Příhody barona Prášila pro nejmenší

Strycek_Ludvik_1_ob_web
Kdo by neznal vyprávění člověka, který zažil neuvěřitelné? Baron Prášil má své nezastupitelné místo v paměti nás všech. A pro děti jsou tady knižní dobrodružství, ze kterých ale budou nadšeni i dospělí…

Izraelský spisovatel a scénárista Jannec Levi napsal pro děti celkem pět knih o neuvěřitelných dobrodružstvích strýčka Ludvíka, jenž ztělesňuje v našich představách jakéhosi moderního barona Prášila. První z této série – Strýček Ludvík v honduraských stepích vyšla v roce 2012 v nakladatelství Práh. Zavede jak malé čtenáře, tak jejich rodiče do pohádek, kde i nemožné se může bez problémů stát skutečností…

Na první pohled zaujmou bezpochyby nádherné ilustrace Janiva Šimoniho, který za ně obdržel medaili Izraelského muzea pro ilustrace dětských knih. Celá knížka je plná skvostně vyvedených obrázků, které děti potěší, a jež také zajímavě představují svět fantazie, o kterém strýček Ludvík vypráví. Navíc jsou zcela přizpůsobeny vtipnému vyprávění a skvěle tak dotvářejí děj.

Na více než sedmdesáti stranách naleznou malí čtenáři celkem pět příběhů, které Ludvík popisuje synovci Cyrilovi. Ten je také jediným, který je skálopevně přesvědčen o tom, že si strýček nevymýšlí. Jeho rodiče i bratr Jakub si myslí, že jde o hloupé povídačky.

Ludvík skutečně působí jako pohádkový dědeček, stejně jako to, o čem vypráví. No řekněte sami – věřili byste, že někde existuje království, kde lidé chodí po rukách, nebo že se někdo může proměnit ve švába? Tak přesně tyto, ale i další příběhy se dozvíte, pokud zalistujete touto vcelku útlou, ale dojmy nabitou knížečkou.

Jedná se o příběh ze světa fantazie, s nesmrtelným pohádkovým kouzlem a navíc doplněný nepostradatelným humorem, který k tomuto novodobému baronu Prášilovi neodmyslitelně patří. A tato kombinace vytváří z knihy jedinečný zážitek.

Nutno ale podotknout, že se nejedná jen o pouhé pohádky, při kterých se budou bavit děti i rodiče. Jak se na správná dobrodružství hodí, vždy z nich vyplyne i něco poučného, samozřejmě v tomto případě s ohledem na nejmenší. Bude stačit jen se trochu zamyslet nad jednotlivými příběhy, aby děti hravou a veselou formou pochopily, jak například najít skutečné přátele, proč je nutné si vážit těch, které známe, ale i to, že každý má právo na život či druhou šanci.

Už z těchto důvodů bych doporučila, aby si knihu četli rodiče spolu s dětmi. Já ji předčítala svému pětiletému synovi a musím říci, že byl z knihy nadšený. I když jsou příběhy delší, než bývají v knihách určených pro děti, vůbec to nevadilo a pozornost udržel bez problémů. Naopak, po skončení jednoho příběhu trval na tom, abychom si četli další. Zcela nepochybně to bylo v perfektním vyprávění, kdy se autorovi podařilo napsat takový děj, který udrží koncentraci malých dětí po celou dobu.

Kniha o strýčkovi Ludvíkovi je jistě velmi dobrým nápadem, jak přimět malé čtenáře usednout ke knize. Podle mě daleko vhodnějším než fantasy o brýlatém čarodějnickém učni. Baron Prášil je klasika a stejně tak věřím, že se strýček Ludvík stane nesmrtelným příběhem, a to nejen pro děti…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrýček Ludvík v honduraských stepích

Levi, Jannec

Práh, 2012

Napsat komentář