O prokletí nesmrtelnosti

9788073982577
Kdo ji vidí oddaně stát u lůžek právě umírajících pacientů, mohl by říci, že vypadá jako strážný anděl, jenž nad nimi bdí. Nevěděl by však, že Sia smrt doslova cítí. Nejen to, je jedna z jejích bohyň.


Markus Heitz, autor knihy Děti Jidášovy, je německý spisovatel žánru fantasy, science fiction a hororu. Roku 2000 vystudoval germanistiku a historii, příležitostně pracoval jako novinář pro Saarbrücker. Nejvíce se proslavil svou tetralogií knih ze světa trpaslíků. Mezi jeho nejznámější knihy přeložené do českého jazyka patří tituly Trpaslíci, Válka trpaslíků, Pomsta trpaslíků, Osud trpaslíků, Krvavé brány či sága Ulldart. Román Děti Jidášovy vydalo roku 2014 nakladatelství Fantom Print.

Hlavní hrdinkou knihy je mladá Sia pracující v nemocnici v saském Lipsku. Sia má zvláštní dar. Dokáže vycítit, kdy se k jejím pacientům přibližuje smrt. Kromě toho je výjimečná tím, že je nesmrtelná. Mohlo by se zdát, že věčná krása a zdraví jsou darem, pro Siu je to však prokletí. Smrt jedné mladé pacientky v Sie vyvolá vzpomínky na Skyllu, zvláštní dívku, které zemřela matka rukou Turků. Začal se o ni proto starat její otec, vědec, jenž je součástí spolku říkajícího si Děti Jidášovy. Zanedlouho Skylla zjišťuje, že Děti Jidášovy nejsou jen společenstvím vědců, ale rovněž společenstvím upírů.

Kniha se rozbíhá do dvou dějových linií. První linkou je Siin příběh, odehrávající se v roce 2007 v Německu, druhou pak vzpomínky na Skyllu, umístěné do 17. a 18. století na území Osmanské a Habsburské říše a srbské oblasti. Autorovi nedělá přechod mezi těmito dějinnými obdobími žádný problém, vše vyznívá velice přirozeně a plynule. Část knihy zabývající se minulostí je historicky velmi věrohodná, Heitz dokázal do fikce vložit i skutečné historické události.

Děti Jidášovy jsou prvním upířím příběhem Markuse Heitze. Kniha je rozdělena na čtyři části, jmenovitě Dívka, Aeterna, Odhalení a Smrt, každá z těchto částí se poté skládá z několika kapitol, které jsou nadepsány datem a místem, kde se příběh odehrává. Vzhledem k velmi častému přechodu mezi jednotlivými liniemi příběhu to výrazně ulehčuje orientaci v něm.

Ze začátku se čtenář o Sie příliš informací nedozví. To má však svůj důvod, jelikož k pochopení Siiny osobnosti je nutné projít si příběhem o Skylle, který je velmi strastiplný a emotivní. Podrobnosti o Siině charakteru se proto čtenář dovídá postupně a po malých dávkách. Ve srovnání s tím však autor čtenáře nešetří při popisu akčněji postavených scén. Krvavé popisy soubojů nejsou vskutku vhodné pro slabé povahy, to samé platí o velmi detailně popsaných sexuálních scénách.

Heitzovi upíři, při jejichž popisu spisovatel čerpal mimo jiné ze slovanského folklóru, jsou velmi odlišní od upírů tak hojně se vyskytujících v literatuře a ve filmech. To podtrhuje originalitu příběhu, od kterého se lze jen těžko odtrhnout. Knihu doporučuji nejen skalním milovníkům fantasy, ale i čtenářům, kteří s tímto žánrem teprve začínají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti Jidášovy

Heitz, Markus

Fantom Print, 2014

Napsat komentář