S báječným strýčkem za dobrodružstvím

Ludvik
Co si představíte pod pojmem „džungle“? Možná hustý prales, liány, papoušky, krásné barvy a číhající nebezpečí. A když se řekne „Sibiř“? Pak asi husté, neproniknutelné lesy, močály nebo pláně takřka bez vegetace, a hlavně krutou zimu. Ale co si vybavíte, když se řekne „sibiřská džungle“?

Pokud toto slovní spojení neznáte, nepotkali jste asi ještě strýčka Ludvíka, proslulého cestovatele a vypravěče úžasných příběhů. Jeho duchovním otcem je izraelský spisovatel Jannec Levi (*1975), který napsal jeho první příběhy v roce 2008. Pentalogie plná dobrodružství strýčka Ludvíka baví nejen děti v Izraeli, kde se stala nejoblíbenější dětskou četbou, ale i po celém světě. Na našich stránkách jsme vám představili jak první díl Strýček Ludvík v honduraských stepích, tak i díl druhý Strýček Ludvík ve švýcarské poušti.

Třetí část má název Strýček Ludvík v sibiřské džungli a vydalo ji v překladu Heleny Divecké nakladatelství Práh na sklonku minulého roku.

Strýček Ludvík je něco jako baron Prášil. Jenže na rozdíl od barona, který touží za každý vyfantazírovaný příběh sklidit uznání okolí a vavříny vítězství ho hřejí pro jeho vlastní potěchu, strýček Ludvík touží svým povídáním potěšit svého malého synovce. Jmenuje se Cyril a má různá trápení se svým starším bratrem Jakubem. Ten se s ním například nechce bavit, protože je Cyril podle něj ještě malý a nerozumí velkým věcem. Vyhání ho ze svého pokoje – prý cizím vstup zakázán – a směje se mu, když pláče. Prostě taková každodenní trápení, která jsou běžná mezi sourozenci. Cyril nežaluje rodičům, ale je smutný, a právě v té chvíli přichází úžasný strýček a předkládá mu své zážitky z cest. Odvádí tak jeho pozornost od prožitých ústrků a na nesmyslných příbězích mu ukazuje možná východiska.

Strýček Ludvík v sibiřské džungli jsou vlastně jen čtyři delší kapitoly, které nakladatel vybavil většími písmenky, aby si je mohly přečíst děti samy. Kniha však není určena začínajícím čtenářům například předškolního věku, na to je tu hodně souvislého textu a dlouhých vět. Ty na druhou stranu vyvažují originální ilustrace Janiva Šimoniho, izraelského kreslíře, který za své obrázky právě ke strýčkovi Ludvíkovi dostal cenu Izraelského muzea.

Madam Kakalé

Pro děti je díky nim snadnější si představit tunel, který strýček vyhloubil, když slíbil kruté královně Vyhlašence Krasotince prokopat Zeměkouli, pochopí, jak to bylo se zrcadly madam Kakalé, uvidí strýčka Ludvíka na špici cypřiše, kam vyšplhal, když plakal ve Smíškově, a hlavně si dokonale představí obra, který si ostrov s palmou spletl s knedlíčkem v polévce.

Myslím, že všechny děti na celém světě by chtěly mít takového strýčka, který je pohladí a povzbudí vždycky novým fantastickým příběhem. Určitě by se těšily na setkání zrovna tak jako Cyril, kterému jeho báječný strýc pomáhá zapomenout na všechna trápení. Navíc přes všechny nesmysly, výmysly a očividné lži můžeme v jeho vyprávěních najít i zrnka poučení, kterých je zde právě tolik, aby výsledný pokrm měl tu správnou chuť. A že chutná, to se můžete přesvědčit i vy.

Kniha Strýček Ludvík v sibiřské džungli totiž pobaví i dospělé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrýček Ludvík v sibiřské džungli

Levi, Jannec

Práh, 2013

Napsat komentář