Nový případ oddělení odložených případů

VrazdaVGVnahled
Detektiv Jane Bauerová má velkou touhu vyřešit deset let starou vraždu policisty, který pracoval v utajení. Jenže k dispozici nejsou žádné stopy, jichž by se mohla držet…

Nevyřešené kriminální případy, které již zavál čas, se stávají čím dál častěji námětem detektivní tvorby současných autorů. Tak tomu bylo například v knize Pád Michaela Connelyho. Jeho Harry Bosch však řešil případ v Los Angeles, Jane Bauerová autorky Lee Harrisové zase figuruje v týmu policie New York. Její výchozí pozice je ale mnohem obtížnější – na rozdíl od Harryho Bosche nemá při vyšetřování deset let staré vraždy žádnou DNA z místa činu, ani žádné nové svědectví.

Je pouze na její intuici a na schopnostech jejích kolegů, zda se jim případ podaří vyřešit. Výslechem svědků rozvíří dávno sedlý prach a následný únos Janina parťáka Defina jen potvrzuje, že někomu šlápli na kuří oko. Definovi odtikávají možná poslední vteřiny života. Cesta k jeho záchraně vede jen přes vyřešení deset let staré hádanky. Zda se Jane povede odhalit vraha a vypátrat parťáka, to se dozvíte v novince z nakladatelství Motto s názvem Vražda v Greenwich Village.

Přiznám se bez váhání, že knihu jsem si vybrala proto, že znám knihy Lee Harrisové z řady s bývalou jeptiškou Christine Bennetovou (Vražda na apríla) a docela jsem si je oblíbila. Ovšem Jane Bauerová, je z úplně jiného těsta. Především je policistkou, a autorka se tudíž více ponořuje do klasického policejního prostředí a méně řeší soukromí ústřední postavy. Podle mne je však celkové vyznění románu hodně rozporuplné.

Několik prvních kapitol jsem se vysloveně nudila u dlouhých popisů policejních postupů a nic neříkajících líčení newyorských uliček. Až jsem měla pocit, že knihu nepsala Lee Harrisová, ale nějaký začínající autor. Teprve ve chvíli, kdy se pátrání po uneseném Definovi posunulo dále, dostalo i vyprávění lepší spád. Přesto působí příběh tak trochu sterilně, jen jako prostor vyhrazený pro nekonečné kombinace a dedukce.

Podobně působí i ústřední postavy – až příliš ploše, šedě, bez života. Záhadou je nezřídka i jednání samotné Jane. Vlastně nemohu říct, že by mi byla něčím sympatická – možná jen svojí neústupností a odhodláním najít Defina i za cenu porušení příkazu nadřízeného.

Zkrátka a dobře, řada detektivek s ústřední postavou Christne Bennetovou mne oslovila mnohem více. Ovšem je to jen můj pocit, milovníci detektivek nechť si učiní svůj názor sami…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda v Greenwich Village

Harrisová, Lee

Motto, 2015

Napsat komentář