Historická procházka s knihou v ruce

historie
V dnešních knižních tipech se vydáme na cestu do historie. Od Starého zákona až po první polovinu 20. století, pohlédneme na dějiny z mnoha různých úhlů pohledu. Ať už chcete zažít velké historické dobrodružství, ochutnat dobové prameny nebo si nasadit brýle historika, v dnešních tipech pro sebe najdete tu pravou knihu.

První kniha, kterou dnes otevřeme, si nebere žádné servírky a svůj příběh vyčítá přímo z Knihy knih – ze Starého zákona. Anita Diamantová nám předkládá napínavý erotický román, který poukazuje na kruté zvyky starověkého světa.

Červený stan

Autorka: Anita Diamantová
Přeložila: Veronika Lásková

Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-441-1
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Červený stan vydalo nakladatelství Leda.

Ve Starém zákonu, svatém textu plném osudových dramat, drsného humoru i mocných emocí, zarazí současného čtenáře nezvyklá stručnost nedopovězených příběhů slavných hrdinů. Zápletka je tu vlastně druhotná. Hlavní pozornost se věnuje morálním konfliktům primitivní kmenové tradice a lidským vášním, neboť divoký a vzpurný národ kočovníků teprve vychází na cestu.

Uhrančivý román Anity Diamantové, odbornice na židovské rituály, nás uvádí do života rozsáhlé rodiny patriarchy Jákoba, která čítá dvě manželky a dvě konkubíny, dvanáct synů (zakladatelů izraelských kmenů) a jedinou dceru Dínu. Dína – milovaná dědička rázné matky Ley, přičinlivá učednice porodní báby a pozorná posluchačka hovorů, jež vedou místní ženy v červeném stanu vyhrazeném pro jejich porodní a „nečisté“ dny – líčí svou zkušenost s krutou morálkou vlastního kmene. Ta vede i k dívčině tragédii a útěku do Egypta poté, co se příbuzní krvavě pomstili za Díninu náklonnost k šekemskému princi.

Syrové erotické drama o lásce, zradě a ženské touze nevymizet z dějin ožilo v podání americkožidovské autorky s takovou naléhavostí, že kniha obletěla svět a dočkala se i filmového zpracování.

————————————————

Za druhou knihou musíme udělat veliký dějinný skok do roku 1306 do Německého města Augsburg. Kniha Kněžna žebráků je mixem historického románu, detektivky a milostného vyprávění.

Kněžna žebráků

Autor: Peter Dempf
Přeložila: Marta Kulišová

Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-230-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Kněžna žebráků vydalo nakladatelství Alpress.

Hannah přišla při požáru o muže, o dceru i o střechu nad hlavou. Místo pomoci ji sousedé nechají uvrhnout do žaláře. Zprvu se utěšuje, že jde o omyl, protože je popálená k nepoznání, ale pak se dovtípí, že komusi šlo o to, aby se už nikdy nedostala na svobodu. Podaří se jí uniknout v přestrojení za žebračku, dál musí žít jejím životem a přitom odhalit, kdo má vše na svědomí.

Podívejte se na ukázku.

————————————————

Ještě se chvíli pozdržíme ve středověku, ale obrátíme svou pozornost k o něco vážnějšímu tématu. Nakladatelství Radioservis nám přináší namluvenou audioverzi slavné původně latinské Zbraslavské kroniky. Pokud se opravdově zajímáte o historii a formát audioknihy je vám blízký, neváhejte s koupí.

Zbraslavská kronika

Autoři: Ota Durynský, Petr Žitavský
Čte: Jaromír Meduna

Délka: 4 hod. 35 min. 59 sek.
Vazba: CD
Formát: 127 × 144 mm
ISBN: 8590236090828
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zbraslavská kronika vydalo nakladatelství Radioservis.

Četba z latinské kroniky zbraslavských opatů Oty a Petra Žitavského od počátku vlády krále Václava II. až po nástup Karla IV. na český trůn.

Latinsky psaná Zbraslavská kronika (Chronicon aulae regiae) vznikala v rozmezí let 1305–1339 v cisterciáckém klášteře na Zbraslavi, který byl založen roku 1292 českým králem Václavem II. Autory tohoto monumentálního díla jsou dva zbraslavští opati: Ota a Petr Žitavský.

Poslechněte si kousek z knihy, který si můžete pustit na stránce nakladatelství.

————————————————

Román Tereza filozof by mohl být z dnešního pohledu nazván historickým, ale v době svého napsání (tedy v první polovině 18. století) byl naprosto aktuální, a co více, velice kontroverzní. Tím spíše nám dnes může ukázat náladu své doby a představit její problémy.

Tereza filozof

Láska v době libertinů
Autor: Boyer D´Argens
Přeložil: M. Petříček

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 118×185 mm
ISBN: 978-80-7260-342-8
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Tereza filozof vydalo nakladatelství Prostor.

Román Tereza filozof z roku 1748, za jehož autora je nejčastěji považován Boyer d’Argens, patří k nejznámějším a zároveň nejvíce pronásledovaným textům 18. století. Byl šířen ilegálně, přičemž důvodem nebyly jen jeho silně erotické pasáže, ale zejména „libertinství“ v původním slova smyslu, to jest ideje, které šířil – problematičnost křesťanské morálky, náboženství jako lidský výtvor apod. Román má blízko k markýzovi de Sade, ale v zásadě v něm jde mnohem více o svobodu myšlení v duchu osvícenství. Vychází s dobovými ilustracemi a doslovem profesora Miroslava Petříčka. V roce 1731 otřásl Francií skandál, když vyšlo najevo, že jezuita Jean-Baptiste Girard zneužíval v Toulonu svou dvacetiletou kajícnici Marii-Cathérine Cadiereovou. Byl však po dlouhém procesu zproštěn viny a dívka byla svěřena do péče matky. Aféra byla široce komentována v tisku, vyšlo i několik pamfletů a satir převážně ze strany odpůrců jezuitů a veršem se jí dotkl i Voltaire. Roku 1748 vyšel bez uvedení jména autora román Tereza filozof, v němž bylo za průhlednými anagramy snadné rozpoznat aktéry tohoto skandálu (Girard-Dirrag, Cadiere-Eradice). Vydali jej tiskaři Joly a Boscheron. Kniha byla zřejmě vytištěna v Liege, archy tajně dopraveny do Paříže, kde byly doplněny rytinami a svázány. Nelze však vyloučit ani to, že Tereza filozof kolovala mezi čtenáři již dříve jako rukopis. Největší literární záhadou je však identita jejího autora. Původně byl za něj považován Arles de Montigny, jenž však pouze prostředkoval její vytištění, byla připisována i Diderotovi, avšak jako nejpravděpodobnější původce románu se zdá být Jean-Baptiste de Boyer, markýz d’Argens, voják, který po pádu z koně utrpěl vážné zranění, opustil vojenskou službu a věnoval se literatuře. Byl velmi vzdělaný, četl volno­myšlenkáře 17. století, obdivoval Montaigne, Gassendiho i Descarta a byl autorem nejen učených spisů, například Kabalistických listů z roku 1769, ale i četných románů. Friedrich II. jej později povolal do Berlína, kde se věnoval reorganizaci Akademie a předsedal sekci krásné literatury. Jakkoli však Tereza filozof vykazuje jisté podobnosti s jeho pojednáními i romány, dodnes není jeho autorství jisté.

Neváhejte a stáhněte si ukázku!

————————————————

Co by bylo, kdyby…? Tuto otázku si někdy položil snad každý z nás. Jan Drnek ji ale dotáhl do konce a vy si tak můžete přečíst detailní, historicky precizní zpracování fiktivního scénáře obrany Československé republiky v roce 1938.

1938 Věrni zůstaneme

Nové vydání legendární knihy Žáby v mlíku – 1.díl
Autor: Jan Drnek

Počet stran: 496
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-264-1302-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu 1938 Věrni zůstaneme vydalo nakladatelství CPress.

Všechno mohlo být úplně jinak!

Osudový rok 1938, období Mnichovské zrady a největší potupy mladé Československé republiky. Rok, který předznamenal konec naší státnosti o pár měsíců později. Dodnes se mezi vojenskými analytiky, historiky, ale i celou veřejností vedou vášnivé debaty o tom, zda jsme měli odmítnout postoupení Sudet a se zbraní v ruce bránit naši vlast. Stačilo málo, aby…, kdyby… A právě oním „kdyby“ se zaobírá tato jedinečná historická mystifikace, která svým smyslem pro detail i celek, strategii i taktiku, ale i příběh samotný, bravurně vypráví příběh fiktivní obrany naší republiky před hitlerovskými vojsky.

Nahlédněte do ukázkové kapitoly.

————————————————

Poslední vlak do Istanbulu je vysoce oceňovaná kniha známé turecké autorky, která nás přivádí zpět do hrůzných dnů druhé světové války a upíná naši pozornost na pozoruhodný příběh dvou láskou svázaných lidí, kteří se kvůli válečným děsům musí vydat na dlouhou a strastiplnou cestu.

Poslední vlak do Istanbulu

Autorka: Ayşe Kulinová
Přeložil: Tomáš Laně

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7491-781-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Poslední vlak do Istanbulu vydalo nakladatelství Host.

Mezinárodní bestseller oblíbené turecké autorky plný odvahy, lásky a dobrodružství.

Jako dcera jednoho z posledních osmanských pašů by Selva mohla získat srdce kteréhokoli muže v Ankaře. Temperamentní mladá kráska má však oči jen pro Rafaela Alfandariho, pohledného židovského mladíka z vážené lékařské rodiny. Navzdory nesouhlasu svých příbuzných se vezmou a odjedou do Paříže vybudovat si nový život.

Po vpádu nacistů do Francie ovšem mladí manželé zjistí, že na ně čekají mnohem horší nástrahy než zatracení vlastními rodinami. Selvě jako muslimce sice nebezpečí odvlečení do koncentračního tábora nehrozí, ale odmítne se svého židovského manžela vzdát. Mladý pár využije plánu několika odvážných tureckých diplomatů, kteří chystají záchranu tureckých Židů žijících ve Francii. Selva a Rafael se společně se svým malým synkem vydávají na strastiplnou cestu vlakem do bezpečí: musejí projet válkou zmítaný kontinent, přejít nepřátelské linie a riskovat všechno v zoufalé snaze získat svobodu…

Prolistujte si ukázku z knihy!

————————————————

V různých veřejných debatách se neustále opakuje, jak je důležité, aby mládež znala a chápala minulost naší země. Jak ale věděl již Jan Ámos Komenský, člověk se učí nejlépe to, co ho baví. Rozšíření zájmu o naše dějiny mezi mládeží by mohla napomoci nová komiksová publikace Češi 1948 pojednávající o převzetí moci Komunistickou stranou Československa.

Češi 1948

Jak se KSČ chopila moci (4.)
Autoři: Pavel Kosatík, Karel Osoha

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 185×250 mm
ISBN: 978-80-204-3728-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Češi 1948 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Únor 1948. Velká chvíle premiéra Klementa Gottwalda. Dvanáct demokratických ministrů jeho vlády podává demisi s vidinou, že Gottwald
padne a prezident Beneš jmenuje prozatímní úřednickou vládu, která zemi dovede k předčasným volbám, v nichž už by komunisté rozhodně nevyhráli. Během několika rozhodujících dnů se ale tento taktický manévr ukazuje jako politická hloupost a hrubé podcenění protivníka.


Nahlédněte také do našich aukcí, v nichž naleznete knihy nejen beletristické.

Jaký je váš nejoblíbenější historický román? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČervený stan

Diamantová, Anita

Leda, 2016

zobrazit info o knizeKněžna žebráků

Dempf, Peter

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeZbraslavská kronika

Durynský, Ota – Žitavský, Petr

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeTereza filozof
Láska v době libertinů

D´Argens, Boyer

Prostor, 2016

zobrazit info o knize1938 Věrni zůstaneme
Nové vydání legendární knihy Žáby v mlíku - 1.díl

Drnek, Jan

CPress, 2016

zobrazit info o knizePoslední vlak do Istanbulu

Kulinová, Ayşe

Host, 2016

zobrazit info o knizeČeši 1948
Jak se KSČ chopila moci (4.)

Kosatík, Pavel – Osoha, Karel

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář