O knihách a umění

KNIHY_KUPOVATI_TITULKA.indd
Ne každého zajímá ekonomie. Najdou se ale i autoři, kteří svým vtipem a umem umí strhnout. Nebo téma je samo o sobě více než zajímavé. Přesně takové jsou knihy, které vám dnes představíme.

 

Také vás, jako pravé knihomoly do morku kostí, zajímá, jaký vztah ke knihám měli naši předci? Jak moc se proměnil knižní trh v uplynulých stoletích? Jakou roli měli a mají tiskárny, knihkupectví, knihovny, …? Velké množství zajímavostí na vás čeká v knize Knihy kupovati… z produkce nakladatelství Academia. Víte, že kniha zpracovávající toto téma u nás naposledy vyšla před téměř 80 lety?

Knihy kupovati…

Dějiny knižního trhu v českých zemích

Autoři: Zdeněk Šimeček, Jiří Trávníček

Vydalo: nakladatelství Academia
Počet stran: 500
ISBN: 978-80-200-2404-6
Formát: 130×200
Doporučená cena: 395 Kč

 

Dějiny knižního trhu v českých zemích Jak vypadal český knižní trh ve středověku? Co všechno se až do současnosti na jeho poli událo? Jak se utvářel, jakými změnami prošel, jaké byly jeho vrcholy a pády? To vše zodpoví dějiny knižního trhu zasazené do kontextu kulturních, ale také obecných dějin v českých zemích. Prostor dostává i kontext německý, židovský a slovenský. Dozvíte se, jak fungovaly jednotlivé segmenty trhu. Získáte informace o jeho čelných institucích, jako jsou nakladatelství, knihkupectví, tiskárny (a místy rovněž knihovny), i o jeho významných osobnostech. Poslední titul stejného ražení u nás vyšel v roce 1927.

—————————————————

Vemte vosk, vymodelujte z něj slavnou supermodelku, dílo dejte do aukce a jste milionář. Co ovlivňuje cenu umění? Jakou roli sehrávají aukční síně? Don Thompson přichází již s druhou knihou, kde se této problematice věnuje. A to s tou správnou dávkou humoru. Pokud vás zaujala kniha Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů, novinka Supermodelka a krabile Brillo ve vaší knihovně nesmí chybět. Obě knihy vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Supermodelka a krabice Brillo

Autor: Don Thompson

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-200-2404-6
Formát: 135×191
Doporučená cena: 369 Kč

 

Jak je možné, že se vosková figurína bývalé supermodelky prodala bezmála za dva a půl milionu dolarů? Jak se mění postavení aukčních síní a galerií v době pokračující digitalizace?
Na tyto i další otázky vám odpoví kniha Supermodelka a krabice Brillo, která je pokračováním bestselleru Dona Thompsona Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů (KNIHA ZLÍN, 2010) a jako taková si jistě získá každého čtenáře se zájmem o moderní umění.
Don Thompson opět nahlíží do zákulisí světového trhu s uměním, jehož ceny zaznamenaly raketový růst pouhé dva roky po pádu banky Lehman Brothers a vypuknutí ekonomické krize, a zamýšlí se nad tím, nakolik tento vzestup ovlivnily ekonomické zákonitosti a marketingové strategie, nakolik peníze podmiňují společenský status, i nad fenoménem celebrit. Svou pronikavou, humorem okořeněnou analýzu opírá o vlastní výzkum a rozhovory se zástupci aukčních síní či obchodníky s uměním z celého světa od New Yorku přes Abú Dhabí až po Peking.

 


Přečtete si rádi čas od času nějakou odbornější knihu? Jaké volíte – s čistě odborným zaměřením, nebo raději tu, která je psána formou beletrie a třeba i s vtipem? Napište nám!

Nahlédněte do našich aukcí, kde můžete získat knihy nejrůznějších žánrů za skvělé ceny!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSupermodelka a krabice Brillo
Zákulisní příběhy a prapodivné zákony ekonomiky současného umění

Thompson, Don

Kniha Zlín, 2014

zobrazit info o knizeKnihy kupovati...
Dějiny knižního trhu v českých zemích

Šimeček, Zdeněk - Trávníček, Jiří

Academia, 2014

Napsat komentář