Co děti a knihy?!

ceske_deti_jako_ctenari_2013_perex
Říká se, že děti čím dál méně čtou a jejich vztah ke knížkám je stále chladnější. Je to ale pravda? Na to nám může odpovědět výzkum českých dětských čtenářů Knihovnického institutu Národní knihovny České republiky.

Čtou děti? Co čtou a kolik toho přečtou? Obstojí vůbec kniha a čtení v konkurenci nových médií? Nebo je pravda, že dnešní děti vlastně nečtou? Kniha přináší výsledky prvního reprezentativního výzkumu českého dětského čtenářství od šesti do čtrnácti let, který realizoval v letech 2013 a 2014 Knihovnický institut Národní knihovny České republiky. Výzkum se zaměřil jak na vztah dětí k četbě, tak na specifika čtenářského chování (jako je například vnímání čtení knih dětmi, frekvence čtení, žánrové preference atd.). Důraz byl rovněž kladen na analýzu rodiny a školy, jež mají na děti v tomto směru největší vliv. Zvláštní pozornost byla věnována také vztahu dětí ke knihovnám.

Závěrem kniha shrnuje doporučení vyplývající z tohoto výzkumu, na jejichž základě by mohli rodiče, učitelé či knihovníci podpořit rozvoj dětského čtenářství.

České děti jako čtenáři v roce 2013

Autoři: Irena Prázová, Kateřina Homolová, Hana Landová, Vít Richter

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 161 × 231 mm
ISBN: 978-80-7491-492-8
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu České děti jako čtenáři v roce 2013 vydalo nakladatelství Host.

O autorech

PhDr. Irena Prázová, Ph.D., se dlouhodobě věnuje problematice čtení a čtenářství dětí a dospělých. Zabývá se rovněž analýzou uživatelských potřeb a výzkumy v knihovnách. Působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)

PhDr. Kateřina Homolová, Ph.D., je odbornou asistentkou na Slezské univerzitě v Opavě a na Ostravské univerzitě v Ostravě. Dlouhodobě se zabývá teorií dětského čtenářství, se zaměřením na pedagogicko-didaktické a psychosociální aspekty čtenářství u dětí a dospívajících.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)

PhDr. Hana Landová, Ph.D., se dlouhodobě věnuje problematice informační gramotnosti ve vzdělávání a možnostem jejího rozvoje. Na České zemědělské univerzitě v Praze a Filozofi cké fakultě Univerzity Karlovy v Praze se zabývá rolí knihoven a knihovníků.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)

PhDr. Vít Richter je ředitelem Knihovnického institutu Národní knihovny České republiky a předsedou Ústřední knihovnické rady. Spolupracuje na řadě celostátních průzkumů zaměřených na problematiku knihoven, čtenářství dětí a dospělých.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)

————————————–

Zajímá vás jak je to s čtením ve světě dospělých? Přečtěte si o knížce Překnížkováno – Co čteme a kupujeme.


 Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské děti jako čtenáři v roce 2013

Prázová, Irena - Homolová, Kateřina - Landová, Hana - Richter, Vít

Host, 2015

Napsat komentář