Istanbul – město vražd

Istanbul-memento_perex
Istanbul je město překypující historií. A v novém románu Ahmeta Ümita také město plné vražd. Řádí zde sériový vrah, kterého je potřeba co nejrychleji zastavit, jinak přijde o život další oběť. Zvládne komisař  Nevzat Akman vyřešit případ plný záhad a symbolů dříve, než vše špatně skončí?

U nohou Atatürkovy sochy v Istanbulu je objeven zavražděný muž. Oběť má podříznuté hrdlo, tělo je naaranžované do tvaru šipky a v ruce má starověkou minci.
Když se vrchní komisař Nevzat Akman a jeho kolegové pustí do vyšetřování, netuší, že budou muset pátrat nejen v ulicích svého města, ale i v jeho dějinách. Brzy totiž zjistí, že mají co do činění se sériovým vrahem, který věří, že má historické poslání. Pachatel zanechává těla a indicie odkazující až do starověku na místech, jež připomínají významné panovníky Istanbulu. Komisař Akman nesmí promarnit ani vteřinu, on i jeho tým se horečně snaží proniknout do nebezpečného prostředí developerských firem a zákulisních praktik územního plánování. Jedno je totiž jisté, pokud se jim nepodaří vrahův vzkaz rozluštit, zemře další člověk.

Kriminální thriller Ahmeta Ümita si nás získá starostlivým a neuvěřitelně poctivým hrdinou potýkajícím se nejen se svou minulostí, ale i s budoucností svého milovaného města, které se mění příliš rychle. Čtenáře pohltí vyšetřování plné zvratů, tajemných postav a temných prostředí a zároveň podnikne velkolepou cestu do historie jednoho z nejuhrančivějších měst světa.

Ukázka z knihy

Mohli bychom diskutovat hodiny, ale zdálo se, že je nemožné dobrat se nějakému závěru. Zejména s těmi údaji, které jsme prozatím měli k dispozici. Místo abych pronášel rozumy, vysypal jsem na stůl obsah sáčku. Všichni jsme zírali na peněženku tabákové barvy a mobil rozpadlý na dvě části.
„To je ale pěkná peněženka,“ pronesl téměř vesele Ali. „Zavražděný musel být v balíku.“
„To nevím,“ odtušil Sefik a ukázal na bankovky vyčuhující z peněženky. „Ale zřejmě u sebe rád nosil hotovost. Je tam přesně tisíc dvě stě dvacet pět lir.“
Zeyneb to zaujalo.
„Vrah se peněz ani nedotkl?“
„Myslím, že ne. Jestli měl ten člověk u sebe víc peněz, to nevím, ale v peněžence bylo  tisíc dvě stě dvacet pět lir.“
Víc než peníze mě ale zaujala totožnost zavražděného. Zatímco jsem dvěma prsty pravé ruky, abych se peněženky dotýkal co nejméně a nesetřel otisky, vytahoval pomalu průkaz totožnosti, Zayneb dál rozvíjela své úvahy:
„Zdá se , že zločin nebyl spáchán pro peníze. Jinak by vrah všechny sebral.“
„Vypadá to tak.“

Pokračujte ve čtení ukázky zde!

Istanbulské memento

Autor: Ahmet Ümit

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Tomáš Laně
Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Formát: 142 × 206 mm
ISBN: 978-80-7491-033-3

 

Knihu Istanbulské memento vydalo nakladatelství Host

 

Řekli o knize

„Napínavý příběh, který se přesouvá v čase tam a zpět, od prvních dnů starověkého města Byzantion až k prosperující metropoli Istanbulu.“

Everest Yayınları

„Císaři, kteří žili před staletími, zřídka pomáhají dnešním policistům řešit zločiny. […] Ümit obratně ozvláštňuje popisy detektivova horečného pátrání historickými intermezzy. Záhada, která tvoří jádro knihy, je vážně mistrovská.“

Time Out Istanbul

„Istanbulské memento je oslavou živého a pulzujícího města, v níž je však také špetka melancholie.“

Today’s Zaman

O autorovi

Ahmet Ümit (nar. 1960) je jedním z předních tureckých autorů detektivek. Pochází z města Gaziantep v jižním Turecku, v roce 1978 se přestěhoval do Istanbulu, kde vystudoval univerzitu, od roku 1974 do roku 1989 byl aktivním členem komunistické strany, za vojenské diktatury se účastnil podzemního hnutí za demokracii. V letech 1985–1986 tajně navštěvoval Akademii sociálních věd v Moskvě. V devadesátých letech působil v reklamním sektoru, v současné době pracuje pro Goethe-Institut v Istanbulu. Má dceru Gül. Proslavilo ho mistrovské zvládnutí detektivního žánru, které prokázal v mnoha svých bestsellerových románech i povídkových souborech. Ümit líčí unikátní politický a historický vývoj Turecka a zejména Istanbulu, noří se do psychiky svých skvěle vykreslených postav a spřádá fascinující příběhy vražd a politických intrik.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIstanbulské memento

Ümit, Ahmet

Host, 2014

Napsat komentář