Jan Němec získal s románem Dějiny světla Cenu Evropské unie za literaturu

perex_dejiny_svetla
Vyhlášení letošních laureátů se uskutečnilo již tradičně na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem ve středu 8. října 2014 v dopoledních hodinách.

Kromě České republiky se letos vyhlašovali vítězové z těchto zemí: Albánie, Bulharska, Černé Hory, Islandu, Lichtenštejnska, Lotyšska, Malty, Nizozemska, Řecka, Srbska, Turecka a Velké Británie. Slavnostní předání ceny třinácti laureátům se uskuteční 18. listopadu 2014 v Bruselu.

Cenu Evropské unie za literaturu udělují od roku 2009 Evropská komise, Rada evropských spisovatelů, Federace evropských nakladatelů a Evropská federace knihkupců dílům z oblasti krásné literatury a hlavním cílem je zviditelnit autory na mezinárodním knižním trhu, propagovat kulturu jednotlivých států a podporovat mezikulturní dialog.

„Cena Evropské unie za literaturu je jediná mezinárodní cena svého druhu: oceňuje nejlepší nové talenty mezi evropskými autory beletrie a umožňuje tak čtenářům, aby se seznámili s nezavedenými jmény z různých zemí“, říká Androulla Vassiliou, Evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež.

Výběr českého laureáta letos organizačně zajišťoval Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který jmenoval odbornou porotu ve složení: profesor FFUK Petr Bílek, básník, písničkář a předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček, knihkupec Jiří Seidl, redaktor a editor Jan Šulc a profesor FFUP Josef Jařab, který porotě předsedal. Česká republika již jednoho vítěze má. V roce 2011 se jím stal se svým románem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal. Za laureáta, který letos zastupuje Českou republiku, byl vybrán Jan Němec s románem Dějiny světla.

Rozsáhlý román Dějiny světla vzbudil po svém vydání v říjnu loňského roku mimořádnou pozornost jak u čtenářů, tak u kritické obce. Autor za něj získal Cenu Česká kniha 2014 a byl nominován na cenu Magnesia Litera za prózu. V současné chvíli jsou Dějiny světla i mezi tituly nominovanými na Cenu Josefa Škvoreckého.

Českým čtenářům se autor u příležitosti udělení ceny představí v rámci cyklu Večery evropské literatury 4. listopadu 2014 od 18.00 v prostorách Evropského domu (Jungmannova 24, Praha 1). Diskutovat s ním budou Josef Jařab a Petr Bílek, večer moderuje redaktor Českého rozhlasu Petr Šrámek, součástí večera bude i autorské čtení.

Setkat se s Janem Němcem budou mít možnost i zahraniční čtenáři, 19. listopadu 2014 vystoupí autor v prestižním bruselském literárním domě Passa Porta.

Více informací o Ceně Evropské unie za literaturu na www.euprizeliterature.eu

 

Českými partnery jsou:

  • Svaz českých knihkupců a nakladatelů
  • Institut umění
  • Kancelář Kreativní Evropa – Kultura
  • Památník národního písemnictví
  • Zastoupení Evropské komise v ČR
  • České centrum Brusel

Autorův profil


Jan Němec
(nar. 1981) vystudoval religionistiku a sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, kde působí jako doktorand. Za svou prozaickou prvotinu Hra pro čtyři ruce (Druhé město, 2009) byl nominován na Cenu Jiřího Ortena. Pracuje jako redaktor Hosta, spolupracuje s týdeníkem Respekt. Žije střídavě v Brně a Poličce.

Dějiny světla

Román o fotografovi Františku Drtikolovi.

Napadlo vás někdy, jak by vypadal příběh napsaný paprskem světla? Za prvé, nebyl by to obyčejný příběh, ale neobyčejný osud; za druhé, jeho hrdinou by byl fotograf, opatrovník světla; a za třetí, byl by to osud plný stínů, samozřejmě.

Kdo to vlastně byl František Drtikol? Dandy z hornického maloměsta, světově známý fotograf, jehož živnost krachovala, mistr aktů, co nikdy neměl štěstí na ženy, mystik a buddhista, který uvěřil v komunismus; muž mnoha vnějších rozporů a jejich vnitřní syntézy.

Jan Němec (1981) přichází s rozsáhlou a pro současnou českou prózu zcela nezvykle pojatou románovou freskou, uměleckým a duchovním Bildungsromanem, který pokrývá více než půl století: ožívají zde příbramské stříbrné doly, Mnichov v době secese i prvorepubliková bohéma, po řádcích se procházejí nahé modelky a světlo zatím nepozorovaně splývá s vědomím…

(Zdroj informací o autorovi a fotografie: nakladatelství Host)


Více informací o románu Dějiny světla a ukázku najdete v článku Román o skvělém fotografovi.

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny světla

Němec, Jan

Host, 2013

Napsat komentář