bylo oceněno domácími i zahraničními cenami. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova, dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků a v posledních letech představuje rovněž řadu nových současných autorů zejména evropských literatur.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůlstoletí s Cimrmanem
Legendární divadlo z odvrácené strany

Svěrák, Zdeněk, kol.

Paseka, 2016

Napsat komentář