Zahrajte si o reportáže z Izraele

izrael-uz-se-nevznasi-nahled
Izrael je nazýván zemí zaslíbenou, ale je tomu tak skutečně? Odpověď lze nalézt v knize reportáží Izrael už se nevznáší, jejímž autorem je polský spisovatel a reportér Paweł Smoleński. V roli průvodce dává čtenářům nahlédnout do uliček izraelských měst, kibuců a svatyní.

Izrael včera, dnes i zítra

Ve více než dvaceti reportážích nás Paweł Smoleński provádí po uličkách izraelských měst, kibucech, plážích, hospodách nebo svatyních. Všude tam, kde je to možné, po salónech i bazarech, hovoří s lidmi a poslouchá jejich příběhy. Izrael je snad více než kterýkoliv jiný stát tvořen sny, strachem a nadějí. Smoleński svým vyprávěním proniká pod povrch dnešní židovské „země zaslíbené“. Píše o zvláštní atmosféře Jeruzaléma a jeho „syndromu“, o obyvatelích kibucu, rabínech a chasidech, moderní tváři země, cituje z málo známé reportáže Amose Oze. Reportáže jsou spojeny zejména s bouřlivým obdobím likvidace osad v pásmu Gazy v roce 2005, na tomto pozadí ovšem Smoleński představuje stále platné paradoxy a traumata dnešního Izraele a jeho nejistou budoucnost. Paweł Smoleński, reportér a novinář deníku Gazeta Wyborcza, získal za knihu Izrael už se nevznáší prestižní Cenu Beaty Pawlak.

Izrael už se nevznáší

Autor: Paweł Smoleński

Vydalo: nakladatelství Dokořán
Překlad: Lucie Zakopalová, Michaela Benešová
Počet stran: 288
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-541-1

 

Přečtěte si více o knize Izrael už se nevznáší, nebo náš článek, který nedávno vyšel. Nezapomeňte ani na ukázku z knihy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Dokořán.

Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali již přes 500 knižních titulů a původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se podařilo naplnit. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stále stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.

O autorovi

Paweł Smoleński (*1959) je polský spisovatel a reportér, publikoval v samizdatu a v exilovém časopise Kultura vycházejícím v Paříži. Bydlí ve Varšavě, ale cestuje po celém světě. Od roku 1989 působí jako reportér v deníku Gazeta Wyborcza. Je autorem několika reportážních knih: Pochówek dla rezuna (Pohřeb banderovce, 2001) o komplikovaných polsko-ukrajinských vztazích, za niž dostal Cenu polsko-ukrajinského smíření, Irak. Piekło w raju (Irák. Peklo v ráji, 2004) o diktátorském režimu Saddáma Husajna a irácké naději na normální stát bez dohledu mezinárodních vojsk nebo Bedzies wisioł za cosik. Godki podhalańskie (2010), která představuje svébytný hold tvrdým horalům z Tater, partyzánům, pašerákům a horolezcům. Soubor reportáží Izrael už se nevznáší byl nominován na prestižní reportérskou Cenu Beaty Pawlak. O Izraeli pojednává i Smoleńského poslední kniha Balagan. Alfabet izraelski (Bordel. Izraelská abeceda, 2012). V roce 2012 mu byl udělen řád Polonia Restituta za zásluhy o Polskou republiku.

(Zdroj: nakladatelství Dokořán)

Vyhrajte knihu Izrael už se nevznáší

Izrael je zemí, kterou si mnoho lidí spojí zejména s boji o pásmo Gazy. Jenže tento stát nabízí mnohem více – rozmanitou kulturu, památky, velké množství muzeí a hlavně svoji zvláštní atmosféru. Pokud vás zajímá i život běžných obyvatel, přečtěte si o jejich nadějích, ale i strachu v knize Izrael už se nevznáší. Knihu reportáží nyní můžete získat i u nás.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán vám totiž přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát právě knihu Izrael už se nevznáší. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Izrael už se nevznáší
probíhá od 6. do 19. prosince 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Izrael už se nevznáší

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIzrael už se nevznáší

Smoleński, Paweł

Dokořán, 2013

Napsat komentář