Komenského Labyrint v Knihovně Jiřího Mahena

labyrint
Na konci března uplyne 420 let od narození Učitele národů – Jana Amose Komenského. Přiblížit jeho osobu i dílo dětem se rozhodla i Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Výsledkem jsou hravé (nejen) jarní prázdniny v labyrintu.

V pondělí 6. února, v době jarních prázdnin, se Dětská knihovna na Kobližné 4 proměnila v labyrint. A až do konce února jsou pro zvídavé děti připraveny soutěžní úkoly. Školám, konkrétně žákům druhého stupně ZŠ, pak knihovna nabízí interaktivní besedu s názvem Janova cesta.

Program týkající se Jana Amose Komenského je součástí projektu Brána jazyků otevřená. Projekt vznikl ve spolupráci s polskou knihovnou v Poznani a Pedagogickou školou J. A. Komenského v Lešně a klade si za cíl seznámit děti (a nejen je) s osobou a dílem Učitele národů.

Co přesně na děti v knihovně čeká za soutěžní úkoly? Všechny souvisí buď s labyrintem, odkazujíce tak na jedno z významných děl J. A. Komenského, nebo s jeho osobou. Úkolů je celkem pět, přičemž je zvládnou i děti předškolního věku (některé s malou pomocí rodiče či staršího sourozence).

Prvním z úkolů je projití labyrintem. Na zemi se v Dětské knihovně objevily barevné čáry, které mají (jako Ariadnina nit) pomoci poutníkům úspěšně projít všemi stanovišti a úspěšně dojít k cíli. Na cestu od knihovnice dostanou soutěžní list, do něhož mají obkreslit obrázky nalezené ve speciálně označených knihách. Spolu s obrázkem v knize objeví i indícii, kudy pokračovat k dalšímu stanovišti. Názvy téměř všech stanovišť vychází z Komenského knihy Labyrint světa.

Po doputování čekají oddechové úkoly u stolu. Nejsnadnějším je nabarvení šnečí ulity dle vlastní fantazie. Dále děti od knihovnice dostanou na papíře vytištěné bludiště a jejich úkolem je najít správnou cestu z jednoho konce na druhý. A na čistý bílý papír potom mohou samy nakreslit své vlastní bludiště.

Poslední úkol se týká Jana Amose Komenského. V dětské ilustrované knize o tomto významném muži mají vyhledat odpovědi na otázky týkající se jeho života. Je to dobrá příležitost pro to, aby se mladší děti dozvěděly cenné informace a starší děti spolu s rodiči si osvěžili znalosti ze školy.

Za každý splněný úkol dostanou děti body. Z těch, kteří získají nejvíce bodů, budou na konci března vylosováni tři výherci, kteří získají cenu od nakladatelství Jota.

Akce se můžete zúčastnit kdykoli v otevírací době Ústřední knihovny na Kobližné 4 Brno, což je každý všední den od 10 do 18 hodin a v sobotu od 10 do 14 hodin.

Podrobnosti o projektu včetně kontaktů pro přihlášení na besedu Janova cesta viz zde.

Doporučení:
Share

Napsat komentář