Tragický osud sester Lisbonových

sebevraždy panen (2)
Otevřené okno, skopnutý kufr ve sklepě, plynová trouba, hrst prášků na spaní a auto uvnitř neprodyšně uzavřené garáže, tak takovým způsobem skončila představa o rodinném štěstí manželů Lisbonových a jejich pěti dcer…

Už debut amerického spisovatele Jeffreyho Eugenidese ukázal, jak velký potenciál se v tomto autorovi ukrývá. Sebevraždy panen, jež v originále vyšly v roce 1993, byly přeloženy do třiceti čtyř jazyků a staly se předlohou pro film režisérky Sofie Coppolové Smrt panen (v org. The Virgin Suicide). Mezi autorova další díla patří titul Hermafrodit, za nějž získal Eugenides dokonce Pulitzerovu cenu, a jeho zatím nejnovější kniha Hra o manželství (jejíž recenzi jste si tu mohli přečíst), kterou u nás stejně jako Sebevraždy panen publikovalo nakladatelství Host.

Přestože od sebevražd sester Lisbonových uplynulo už více než dvacet let, chlapci ze sousedství, kteří mezitím dospěli a založili vlastní rodiny, na tyto dívky, do kterých byli jako kluci zamilovaní, stále nemohou zapomenout. A tak se prostřednictvím jejich vyprávění ocitáme na konci šedesátých let, v době, kdy lidé z předměstí Detroitu museli čelit kromě rasových nepokojů také začínající krizi místního automobilového průmyslu a neodvratnému úpadku americké iluze šťastných a bezstarostných rodin.

Když se třináctiletá Cecilia poprvé pokusila o sebevraždu, nikdo z jejího okolí nechápal, co k tomu nejmladší z pěti sester Lisbonových vedlo. O pár týdnů později dívka vyskočila ve svatebních šatech z okna svého pokoje a dopadla přímo na kovový plot, který stál před domem. Nyní si už celá ulice šuškala o tom, že Ceciliina smrt byla jen otázkou času, s ohledem na dívčino chatrné duševní zdraví, jímž podle nich trpěla od raného dětství.

Ostatní sestry však nikdo za bláznivé nepovažoval, naopak se spíše staly terčem lítosti kvůli příliš přísné výchově (hlavně ze strany paní Lisbonové). O to větší překvapení nastalo, když se Lux, Bonnie, Mary a Therese rozhodly svou sestru následovat…

Román Sebevraždy panen je přesně tou knihou, která vám ještě několik dní po jejím dočtení nedá spát. Ať už za to může tragický konec pěti mladých životů, o němž vás autor informuje hned na první stránce, čímž vám sebere veškeré iluze o happy endu, nebo snad jeho schopnost popisovat všednost každodenního života s takovou lehkostí a čistotou, že máte pocit, jakoby se jednalo o něco výjimečného, na tuto knihu se prostě nedá jen tak zapomenout.

Eugenides nám lyrickým jazykem vypráví příběh sester Lisbonových prostřednictvím jednoho z chlapců, jenž se svými dnes již dospělými kamarády stále sbírá střípky ze života dívek, aby se pokusili zjistit, co sestry k tak razantnímu rozhodnutí přivedlo.

Není obvyklé, aby vám autor hned na začátku knihy prozradil, jak příběh skončí, ale v případě této knihy snad ani o žádných konvencích nemůže být řeč. Už samotné téma sebevraždy mladých je poměrně dost tabuizované i v současné společnosti, o to více na konci let šedesátých, kdy se dospělí domnívali, že náctiletí nemohou mít žádné skutečné problémy, natožpak důvody spáchat sebevraždu.

Velmi podrobně jsou tu popisovány také důsledky přísné výchovy radikálně smýšlejících katolíků, kteří v zájmu nejvyššího dobra nadělají spíše spoustu škody. Autor neopomněl zachytit ani nezájem sousedů, kteří se pachtí pouze za senzací, ale v době, kdy mohou sestrám pomoci, se raději skrývají za závěsy svých bezpečných domovů a mlčí.

Sebevraždy panen až naturalisticky popisují život takový, jaký je – bez příkras a nadsázky. Přestože ve vás mohou zanechat stín smutku, o to více vás chytí za srdce.

 

Ukázka z knihy

Jakmile Cecilia dostala svolení, zamířila ke schodům. Dívala se do země a ztracená v osobním zapomnění upírala slunečnicové oči na svůj životní úděl, kterému nikdy neporozumíme. Vyšla po schodech ke kuchyni, zavřela za sebou dveře a vydala se chodbou. Její kroky se nám ozývaly nad hlavou. V polovině schodiště vedoucího do prvního poschodí se jejich klapot vytratil, ale teprve za dalších třicet vteřin přišlo plesknutí, které provázelo dopad těla na plot před domem. (str. 34)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebevraždy panen

Eugenides, Jeffrey

Host, 2013

Napsat komentář