Víte, s kým žijete…?

zabij-me-znovu-perex
Vzala si muže, který jí byl deset let oporou, aniž tušila, jaká byla jeho minulost. Slepě věřila jeho historkám, když tu jednoho dne zmizel. Ve stejné chvíli objevila policie mrtvolu ženy, která jí byla k nerozeznání podobná…

Thriller s osobitým názvem Zabij mě znovu britské autorky Rachel Abottové (*1953) vydalo v českém překladu nakladatelství Mladá fronta, které tuzemským příznivcům napínavé četby přineslo již několik jejích knih, např. Spi sladce, Ohrožená a Nezvěstná. Protože bývalá systémová analytička, která opustila svoji firmu na vytváření interaktivního obsahu, má zjevně nadbytek inspirace a kombinačních schopností, jsou její knihy mezi čtenáři oblíbené právě pro svoji logiku a napětí stupňované od začátku až do konce.

Manželství advokátky Maggie Taylorové bylo šťastné. Dokonce jí manžel Duncan umožnil, aby se naplno věnovala své profesi, zatímco on se staral o domácnost a dvě děti. O to větší prožívá Maggie šok – Duncan beze slova vysvětlení opustil dům, nechal děti samotné a na telefonáty nereaguje! Co se stalo?

Mezitím policie objevila mrtvolu ženy, která je na první pohled dvojnicí Maggie. Kdo ji zabil? Je podobnost čistě náhodná, nebo je v tom nějaký záměr? Vrchní inspektor Tom Douglas, který případ vyšetřuje, má pocit déjà vu – před dvanácti lety řešil podobný případ. Začal pachatel, který tehdy nebyl odhalen, znovu vraždit, nebo jde o zcela nový případ? A kam se poděla jeho bývalá přítelkyně, která mrtvé jako by z oka vypadla? Jde jí také o život, nebo už je snad mrtvá…?

Napínavý příběh podává autorka především ze dvou úhlů – policejního a Maggiina, a ve dvou časových rovinách – současnosti a dvanáct let staré minulosti. Počáteční chaos a velké množství postav postupně krystalizuje v dokonale do sebe zapadající děsivý obraz. Staví především na vnitřních monolozích ústředních postav a jejich psychologii. Nikdo nemá potuchy, čeho je ten druhý schopen, a navíc nikdo neví, co se děje v uzavřených chatovacích místnostech na internetu. Virtuální realita je mocnou pákou, jež je schopná probudit v nás to nejutajovanější a proměnit ve skutečnost.

Pokud se do knihy začtete, bude pro vás nejspíše těžké se od ní odtrhnout. Jestliže však zvolíte audiopodobu příběhu Zabij mě znovu v podání Simony Postlerové, kterou si můžete stáhnout na webu audiotéka.cz, budete na tom přece jen trošku lépe – u poslechu můžete totiž vykonávat domácí práce, což s knihou v ruce nelze. Ale i tak vás čeká takřka dvanáct hodin poslechu rozdělených do sedmdesáti osmi kapitol, které nejsou totožné s kapitolami v knize. Jejich délka je od dvou až po dvacet sedm minut a nejsou od sebe oddělovány žádným zvukovým předělem, jen větší pauzou. To byl fakt, který mne při poslechu mátl – už jsem si totiž na hudební předěly u poslouchaných knih zvykla. Navíc paní Postlerová knihu opravdu čte, nehraje si na předčítané postavy, což mi zpočátku také vadilo. Teprve s přibývajícími kapitolami mi došlo, že v tomto případě mi mráz běhá po zádech i z jejího nevzrušeného přednesu, který možná napínavost celé knihy ještě umocňuje.

Na rozdíl od papírové předlohy, při jejímž čtení je možné zalistovat na poslední stránku a uklidnit se pohledem na pozitivní výsledek, u audioknihy totéž možné není. Poslech celé poslední kapitoly by totiž prozradil příliš. Proto jsem byla napínána a překvapována z minuty na minutu až do samotného rozuzlení.

Po knize Dívka ve vlaku a Brouk je Zabij mě znovu Rachel Abbottové dalším thrillerem, který mě doslova přikoval k reproduktoru a nedovolil mi odejít. Osobitý hlas Simony Postlerové mě provázel při úklidu, vaření, žehlení a zpříjemnil mi tuto rutinní činnost. Hledáte-li také něco napínavého do ucha, pak si myslím, že není důvod váhat a Zabij mě znovu si nestáhnout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZabij mě znovu
Audiokniha

Abbottová, Rachel

Audiotéka.cz, 2016

Víte, s kým žijete…? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Sandra Procházková napsal:

    Já měla zcela opačný dojem ohledně přednesu Simony Postlerové. Její ztvárnění přímé řeči je ryze herecké, kdežto nepřímou řeč čte/vypráví. Oproti jiným audioknihám (třeba tragicky načtenému Marťanovi) jsem byla hodně mile překvapena a jméno Simony Postlerové je pro mě odteď nejlepší možnou reklamou pro jakoukoliv audioknihu.

Napsat komentář