Zahrajte si o krimi thriller ze země plné protikladů

Jeruldelger-perex
Pátrání komisaře Jerúldelgera se odehrává nejen v mongolských stepích, ale především v hlavním městě Ulánbátaru. Stejně jako najdete rozdíly mezi drsnou přírodou a živým velkoměstem, objevují se i mezi obyvateli.

Pátrání v mongolských stepích

Komisař Jerúldelger, rázný muž s minulostí poznamenanou krutým osobním dramatem, jehož v dětství vychovali a vycvičili v klášteře mniši ovládající bojová umění, se ujímá dvou případů plných krutosti a násilí.

Pátrání se odehrává v mongolských stepích, zejména však v hlavním městě Ulánbátaru. Autor nás při něm provádí krásnou a drsnou přírodou, připomíná mnohé dávné tradice, ale také bez příkras ukazuje dnešní Mongolsko – upozorňuje na problémy, které si země nese z minulosti, na ruské vazby a pozůstatky sovětského režimu, napjaté kontakty s Čínou, korupci, bídu či nebezpečí nacionalistických bojůvek.

Jedny lákají nejmodernější technologické přístroje, motoristická a sportovní výstroj, druzí se snaží zůstat v sepětí s tradicí a udržet si duchovní bohatství předků – mniši, kočovníci a tajemní stepní jezdci měří síly se zkorumpovanými policisty, vysoce postavenými osobami s temnou minulostí, agresivními motorkáři i mazanými překupníky, a také s těmi, kdo přišli ze stepí do města za lepším životem, aby nakonec živořili v městské kanalizaci.

Kromě obou případů však musí Jerúldelger vyřešit i různé soukromé záležitosti a je načase uspořádat si osobní život…

 

Jerúldelger

Autor: Ian Manook

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Jovanka Šotolová
Počet stran: 518
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-7473-403-8

Přečtěte si více o knize Jerúldelger, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

 

Ukázka z knihy

Jerúldelger zůstal sedět na bobku, jen zaklonil hlavu a zadíval se nahoru, policistovi do tváře. Ten chlap si z něj ještě dělá srandu?
Ale policista byl jak z kamene, jeho obličej neprozrazoval žádné emoce. Inteligentně nevypadal. Jediné, co se z jeho výrazu dalo vyčíst, byl projev úcty k nadřízenému. Poslušný člověk, který se zcela spokojí s tím, že se od něho víc nečeká. Jerúldelger se musel soustředit na něco jiného, aby nevybuchl. Zadíval se na ten předmět, který najednou získal mnohem dramatičtější rozměr. Pod malou šlapkou vyčnívající šikmo ze země prý má být ještě ruka!
„A jak víš, že je pod tím ruka?“
„Protože ji kočovníci vyhrabali, komisaři,“ odpověděl policista.
„Vyhrabali? Jak to myslíš?“ rozčílil se Jerúldelger.
„Vyhrabali ji, komisaři. Odhrabali hlínu kolem pedálu. Děti si tu hrály, všimly si, že ze země trčí pedál, chtěly ho vyhrabat, a jak dolovaly v hlíně kolem, objevily ruku.“ (str. 11)

 

O autorovi

Ian-ManookPatrick Manoukian je francouzský novinář a spisovatel. Vystudoval práva a politologii, později i žurnalistiku, v roce 1987 založil nakladatelství specializované na vydávání knih pro děti a mládež. Po celý život je však především také vášnivý cestovatel a zkušenosti z putování po celém světě dokázal zužitkovat různými způsoby: jako novinář spolupracoval s různými deníky a časopisy, když psal zejména články s cestovatelskou tematikou, založil i vlastní agenturu zaměřenou na vydávání turistických publikací. Dokonalá znalost asijského kontinentu mu posloužila při psaní knihy, která ho proslavila: detektivní román s názvem Jerúldelger vydal pod pseudonymem Ian Manook v roce 2013, letos se svazek dočkal dalšího pokračování pod názvem Divoké časy.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Kniha Zlín)

 

Vyhrajte knihu Jerúldelger

Drsný komisař Jerúldelger si prošel ve svém životě nejedním osobním dramatem. Všechny ztráty a kruté okamžiky, které ho v minulosti potkaly, se právě nyní znovu vynořují a připomínají mu, že je na čase začít řešit nejen kriminální případy v práci, ale především si konečně urovnat vlastní záležitosti. Celý příběh se navíc odehrává v neobvyklém prostředí drsného Mongolska, které Ian Manook zná nejen ze svých cest.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jerúldelger vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jerúldelger
probíhá od 26. března do 8. dubna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 napínavé thrillery Jerúldelger

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJerúldelger

Manook, Ian

Kniha Zlín, 2016

Zahrajte si o krimi thriller ze země plné protikladů - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. Ingrid Ingrid napsal:

    Dobrý den, včera mi byla v pořádku doručena výhra, kniha Jerúldelger. Moc děkuji.

Napsat komentář