Světe zločinu, třes se! Timmy je zpět!

StephanPastis_TimmyNezdarek2
Sherlock Holmes by bledl závistí nad světovým impériem, jež založil detektiv moderní doby jménem Timmy Nezdárek. A vyřeší-li svůj největší případ tisíciletí, bude Timmy navždy ekonomicky zajištěn.

Nakladatelství Jota připravilo pro naše nejen malé čtenáře již druhý díl úspěšné série příhod Timmyho Nezdárka od Stephana Pastise. 23. července 2014 vyšla kniha Timmy Nezdárek: Koukej, co jsi provedl (Timmy Failure: Now Look What You’Ve Done, 25.2.2014). Doba od oficiálního vydání originálu do vydání českého překladu v režii Nadi Funiokové překonala dokonce nepsaný rekord spojený s  vydáním prvního dílu Timmy Nezdrárek: Chybička se vloudí (Timmy Failure: Mistakes Were Made, 26.2.2013, česky Jota 20.11.2014). Ilustrace v obou knihách pocházejí pochopitelně z pera samotného autora.

Stephan Pastis je kalifornský cartoonista narozený 16. ledna 1968. Je držitelem B.A. titulu z politologie na Berkeley univerzitě v Californii, stejně jako vystudovaný právník. Právo dokonce deset let (1993 až 2002) vykonával. Od roku 2000 ale začal oficiálně vydávat komiksovou sérii Pearls Before Swine založenou na zvířecích postavách, s níž dokázal během následujících čtrnácti let doslova zaplavit světová média. Svoji první dětskou knihu s postavou sebevědomého dětského detektiva Timmy Nezdárka (Timmy Failure) vydal překvapivě teprve až na začátku roku 2013, druhým dílem pak navázal bez jednoho dne o rok později.

Autor knihy „Timmy Nezdárek: Koukej, co jsi provedl“ v sobě cartoonistu nezapře. Publikace je bohatě ilustrovaná a každý obrázek je nedílnou součástí vlastního textu. Ve velké většině nejde o prostou ilustraci, ale kresby si zachovávají klasický cartoonovský vzhled, doplněny nejen informativními, ale i klasickými hovorovými popiskami. V podstatě je možné říci, že kdo nebude obrázkům věnovat pozornost, bude mít zcela jistě se sledováním toku příběhu potíže. Děj knihy se opět točí kolem příhod Timmyho, jenž se prohlašuje za nejlepšího detektiva na světě. Spolu se svým společníkem, ledním medvědem jménem Kapitán, ovládá ve svém světě detektivní impérium vlastní agentury a plánuje otevřít pobočku v Chile, jen co mu to ekonomická situace dovolí. A ideální cestou k bohatství se jeví vyřešit největší případ tisíciletí, záhadu ztraceného inspektorova glóbu, soutěž pro mladé detektivy vyhlášenou několika školami v jeho okolí. Štědrá odměna za vyřešení v hodnotě pěti set dolarů má pak svého vítěze na celý život ekonomicky zajistit. Timmy ale nemá právě šťastné období, smůla se mu lepí na paty od první kapitoly. Nejenom, že se potýká se zlomenou nohou, líným ledním medvědem, ale ještě je obětí neutuchajícího zájmu spolužačky Molly Moskinsové. Do toho všeho je po matčině ztrátě zaměstnání ubytován u své trochu zvláštní pratety, která se zarputile snaží do Timmyho přízně vlichotit a stát se jeho detektivní asistentkou, když ne přímo partnerkou (namísto nefunkčního ledního medvěda, který po šestiměsíční dřině ve své iniciativě náhle ochladl). Nebyl by to pak správný detektivní příběh, kdyby se v něm neobjevil skutečně nezištný přítel hlavního hrdiny. V našem případě se takové role ujal spolužák Koblížek Špulka, usměrňující Timmyho nadměrné ego.

A jak to všechno dopadne? To už si bude muset každý čtenář přečíst sám.

Pro koho je tato kniha určena? Zálibu v trochu poblázněném příběhu najdou nejspíš čtenáři, kteří znají již první knihu a našli se v ní. Fanoušky Timmyho detektivního příběhu se také pravděpodobně stanou zájemci o všechny humorné novinky s nepředvídatelným vývojem příběhu. Co se týče věku čtenářů, vhodným rozpětím je šest až sto let – každá věková skupina si v této knize najde to své pobavení i poučení.

Pro koho se kniha nehodí? Text určitě neosloví zájemce o nekomplikované příběhy s přímým tokem děje, nad nimiž není třeba příliš přemýšlet. Podobně si nejspíš kniha nevybuduje přednostní místo na poličce milovníka historických románů a literatury faktu. Ti ostatní se ale nemají čeho obávat a mohou se směle pustit do čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTimmy Nezdárek: Koukej, co jsi provedl

Pastis, Stephan

Jota, 2014

Světe zločinu, třes se! Timmy je zpět! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Plamenek napsal:

    Dobrý den, nevíte, prosím, zda již vyšly v překladu další pokračování Timmyho? V angličtině již vyšlo dalších pět dílů, u nás jsou tedy zatím jen dva první? Díky za případné informace!

Napsat komentář