Ten, který se plíží ve tmě – Levhart

Levhart
Detektivky obvykle řeší případy záhadných vražd a na jejich konci je pachatel dopaden a potrestán. Ovšem v norské novince není tak snadné říci, kdo je pravým pachatelem. Jestli ten, kdo vraždí, či tajemný našeptavač ukrytý ve tmě…

Na český trh doslova vtrhla začátkem listopadu novinka z pera norského autora Joa Nesbøho s názvem Levhart. V originále vyšla již v roce 2009 jako osmý díl ze série, v níž hlavní roli hraje antihrdina Harry Hole. Z nich jste již mohli poznat v našich recenzích knihu Netopýr, kterou vše začalo, a také román Švábi.

Levhart bezprostředně navazuje na předchozí díl s názvem Sněhulák. Harry po vyřešení obtížného případu podal výpověď u policie (po kolikáté již?) a utekl před vzpomínkami až do dalekého Hongkongu. Ukrývá se před minulostí i před mafiánskou Triádou, jíž dluží obrovské peníze, které prohrál v sázkách na koňské dostihy. Jenže v Norsku, jak to vypadá, začal řádit další sériový vrah a jediný, kdo by ho snad mohl dopadnout, je, dle mínění šéfa kriminálky, právě Harry. Proto Gunnar Hagen vyslal Kaju Solnessovou, aby Holeho našla a dovezla do země.

Ta Harryho skutečně vypátrá, ale on nevypadá zrovna dle jejích představ a ani nemá sebemenší chuť se pustit do honičky za šíleným vrahem. Zabere až na zprávu, že jeho otec Olav leží v nemocnici a prakticky umírá. Ač má mysl otupenou opiovým kouřem, srdce mu velí letět domů. A tak se proti své vůli opět stává ústřední postavou s holmesovským šestým smyslem rozplétající klubko záhadných vražd. Brzy najde souvislost mezi oběťmi – všichni strávili noc na turistické horské chatě Havasshytta. Tři ženy, poslankyně parlamentu, mladý muž – všichni umřeli brutálním způsobem jen proto, že se stali bezděčnými svědky. Co však viděli? Proč musí umřít? Proč stopy míří do dalekého afrického Konga zmítaného občanskými válkami a ohrožovaného výbuchy sopky? Jakou roli hraje v případu severských vražd těžba vzácného coltanu v nitru černého kontinentu? Kdo se plíží nikým neviděn ve tmě a nenechá se polapit stejně jako levhart?

Nesbøho způsob psaní se s přibývajícími tituly neustále zlepšuje a řekla bych, že ho i stále více baví. Libuje si ve vymýšlení zápletek i podrazů na hlavního hrdinu, kterému případ od případu přibývá šrámů jak na duši, tak na těle. Není tedy divu, že své zlé sny utápí v alkoholu a drogách. Zároveň dostává i hlubší vhled do pocitů pachatelů a pronáší mnohá filosofická zamyšlení o tom, co je a co není zločin, proč někdo sklouzne na šikmou plochu a někdo se naopak postaví na druhou stranu barikády.

Co tedy můžete od Levharta očekávat? Především skvělé dlouhé čtení knihy (má 722 stran), která ale nemá žádná hluchá místa. Na jednu stranu zatoužíte při četbě, aby nepřišel konec (asi jako když mlsáte něco moc dobrého) a po poslední stránce se budete cítit podvedeni a okradeni, protože nevíte, co přišlo pak. Na druhou stranu také spolu s Harrym dozrajete k pochopení, že nic není jen černé nebo bílé a že není důležité, kdo pachatele odhalí, ale to, aby byl dopaden. A jak to celé vlastně dopadne?

To zjistíte, necháte-li se napínat mistrem zápletek Joem Nesbøm v jeho knize Levhart vydané nakladatelstvím Kniha Zlín.


Zaujala vás tato detektivka? Zahrajte si o Levharta v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLevhart

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

Napsat komentář