Pohled za oponu

StAugyn_MarneHledamSlov
Pokud vás zajímá, jak to (možná) chodí v zákulisí (některých) prestižních literárních cen, pak jste na správném místě. Edward St Aubyn vám jeden možný pohled nabízí a nevěřte mu jen to, že říká: Marně hledám slov.

Další z červencových novinek roku 2015 představuje u nakladatelství Argo útlá kniha Edwarda St Augyna Marně hledám slov (Lost for Words, 2014). Publikace vyšla v překladu Ladislava Nagyho.

Edward St Augyn je pětačtyřicetiletý anglický spisovatel, jehož aktivní publikační dráha sahá až do roku 1992, kdy vydal svůj první román z následně mnohadílného souboru o životě Patricka Melrose Never Mind (Nevadí). Soubor prvních pěti románů vyšel souhrnně v roce 2012 a zahrnuje kromě již zmíněného ještě Bad News (Špatné zprávy, rovněž 1992), Some Hope (Trocha naděje, 1994), On The Edge (Na hraně, 1998) a konečně A Clue To The Exit (Cesta k úniku, 2000). V první dekádě nového tisíciletí publikoval až v roce 2005 román Mother’s Milk (Mateřské mléko). Cestu Patricka Melrose uzavřel v roce 2012 románem At Last (Konečně). Navzdory Augynovu světovému úspěchu se českého překladu u nás dočkala až jeho zatím poslední práce a zatím jediná, jež nebyla součástí Melrose ságy, Lost for Words (Marně hledám slov) z loňského roku.

Ústředním motivem knihy Marně hledám slov je místy humorný, místy šokující, pohled za oponu prestižní literární soutěže. V knize je pojmenována jako Elysejská cena, Ladislav Nagy, jenž knihu přeložil a napsal k ní i více než zasvěcený doslov, ji přirovnává k Booker Prize. Na tu byl v roce 2006 Edward St Aubyn nominován románem Mother’s Milk. V Marně hledám slov zavádí autor čtenáře do zákulisí soutěže prostřednictvím několika participujících autorů obdařených různou mírou úspěšnosti, pohledem do soukromí pěti porotců a samozřejmě nástinem prostředí některých nakladatelství. Kniha je pojata jako kritická sonda a tomuto postoji je podřízen styl i obsah. St Augyn si nebere žádné servítky a pouští se stejnou měrou do autorů potenciálně úspěšných, jako do těch prosperujících hlavně díky jiným, než literárním přednostem, ať to znamená autorčinu povolnost, či autorovo bohatství nebo společenské postavení. Bez lítosti se autor opírá i do nakladatelů a vtělesňuje je do rolí bezcharakterních a téměř nelidských monster. Ovšem zdaleka nejpropracovanější jsou postavy porotců. O jejich kompetenci si nelze činit žádné iluze, o jejich motivech rovněž ne. Důvody k protěžování svých favoritů mají různé, s literárními kvalitami mají však pramálo společného. Většinu nominovaných titulů povětšinou ani nečetli, což spolu s nepovedeným politikařením může být důvodem pro volbu překvapivého vítěze.

Edward St Aubyn vládne schopností vcítit se do různých stylů a tu bez ostychu vytěžuje do poslední nitky. Citlivě vyvažuje humorné fáze s cíleně nudnými, mění úhly pohledu „za běhu“ a odkrývá jistě jen zlomek nešvarů, jimiž literární svět žije. Na méně než dvou stech stránkách dokáže rozehrát příběh nejen útočně satirický s jasnou motivací, ale i osudy postav do takové míry, že si čtenáři nakonec ani nemusejí všimnout, v jakých kulisách a s jakým záměrem je kniha v jejich rukách vytvořena. Všechny postavy bez výjimky procházejí díky St Aubynově jazykovému mistrovství jasným vývojem. Čtenáři mají příležitost vžít se, a ve většině případů se jim to snadno podaří, do možná desítky do detailu prokreslených osudů a u nejednoho z nich prožít stejné emoce, jaké svým podivným hrdinům přiřkl autor sám. Za sebe třeba považuji za nejemotivnější zpracování postavy redaktora zblázněného do autorky až do té míry, že jeho svět se téměř rozpadne, zatímco ona jde nekompromisně dál svou vlastní cestou. Řeknete si, že jde o banální schéma, a můžete mít pravdu. Ale Edward St Aubyn této možná i okrajové postavě dokáže vdechnout naprosto reálný charakter. A pokud to dokáže autor udělat s postavou doplňkovou, jistě lze věřit i tomu, že hlavní role jsou propracovány ještě živěji a opravdověji.

Je-li tedy něco neoddiskutovatelnou pravdou, pak je to fakt, že „Marně hledám slov“ není určitě případ fráze, jakou by měl mít Patrick St Aubyn potřebu vyslovit. Slovy vládne rozhodně na jedničku s hvězdičkou a dá se očekávat, že svou poslední prací si u nás vybuduje slušnou základnu fanoušků volajících po překladech jeho předchozích děl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarně hledám slov

Aubyn, Edward St

Argo, 2015

Napsat komentář