Proč se klepou řízky

Chemie v kuchyni

zobrazit info o knize
Nakladatelství Dokořán
Vydáno   2/2023
ISBN 978-80-7675-086-9
Ilustrace Johanus, Václav
Vydání 2.
Počet stran 184
Vazba brožovaná
Formát 130×200
Doporučená cena 268 Kč

O knize

Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, a má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí – od jejich chemického složení pres důvod klepání řízku až po to, proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným „éčka“), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost.

Doporučení:
Share

Související články