Ukázka z knihy Zabavte malé neposledy

Zabavte-male-neposedy
Potřebujete zabavit své děti a už vás nenapadají další hry a aktivity? Nechte si poradit od skřítka Jablůňka, který má mnoho skvělých her, jednoduchých receptů a tvůrčích nápadů, jak zabavit malé neposedy a to po celý rok.

Ovocná zmrzlina

„Ahoj, Jablůňku, koukej, kolik zase dozrálo jahod. Je jich pěkná hromada. To bychom z  nich mohli udělat zmrzlinu,“ radostně zdravila svého kamaráda Anetka a nesla mísu plnou jahod.
„Ahoj, Anetko, to bychom asi mohli, ale nevím, co to je,“ také pozdravil Jab­lůněk a obdivně koukal na obsah mísy a myslel si, jak je ta příroda šikovná!
„Ty neznáš zmrzlinu?“ podivila se Anetka, ale pak ji napadlo, jak by ji Jablůněk mohl znát, když přece nemá mrazák.
„Zmrzlina je taková zmrzlá dobrota. my ji máme moc rádi, kupujeme různé na­nuky nebo zmrzlinu v krabičkách a kornoutcích. Také si ji sami vyrábíme. zrovna minulý týden jsme s mamkou koukali na pořad o zmrzlině,“ nadšeně vyprávěla Anetka o své oblíbené lahůdce.
„Tam říkali, že se zmrzlina může dělat z mléka, třeba i velbloudího, anebo z ovocných šťáv. Normálně je zmrzlina sladká, ale někde prodávají i zvláštní slané zmrzliny, třeba z kyselých rybiček. A ty úplně nejstarší zmrzliny byly ze sněhu. Už mě nenapadá nic, co tam ještě říkali.“
„Teda musím přiznat, že mě zmrzlina opravdu zajímá. Já bych to rád ochutnal. Uvaříme si ji?“ prosil Jablůněk.
„Zkusím se zeptat mamky, sama to neumím. A pokud to dovolí, tak zítra si zamlsáme,“ souhlasila Anetka.
„Zítra? Já jsem chtěl hned,“ brblal skřítek.
„Jablůňku, zmrzlina musí zmrznout, ale snad v mrazáku najdu nějaký nanuk na ochutnání,“ přislíbila Anetka.
A za chvíli se vrátila s nanukem. Ten ale Jablůňkovi chutnal!

Materiál a pomůcky: 1 dl vody, 600 g čerstvého ovoce, cukr podle chuti, 75 g másla, 75 g moučkového cukru, 2 bílky, 3 polévkové lžíce mouky, papír na pečení, šálek, sklenice

Místo realizace: domov – kuchyň

Zaměření: vaření

Realizace: Zmrzlina
Ovoce umixujeme, přelijeme studenou vodou a ochutíme cukrem. Nalijeme do misek vypláchnutých studenou vodou a uložíme do mrazáku.

Oplatky

Vyšleháme máslo s  cukrem, přidáme mouku. Z  bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh přidáme ke směsi z  másla, cukru a  mouky. Těsto uložíme na půl hodiny do lednice. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a připravenou sklenici obtiskneme do mouky. Těsto roztáhneme, vykrájíme kruhy a ty pak pečeme asi 5–7 minut. Necháme jen krátce vychladnout a  ještě teplé vložíme do sklenice a  vytvarujeme. Pak necháme vychladnout.

 

————————————————–

 

Prolistujte si ukázku zde!

Knihu Zabavte malé neposledy vydalo nakladatelství Grada.


Nakladatelství GRADA existuje v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZabavte malé neposedy
Hry pro děti od 3 let

Zouharová, Kateřina

Grada, 2015

Napsat komentář