Slavná autorka Bridget Jonesové přijela do Prahy

DSC_1058
Oblíbenou sérii o trochu praštěné smolařce Bridget Jonesové, kterou si pro její nadhled a schopnost brát život s humorem oblíbili čtenáři po celém světě, není potřeba dlouze představovat. Její tvůrkyně, britská spisovatelka Helen Fieldingová přijela ve středu 12. listopadu do Prahy, aby zde pokřtila poslední díl této trilogie a svou prvotinu Celebrity pro Afriku, jež vychází v novém vydání.

Stejně jako do příběhů o Bridget Jonesové, tak i do tohoto románu, jenž vyšel v originále v roce 1994, Fieldingová promítla své vlastní zážitky a zkušenosti. Kniha Celebrity pro Afriku je syntézou dvou prostředí – pozlátkového světa rozmazlených celebrit a utrpení třetího světa, kde se smrt následkem hladu stala rutinou. Autorka však i v této knize srší břitkým humorem a stejně jako v románech o Bridget vytváří poutavý příběh, který vás bude bavit až do poslední stránky. U nás všechny zmíněné knihy vydává nakladatelství XYZ.

DSC_1098

autorka při podpisu jedné ze svých knihy

Příjezd Helen Fieldingové do Prahy vyvolal v jejích příznivcích očekávaný zájem. Ti utvořili dlouhou frontu vedoucí ven z knihkupectví už několik desítek minut předtím, než se před nimi autorka objevila.

DSC_1037

moderátor Tomáš Krejčíř

Sotva Helen Fieldingová dosedla za předem připravený stůl a odbyla si fotografování, místo plánovaného křtu knihy se k ní vrhli první fanoušci lačnící po podpisu. Moderátor akce Tomáš Krejčíř tedy nedostal příležitost se známé spisovatelky na cokoliv zeptat a prostor, který si Helen Fieldingová pro tuto událost vyhradila, přenechal jejím příznivcům, jež se stále řadili do dlouhé fronty na autogram. Je škoda, že fanoušci neprojevili žádný zájem o bližší informace o vzniku jejího posledního románu Bridget Jonesová: Láskou šílená nebo o její další literární plány, a raději ji ihned zahltili požadavky na podpis. Těžko říct, zda to pro paní Fieldingovou nebylo trošku zklamáním.

DSC_1057

spisovatelka Helen Fieldingová

Moderátor si k sobě na chvíli zavolal alespoň překladatelku všech románů Helen Fieldingové, Barboru Punge Puchalskou, jež krátce popsala svou práci na knihách a s Tomášem Krejčířem si symbolicky na nové dva tituly připila. Autorka byla tou dobou v obležení fanoušků, kteří ji neuvolnili ani na pár vteřin, aby si mohla s moderátorem a překladatelkou na své knihy alespoň přiťuknout.

DSC_1112

krátký rozhovor s překladatelkou Barborou Punge Puchalskou

Helen Fieldingová byla očividně v dobré náladě – s každým, kdo byl ochotný si s ní popovídat, prohodila alespoň pár vět, a ani úsměvem nešetřila. Působila na mě velmi milým dojmem, a pokud jí nekonečné podepisování jakkoli unavovalo, nijak to na sobě nedala znát. Naopak jsem měla pocit, že si setkání se svými fanoušky užívá a že ji těší, jak oblíbené jsou její knihy u nás v Česku.

DSC_1116

fronta fanoušků se táhla až ven z obchodního centra

Doufejme, že se nejednalo o její poslední návštěvu naší vlasti a že se s touto skvělou autorkou budeme moci opět setkat co nejdříve.

DSC_1357

podepsané knihy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník Bridget Jonesové

Fieldingová, Helen

XYZ, 2014

zobrazit info o knizeBridget Jonesová: S rozumem v koncích

Fieldingová, Helen

XYZ, 2014

zobrazit info o knizeBridget Jonesová: Láskou šílená

Fieldingová, Helen

XYZ, 2014

zobrazit info o knizeCelebrity pro Afriku

Fieldingová, Helen

XYZ, 2014

Napsat komentář