Zasoutěžte si o návrat do předlistopadové reality

Retro-cs-2-perex
Patřili jste mezi šťastlivce, kteří vlastnili džíny z Tuzexu? A pamatujete si ještě, jaké poklady skrývala vaše školní aktovka? Pokud si chcete zavzpomínat na tyto a další předměty denní potřeby z dob socialismu, máte jedinečnou příležitost.

Zavzpomínejte, co jste měli doma

Retro-cs-2-ukazkaRetro ČS nese pořadové číslo 2 a jednoznačně se tím hlásí k návaznosti na stejnojmennou publikaci, která autorovi vyšla na podzim 2013. Zatímco „jednička“ se věnovala tzv. měkkému konzumu, tedy zboží rychlé spotřeby, „dvojka“ patří konzumu „tvrdému“ – odívání, obouvání, bydlení, elektronice. Bohatý obrazový materiál je opět doplněn textem, v němž autor k základním faktům a statistikám přidává osobní zkušenost a popis jednotlivých oblastí konzumu v kontextu předlistopadové reality.

Prohrabejte spolu s autorem po letech znovu svou školní aktovku, oblečte své vysněné džíny z Tuzexu, pořiďte první nahrávku na vytoužený kazetový magnetofon. A pokud jste nic z toho nezažili, nahlédněte alespoň do života svých rodičů či prarodičů.

Kniha Michala Petrova výborně doplní rodinná alba fotografií, protože se opírá o bohatství autorova osobního obrazového archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás.

Publikace vychází s předmluvou Václava Moravce.

 

Retro ČS 2

Retro-cs-2-obalkaJak jsme si to (u)žili za reálného socialismu

Autor: Michal Petrov

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2015
ISBN: 978-80-7462-858-0

Přečtěte si více o knize Retro ČS 2, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Můžete se také podívat na naši reportáž ze křtu, nebo si prohlédnout pár stran z knihy: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Retro-cs-2-ukazka-2Zoufalé nepochopení toho, co si mladí lidé vlastně chtějí z obchodu odnést, prokázala textilní výroba právě u džínového oblečení. Čtvrtstoletí po restartu tržní ekonomiky v Česku člověk stěží chápe, že byl takový problém vyrobit nebo dovézt ho dostatečné množství. Hledat viníka je těžké, protože jich byla spousta: zastaralost strojů v textilkách, těžkopádnost rozhodovacích procesů, nulová konkurence, nároky na devizy, opovržení, lhostejnost a ideologie. Když se konečně československé konfekční závody rozhodly vyjít mladým vstříc kolekcí „rifloviny“, výsledek byl trapný. Džíny Morenda (Severka Cvikov) a Prekon (Prešovská konfekcia) používaly materiál, který byl už celé roky ze hry. Ještě horší pověst měla značka Sahara, pod níž dodával na domácí trh quasidžínové oděvy od poloviny sedmdesátých let brněnský Kras. Použitý druh látky se v době, kdy modrému světu vládl styl „stone-washed“, nedal vůbec seprat, o střihu nemluvě. Na to, co by si mohla vzít na sebe dokonce s chutí (a bylo to vyrobené v ČSSR), si československá omladina musela počkat až do druhé poloviny osmdesátých let, třeba od podniku Jitka v Jindřichově Hradci, třeboňského Otavanu nebo královéhradeckého družstva Vkus. (str. 43)

 

Vyhrajte knihu Retro ČS 2

Po úspěšném prvním dílu s názvem Retro ČS, který se věnoval hlavně zboží rychlé spotřeby, je tu pokračování. Tentokráte si můžete připomenout, jak těžké bylo sehnat džíny a jakou závist u ostatních vzbuzovali ti, kterým se je podařilo si obstarat v Tuzexu, nebo podle kterých časopisů vám ušila maminka kabátek či zástěrku. Šicí stroj byl totiž běžnou součástí domácnosti, ale nejen ten. Jaké další spotřebiče či vybavení u vás doma určitě nechybělo, si můžete zavzpomínat právě nyní.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám navíc přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Retro ČS 2 vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Retro ČS 2
probíhá od 19. do 25. ledna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 publikace Retro ČS 2

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRetro ČS 2
Jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu

Petrov, Michal

Jota, 2015

Napsat komentář