Román o lásce k literatuře a dvěma mužům

380px-Wedding-1942
80. léta minulého století se na amerických vysokých školách nesla ve znamení bujarých večírků, feministických protestů a přednášek ze sémiotiky. Literatura se naopak stala oborem, který zajímal jen málokoho.

Madeleine Hannaová, milovnice anglické literatury 19. století, na Brownově univerzitě nepatří mezi nejzajímavější studentky, nevyhledává společnost a večery raději tráví obklopená knihami. A přesto, nebo právě proto, vzbudí zájem hned dvou neobyčejných spolužáků. Jedním z nich je klidný a přemýšlivý Mitchell, student religionistiky s řeckými kořeny, který se do Madeleine zamiluje a usmyslí si, že se s ní ožení. Do cesty mu však vstoupí atraktivní, nekonvenční přírodovědec Leonard, jemuž Madeleine také není lhostejná. A dívka, kterou každý z nich určitým způsobem přitahuje, stojí před rozhodnutím podobným těm, o nichž vždy tak ráda četla.

Ústřední zápletka knihy Hra o manželství, vydané v nakladatelství Host, je možná všední, autor Jeffrey Eugenides ji však používá jako základ pro vyprávění příběhů tří zcela různých lidí, kteří jako by každý žili v jiném světě, přestože se denně setkávají na chodbách téže univerzity. Madeleine, Mitchell a Leonard vyrostli v naprosto odlišném prostředí, pocházejí z rozdílných rodin, a tak není divu, že i jejich představy o budoucnosti se velmi rozcházejí. A jelikož se podstatná část děje románu odehrává v období okolo promoce všech tří hrdinů, je čtenáři umožněno sledovat, jak se každému z nich daří své cíle uskutečňovat.

Rozhodování a hledání, které je pravděpodobně hlavním tématem knihy, se tedy neomezuje jen na výběr vhodného partnera. Zatímco Madeleine zkoumá vlastní schopnost lásky a obětí, které je jí schopna přinášet, Mitchell si klade otázky po smyslu vlastního života a s většími či menšími úspěchy se pokouší najít vztah k Bohu. A Leonard, který začíná pociťovat stinnou stránku vlastní geniality, se musí rozhodnout, jestli dokáže své problémy s druhými sdílet, nebo se s nimi bude snažit vypořádat sám.

Hra o manželství je románem, který ukazuje studentský život se všemi jeho krásami i nedostatky, zachycuje naivitu, ideály a sebevědomí mladého člověka i jeho střet s realitou, utrpením i vlastní nedostatečností, a nakonec i pochopení a smíření, ke kterému každý z hrdinů po svém dojde. Autorovi se přitom daří vyvarovat poučování nebo přehnaného filosofování, kniha je naopak psána s nadhledem a chytrým humorem. Klasický román, okořeněný moderními vyprávěcími postupy i novodobými společenskými otázkami, dokáže promlouvat k nejširším vrstvám čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHra o manželství

Eugenides, Jeffrey

Host, 2012

Napsat komentář