Neuvěřitelná kniha o stejně neuvěřitelném Rudovi z Ostravy

Ruda
Někdo ho miluje, jiný nenávidí. Pokud vás zajímá, jaký je doopravdy Michal Kavalčík, pak by se vám mohla hodit jedna útlá knížka, se kterou tento bavič vstoupil i na pole literární…

Kniha s názvem Ruda z Ostravy – Besceler!!! vyšla v nakladatelství  Fragment. Autorovi, kterého asi všichni známe spíše jako Rudu z Ostravy, při jejím sepisování pomáhal Bruno Ligocki.

Michala Kavalčíka si můžeme představit asi jako Mr. Beana v českém pojetí. Zábavný, ale humorem jde dál než slavný anglický komik. Nebojí se říci svůj názor, útočí na lidskou hloupost i další charakterové vlastnosti. Zcela spontánně vyjadřuje to, co se většina z nás bojí vyslovit. Nebojí se. Nemá proč. Je to zábava, kterou si získal obecenstvo. Koho tento humor obtěžuje, může vypnout rádio. Nebo si tuto knihu nekupovat. Možná ale budete ochuzeni o detailní seznámení s tímto svérázným člověkem…

Kniha je autobiografií asi nejznámějšího českého komika a také moderátora Frekvence 1. A pokud říkám detailní, myslím to doslova. Už název první kapitoly prozrazuje, v jakém duchu se ponesou ty další – Početí. Ruda v knize vzpomíná na dětství, hodně se věnuje mamince a tatínkovi. Z jeho slov je poznat, že oba své rodiče hluboce miluje, byť z textu čiší legrace, a to samozřejmě nejen ve zmíněné části. Humor vás bude doprovázet po celých dvě stě stran. Budete se smát, některé úryvky si budete chtít číst neustále dokola. Tak vás tato kniha bude bavit!

Pokud si knihu přečtete celou, což doporučuji, poznáte možná skutečný charakter tohoto baviče. Pochopíte, jaký je, že i za jeho možná někdy trochu krutým humorem je člověk, který je laskavý a milující. Alespoň tak se vám „Ruda z Ostravy“ bude po přečtení zdát.

Možná budete mít problém s „překladem“, stejně jako já. I když mi jindy zabere přečtení knížky s obdobným počtem stran jen pár hodin, u této jsem se zdržela. A to dost dlouho. Ale nestěžuji si. Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout do soukromí zajímavého člověka. A především jsem vděčná, že už konečně znám Rudu z Ostravy, protože „před tím“ jsem měla neustále pocit, že nevím, kam ho vlastně zařadit. A nemám na mysli jeho povolání…

Knihu doporučuji jak těm, kdo se chtějí pobavit, tak stejně i těm, kteří chtějí Rudu poznat „osobně“. Tato kniha vám to umožní do podrobností. Nedoporučuji ji češtinářům, kteří nemají smysl pro humor. Spisovná slova tady totiž budete hledat zcela marně. A pokud se ztrácíte v nářečích, Ruda myslel i na vás a na konci knihy najdete pomocný ostravský slovníček. Já ho tedy potřebovala.

Aby bylo vyprávění ještě více přiblíženo realitě, je text doprovázen celou řadou černobílých i barevných fotografií ze života Michala Kavalčíka.

A nesmím zapomenout na velikost knížky, jež je přesně taková, aby se vám vešla do příruční taštičky či kabelky. Číst si jí pak můžete třeba v dopravním prostředku, abyste se nemuseli dívat na nekonečné kilometry kabelů nebo otrávené tváře spolucestujících jedoucích do práce. S Rudou i to nejobyčejnější ráno dostane „šmrnc a grády“ a vy budete hned naladěni na veselou notu. A vůbec nevadí, když vykouzlíte úsměv na tváři, nebo se nahlas zasmějete. Buďte spontánní, stejně jako Ruda, a hned budete vidět svět v tom lepším světle…

Ale pozor! Je to hodně návykové!

Ukázka z knihy

Zduř, děcka,

když sem zjistil, že už aji bezvyznamne zpěvačky, uklizečky nebo kuchařky maju knihy svojich (kratkych) paměti, tuž mě to dožralo! Bo sem, kurde, tež celebryta! No ni? A navic – znate bulvar a paparaci. Kdesi kdosi cosi vyfoti, zaslechne, da do blbeho kontextu, otiskne, a karyjera v řiti. Tuš sem se temu rozhodnul předejit a napisal knišku, kaj podrobně a pravdivě ličim svuj cely dosavadni život. Aby už nikdo nepochyboval, s kym ma tu čest. Skutečně a podle pravdy od početi až po dosaženi vrcholu s Partlovkou. Mam samozřejmě na mysli vrchol umělecky, bo to by mi jinak kamarad Martiny pohnul spodni čelisti a  jak ho znam, tak i tou horni. Samozřejmě je nabiledni, že se ptate, čemu v době internetu, fejsbuku a solárních članku pišu knišku. Esli to nahodou neni krok naspatek… Ale musim vas ujistit, že neni. Bo taka kniška, jak je nova, tak fajně voni, teš si ju mužeš zebrat večer do lužka a usnut s ňu v naruči a hlavně, kurde, ju neskopiruješ jak empetrojku a nerozšiřiš zadara po internetě.

Bo co bysem ja jedl, jakby fšecky moje myšlenky byly zadara? No uvažuj, synku. Tu v te republice se krade. A ni že ni! Ja sem prvni, co temu zamezi, bo taku fajnu knišku se nehodi kopirovat, tu musi mět v orygynale každy, o tym žadna. To jako že si ju každy kupi a budeme šťasni a spokojeni fšecy. No a navic, kurde, děcka, malo čtete! Takže z vychovneho kompleksniho hlediska držite v ruce dilo, kere muže kompletně změnit cely vaš život.

Je to kniška o malem chlapcovi, co vyrustal v rozvracene rodině. Tady musim vysvětlit moje vnimani pojmu rozvracena rodina. Bo jak raz fotr dorazil večer z hospody, tak rozvratil stěnu v obyvaku aji sedačku, rozvratil linku v kuchyni a vyzvratil večeřu. Cele to čitani je teš o tym, že sem si musel ako maly žgol poradit, jak se vypořadat s kulturnim dědictvim mojich fotru (tym pluralem myslim aji matku, bo ta tež nebyla svata). Dočtete se, jak sem skladal slib jisker a jak dodneška věřim, když někdo přisaha na holy pupek. Dozvite se, jake utrapy jsem měl coby mlady panic na hornickem učilišťu. Mužete si zebrat ponaučeni, že do roboty je třeba chodit a když už tam ste, tak musi za vama byt vidět aji jakysi vysledek. A tež – a to je hlavni – zjistite, že když mate svoji touhu, ktera nepochazi ze žlaz s vnitřni sekreci a idete za ňu, tak dosahnete světoveho uznani. Tajak ja. Každy muže byt celebryta, jenom musi byt oryginalni a pracovity a vytrvaly – tomu mě tež naučil fotr, když mě doma řezal šňurou od remosky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRuda z Ostravy – Besceler!!!

Sklář, Richard - Kavalčík, Michal

Fragment, 2011

Neuvěřitelná kniha o stejně neuvěřitelném Rudovi z Ostravy - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář