Sci-fi variace na Epos o Gilgamešovi

epos-613x400
Moderní Uruk je v ohrožení. Podsvětí se snaží chopit vlády nad městem, temná entita přichází a nese s sebou smrt a katastrofě může zabránit pouze dvojice nevšedních hrdinů.

Autorem akční sci-fi Epos o panáčkovi, kterou vydalo nakladatelství Epocha roku 2016 v edici Pevnost, je Jaroslav Beznoska. Jaroslav Beznoska studoval historicko-literární studia na Univerzitě Pardubice, následně ve studiu historie a literatury pokračoval na slavné University College London. Právě během jeho studia vznikly první kapitoly Eposu o panáčkovi, příběhu plného napětí a osobitého humoru. V současné době autor pracuje na prequelu k této knize.

Při přečtení názvu knihy Epos o panáčkovi se mnohým čtenářům vybaví slavný sumerský Epos o Gilgamešovi. Co mají tyto dva příběhy společného? Ačkoli se jejich děj odehrává v různých dějinných epochách, zůstává hrdina toužící po nesmrtelnosti a „božské“ moci.

Hlavními hrdiny příběhu jsou David Vágner a Robert Erben. David je hlava Městské informační služby, jejímiž členy jsou jacísi moderní rytíři. Ti vyměnili koně za méně náročné motorky, namísto mečů vzali do rukou samopaly, a ani jejich brnění již není to, co bývalo. Robert je Davidův bývalý přítel, který kromě nepovedeného rande, kocoviny a party zavražděných vrahů musí společně s Davidem řešit i pokus podsvětí o převzetí nadvlády nad městským státem, jakousi moderní podobou Uruku. A samozřejmě nelze zapomenout na postavu, která dala knize jméno, na panáčka, jehož příchod vždy znamená mnoho odchodů…

Epos o panáčkovi je akční sci-fi se vším všudy. Děj se odehrává během necelého dne a kromě detektivní zápletky obsahuje i prvky fantasy a mnoho osobitého humoru. Příběh vyprávějí hned dva aktéři. U relativně obtížně stavěného a zvýšenou pozornost vyžadujícího příběhu, jakým kniha bezesporu je, může tento postup čtenáři občas pořádně zamotat hlavu. Obzvláště v první části knihy je obtížné se ve všech postavách a jejich ambicích zorientovat. Jakmile však čtenář získá představu o platformě příběhu, může se nechat unášet strhujícím dějem plným bitek, zvratů a nečekaných událostí.

Kniha Jaroslava Beznosky není originální jen co do námětu, nekonvenčně poskládané jsou i jednotlivé kapitoly. Celý děj lze totiž číst jako dvě různé novely – jednu z pohledu Davida Vágnera a druhou z pohledu Roberta Erbena. Stačí si zvolit kapitoly jednoho z vypravěčů a druhého „přeskakovat“. Oba příběhu fungují samostatně. Závěrečný epilog je pak pro ty čtenáře, kteří přečetli obě dějové linie.

Epos o panáčkovi mohu doporučit čtenářům bažícím po akční a originální sci-fi plné zajímavých prvků. Zprvu je sice těžké se v knize zorientovat, ale trpěliví čtenáři budou odměněni čtivým a poutavým příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEpos o panáčkovi

Beznoska, Jaroslav

Epocha, 2016

Napsat komentář