Zasoutěžte si o Rozpomínky Milana Uhdeho

Rozpominky
Další ze vzpomínkových knih vám tentokrát přiblíží život známého dramatika a spisovatele, ale i politika Milana Uhdeho. Jeho kniha pamětí zaujme především svojí pravdivostí a tím, že se autor nesnažil nic přikrášlovat, ale popsal sebe a svůj život takový, jaký byl.

Milan Uhde vzpomíná

Obsáhlé paměti dramatika, esejisty, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho (* 1936) jsou cenným svědectvím o české a moravské kultuře a společnosti druhé poloviny dvacátého století. Spjaty jsou především s Brnem, autorovým městem, a s jeho literárním a divadelním životem.
Milan Uhde je ve svých vzpomínkách přesný. Vypovídá o svém dětství a rodinném zázemí, o studiích a literární tvorbě, podává jedinečný vhled do redakčního života časopisu Host do domu v šedesátých letech a zachycuje svou práci pro divadlo. Důležitou částí knihy je líčení tíživých let normalizačních a činnosti zakázaných spisovatelů v té době. Závěr knihy patří vylíčení autorova působení v české politice v letech devadesátých.
Rozpomínky. Co na sebe vím jsou svým stylem, literární kvalitou a upřímností mimořádné. Milan Uhde v nich prožitou minulost neidealizuje a neretušuje, vzpomíná a přemýšlí o ní vždy „ostny směrem k sobě“. O své chyby a omyly se otevřeně dělí se čtenáři, což je v kontextu memoárové literatury více než vzácné.
Uhdeho kniha tvoří spolu s memoárovými a deníkovými díly jeho literárních vrstevníků – Jana Zábrany, Jiřího Stránského, Ivana Klímy, Pavla Juráčka, Pavla Švandy, Václava Havla, Jiřího Kuběny a Jiřího Gruši – neocenitelný pramen k poznání české kultury a společnosti v uplynulých šedesáti letech.

 

Rozpomínky. Co na sebe vím

Autor: Milan Uhde

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 648
Vazba: pevná bez přebalu
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-7491-059-3

Přečtěte si více o knize Rozpomínky. Co na sebe vím, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na ukázku.
Zajímavá je také reportáž z uvedení této knihy. Nepřehlédněte ani náš článek.

Nakladatelství HOST vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Na výzvu Bohumíra Macáka jsem před odchodem na vojnu zanechal v redakci k otištění několik svých básní ze sbírky, jejíž rukopis jsem těsně předtím odevzdal Janu Trefulkovi pro Krajské nakladatelství. Básně vyšly v prosincovém čísle roku 1958 a jedna z nich, nazvaná Kůň v drogerii, zaujala Pavla Tigrida do té míry, že na ní ve svém pařížském časopise Svědectví demonstroval zklamání mladých Čechoslováků ze socialismu.
Bohumír Macák prý zažehnal vznikající povyk typickým argumentem: Uhde je mladý, bude půldruhého roku na vojně, přivedou ho tam na lepší myšlenky a přestane vymýšlet zneužitelné hlouposti.
Sbírku v Krajském nakladatelství nevydali, přestože už pro ni Vilém Reichmann nakreslil mou karikaturu. Nikdo mi nic nevysvětloval. Možná svůj vliv vykonal Tigridův komentář, ale když jsem své texty s odstupem přečetl, na nic jsem se neptal a byl rád, že to tak dopadlo: sbírka byla mizerná.
Do Hosta do domu jsem se vracel nikoli s pocity tak jednoznačnými, jaké jsem prožíval při nástupu v roce 1958. Čerstvé podzimní dobříšské dojmy a zejména řeči pana Hubeného vyvolávaly nepříjemné otázky. (str. 114)

 

Vyhrajte knihu Rozpomínky. Co na sebe vím

Milan Uhde vás ve své knize Rozpomínky. Co na sebe vím provede celým svým dosavadním životem od dětství až do současnosti. Pokud máte rádi životopisy a knihy pamětí, bude pro vás tato kniha jasnou volbou. Realisticky a bez retuší popsaný život dramatika, spisovatele a v pozdějších letech i politika můžete nyní vyhrát.
Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám totiž přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Rozpomínky. Co na sebe vím získat. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Rozpomínky. Co na sebe vím
probíhá od 8. ledna do 21. ledna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Rozpomínky. Co na sebe vím

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozpomínky. Co na sebe vím

Uhde, Milan

Host, 2013

Zasoutěžte si o Rozpomínky Milana Uhdeho - DISKUZE

Počet reakcí: 11
  1. milcal52 milcal52 napsal:

    Dobrý večer, knížku mám doma, děkuju za pomoc. Také ze Zoneru přišel email s číslem voucheru na slevu 100,- Kč za výhru za vyluštění křížovky….děkuju Vám moc.

  2. milcal52 milcal52 napsal:

    Děkuju Vám, přeju vám hezký den…

  3. milcal52 milcal52 napsal:

    Dobrý den, zkusím se znovu zeptat, jestli už něco nevíte z nakladatelství. Druhý výherce této knížky ji dostal nebo taky ne?

    • Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

      Dobrý den, moc se omlouváme za komplikace. Rozeslání výher jsme samozřejmě urgovali a byla nám přislíbena náprava. Dnes jsme dostali zprávu, že knihy byly opětovně odeslány a neztratí-li se někde po cestě, měly by k vám dorazit začátkem příštího týdne.

      S omluvou a pozdravem
      Klub knihomolů

  4. labe napsal:

    Dnes mně přišla kniha Někdo se přece vrátí. Díky moc!

  5. milcal52 milcal52 napsal:

    Dobrý den, knížka stále nepřišla a zrovna na tuhle jsem se tak těšila…

  6. milcal52 milcal52 napsal:

    Děkuju Vám, snad knížka přijde brzy…

  7. milcal52 milcal52 napsal:

    Dobrý den, prosím, kdy mohu čekat vyhranou knížku od Milana Uhdeho? Děkuju.

    • Alena Badinová Alena Badinová napsal:

      Určitě každým dnem. Záleží na nakladateli, kdy přesně zásilku odešle. Příslib odeslání jsme dostali již 23.1.. Pokud byste výhru neobdržela do konce tohoto týdne, dejte nám vědět, pokusíme se zjistit, zda zásilka byla skutečně odeslána a nezatoulala se někde poštou.
      Děkujeme za pochopení a přejeme hodně štěstí i v dalších soutěžích s Klubem knihomolů.

Napsat komentář