Podsvětí v Praze je rozsáhlé

jahody
Nad Prahou se vznáší korupce. A to pěkně dlouho. Zvítězí dobro nad zlem? Nebo už opravdu není nikdo, kdo by se postavil těm, kteří rozkrádají bohatství naší země?

Jeden z našich současných nejčtenějších spisovatelů je Michal Viewegh. Na podzim loňského roku vydal knihu, která zčeřila vody literárního světa. Dílo má název Mafie v Praze a vydalo ji nakladatelství Druhé město.

Tato kniha byla nejprodávanějším dílem loňského roku. A není se čemu divit. Autor zasáhl svým tématem do černého. Čtenáři si mohou přečíst o něčem, co se jich bezprostředně týká. Dílo, jenž popisuje hanebnosti, které se v Praze dějí, je sice postavené na událostech, které se opravdu staly, ale autor hned na začátku knihy upozorňuje, že se jedná o fikci a ne o předložení nějaké pravdy. Každý bystrý a přemýšlivý čtenář ale najde v příběhu reálné situace a dosadí si za fiktivní osoby ty pravé.

Autor se nechal inspirovat prací investigativního žurnalisty Jaroslava Kmenty. Novinář mu poskytl dostatečné podklady a rady, aby mohl sepsat svůj první detektivní román. K dispozici mu byly novinové články a pět knih, které Kmenta na toto téma napsal. V příběhu nechybí žádný z důležitých faktorů, které dělají detektivku detektivkou. Honičky v autech, mrtvola, milostná zápletka, ale i ruská mafie dokreslují ponurou atmosféru opravdu dobře.

Příběh je situován do našeho hlavního města. Je parné léto a novináři by měli mít tzv. okurkovou sezónu, na tu to ale letos nevypadá. Ministr vnitra Stanislav Langross předčasně vyloučí z programu na ochranu svědků Dana Balíka – bývalého lobbistu, který na neznámém místě skrývá kompromitující materiály o mnoha vlivných lidech. Tento počin zalarmuje všechny, které by jeho obsáhlý balík informací mohl zničit, a tak se na jednu stranu staví ruská i příbramská mafie, ale i samotný ministr vnitra. Jejich společným cílem je smrt tohoto muže.

Další důležitou postavou příběhu je krásná makléřka Diana, která je vydírána ruskou mafií. Na Praze 11 někdo napadá politiky a občanské aktivisty, kteří jsou proti chystané zástavbě Trojmezí. Novináři z MF Dnes tudíž neví, o čem psát dřív.

V knize se dle mého názoru střídají kapitoly moc rychle. Člověk se chvílemi může ztrácet ve velkém počtu postav, které se tu objevují. Celé vyprávění trvá pouhé čtyři dny, ve kterých se stane až příliš mnoho. Myslím si, že příběhu by prospělo chvílemi zvolnit.

Dílo určitě není oddychovou četbou, ale to čtenáři, kteří už od Michala Viewegha něco četli, ani nemohli očekávat. Jak se sám autor vyjádřil: „Chtěl jsem napsat svižnou a vtipnou detektivku, která ale navíc bude, na rozdíl od méně ambiciózních detektivních příběhů, nebezpečně pravdivým obrazem české reality a její nemilosrdně jízlivou satirou.“ Jestli se mu to povedlo či nikoliv musíte posoudit sami.

Rozhodně bych autora nehanila za to, že chce zkusit něco nového. Jeho ironismus a vtipnost totiž ani tady nechybí. A tak se nebojte vzít detektivku do ruky. I když dílo nemusí úplně sedět ke svému žánru, autor chtěl ukázat své znechucení nad situací v české politice a to vystihl dokonale.

Ukázka z knihy

„Darku Balíkovi bylo pětapadesát a i na dále působil elegantně, jen začal vypadat výrazně starší. Pět měsíců skrývání v konspiračních bytech nevylepší vzhled nikomu. Zešedivěly a prořídly mu zbylé vlasy, ztratil většinu svalstva a z těch šunkových baget s majonézou, salámových pizz a smažených kuřat z KFC, které mu do omrzení nosila policejní ochranka, přibral pět kilo. Obden ho také bolela záda,  měl chronické problémy s trávením – a pochopitelně i se spánkem. Věděl příliš, aby mohl spát klidně.“ (str.20)

Související knihy

Mafie v Praze

Michal Viewegh

OBJEDNAT

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříručka mladé jezdkyně

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář