Harry Hole v boji s přízraky v nové krimi Joa Nesbøho

Prizrak-perex
Harry Hole je ve světě krimi skoro stejným pojmem jako Hercule Poirot či Sherlock Holmes. Antihrdina, kterého stvořila fantazie norského spisovatele Joa Nesbøho, se nyní na pulty českých knihkupectví vrátil v devátém příběhu.

Knihu s názvem Přízrak uvedlo na trh opět nakladatelství Kniha Zlín v rámci podzimního Velkého knižního čtvrtku. Stejně jako na jaře vsadilo na jiný případ Joa Nesbøho Červenku. Jo Nesbø (*1960) se od roku 1997, kdy napsal první knihu, dostal velmi rychle na přední příčky žebříčku vydávaných a hlavně prodávaných knih. Harry Hole, policista tělem i duší, abstinující alkoholik, který ctí pouze jakýsi svůj vnitřní zákon a nelze ho nijak získat ani uplatit, se stal navzdory své drsnosti miláčkem čtenářů po celém světě.

Román Přízrak není zrovna typickou detektivkou, protože hlavní hrdina vlastně vůbec nemá žádnou pravomoc zasahovat do vyšetřování. Případ, který Harryho přitáhl z Thajska zpět do Norska, je plný tajemných spiknutí. Oleg, syn Harryho osudové lásky Ráchel (s níž se seznámil právě v knize Červenka a byl od ní odloučen ve Sněhulákovi) je ve vězení za vraždu svého kamaráda Gusta. Podle všech dostupných stop a jejich interpretace jde o jasnou záležitost, oba navíc patřili do komunity narkomanů, v níž jsou zločiny páchané pro drogu na běžném pořádku. Jenže, bylo to opravdu tak? Nebo se stal Oleg jen obětí ve vykonstruovaném procesu?

Harry se pouští do vyšetřování hnán výčitkami svědomí a srdcem, v němž Olega ctí jako svého syna. Protože pod hlavičkou policie to nejde, snaží se na vlastní pěst rozluštit, co se vlastně stalo. Naráží na záhadné okolnosti, které svědčí o tajných dohodách mezi drogovou mafií, vedením města a špičkami policie, jenže netuší, jak obrovská chapadla má podzemní chobotnice. Takřka nikdo není tím, kým se jeví, a brzy jdou všichni Harrymu po krku. Nejvíce ale tajemný osloský přízrak, neviditelný šéf drogové mafie zvaný „Dubajec“.

Harry Hole se tentokrát nemůže opřít téměř o nikoho. Přátel z dřívější doby má jen pár a policie o jeho služby nestojí. Sice prakticky celou knihu abstinuje, ale to z něj v žádném směru nedělá uhlazeného hrdinu. Naopak se autor rozhodl, že Harry bude ještě drsnější a nesmlouvavější. Dokonce se sám stává tím, kdo v honbě za vyšší „Pravdou“ zákon poruší a je na něj vystaven zatykač.

Román Přízrak je dílem, které nahání husí kůži. Nahlíží do zákulisí politických rozhodnutí, rozkrývá zločinná spolčení, až čtenáře napadá neodbytná otázka, komu může skutečně věřit. Tajemné přízraky tak má nejen Harry trpící klaustrofobií, ale i celá společnost. Jen málokdo si jich je však vědom.

V textu je ukryto mnoho moudrého, co čtenáře vede k zamyšlení. A nemyslím tím jen ony podprahové informace, že je něco prohnilého v lidské společnosti.

„Chápu, že chcete chránit svého syna. Ale co jestli toho druhého kluka opravdu zabil? Ten chlapec měl také svého otce, Harry. Říká se tomu sebeobětování, když se rodič bije za své dítě, jenže ten rodič chce chránit jenom sám sebe, svou kopii. A nevyžaduje to žádnou morální odvahu, je to čistý genový egoismus.“ (str. 142)

Styl Nesbøho psaní je čím dál propracovanější a zápletka prokombinovanější. Už jen samotný začátek knihy líčený z pohledu potkanice, která přes mrtvolu nemůže do svého hnízda za pištícími mláďaty, je velmi originální a přiznám se, že mě překvapil.

„Bleskurychle registrovala a třídila pachy do tří kategorií: jedlé, rizikové nebo pro přežití irelevantní. Nakyslý pach šedého cigaretového popela. Sladká, cukrová chuť krve na tamponu. Hořká vůně na spodní straně zátky od piva Ringnes. Z prázdné kovové nábojnice s místem pro olověnou kulku ráže devět krát osmnáct milimetrů, nazývané též pouze Makarov podle pistole, pro niž byl tento kalibr původně přizpůsoben, stoupaly molekuly síry, ledku a oxidu uhličitého.“ (str. 9)

Dalším zpestřením děje plynoucího v aktuálním čase jsou pasáže psané kurzívou. Jde o líčení životního příběhu, jak by ho umírající Gusto rád převyprávěl svému otci, kterého nikdy nepoznal. Rozmlouvá s ním, klade mu otázky a čtenáři tak sděluje vše potřebné, aby na konci knihy, kterou se ony „promluvy mrtvého“ vinou jako had, odhalil skutečnou pravdu, kvůli níž mnozí stihli během děje zemřít.

Patříte-li k milovníkům drsného seveřana, určitě vás kniha nezklame. Překvapivé zvraty, odhalení a pravdy, které hned vzápětí berou za své – to je typický Jo Nesbø. Pokračuje ve své zálibě využívání neobvyklých vraždících metod a tajemných nástrah. Zároveň je však svým způsobem i citlivým vypravěčem odhalujícím lidskou duši. Možná právě pro tuto kombinaci jsou jeho knihy čím dál vyhledávanějším artiklem.

Odhalte Přízrak spolu s Harry Holem a ponořte se s poslední stránkou do beznaděje, v níž svítí chabá jiskřička, desátý díl s názvem Policie, který Kateřina Krištůfková překládá pro jarní Velký knižní čtvrtek.


Na našich stránkách najdete také medailon Joa Nesbøho, reportáž z jeho návštěvy v Praze, recenze knih Netopýr, Švábi a Levhart.

Knihu Přízrak můžete nyní získat také v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřízrak

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2014

Napsat komentář