„To dítě v mém břiše není moje“ aneb příběh náhradní matky

NahradniceZUkrajiny2
Myslíte, že lze odnosit ve svém břiše dítě a necítit k němu žádné city? A nechala byste si vy sama za svoje těhotenství zaplatit, s tím, že to, co ve vás devět měsíců roste, už nikdy neuvidíte? Příběh jedné ženy v zoufalé situaci vypráví kniha Náhradnice z Ukrajiny.

Povídky spisovatelky Evy Kadlecové jste si mohli přečíst např. v magazínu Lidových novin. V roce 2009 vyhrála s povídkou Sestry Literární soutěž Krajské knihovny Karlovy Vary. V roce 2010 ji v nakladatelství Eroika vyšla povídková kniha Chce to jen pobavit se. Autorka se živí nejen psaním povídek a románů, ale vyráběla také ruční keramiku a v současnosti pracuje v Centru péče o seniory. Její novinku, knihu Náhradnice z Ukrajiny, vydalo letos nakladatelství Eroika.

Představte si, že pocházíte z ukrajinské vesnice, máte vcelku spokojený život a úplnou rodinu. Jenže pak vás a vaše blízké postihuje jedna tragédie za druhou. Nejprve ztratíte otce a váš bratr následkem nehody ochrne. A protože zdravotnická péče něco stojí, vydáte se pracovat do cizí země a doufáte, že na nákladnou operaci ušetříte. Brzy vám ale dojde, že je to nereálné, a tak na radu kamarádky podniknete riskantní cestu za penězi. Její součástí je, že se vzdáte svého mateřského pudu a dítě, které budete devět měsíců nosit, nesmíte nikdy vidět, natož ho milovat. Jak moc je tento nelehký krok morální?

Kniha Náhradnice z Ukrajiny pracuje s typem psaní, kterému se také někdy říká „proud vědomí“. Autor popisuje vcelku neuspořádaně pocity a myšlenky, které daná postava zažívá. Čtenář první kapitoly si musí na tento styl nejprve zvyknout. Jde ale o velmi efektivní způsob, jak přiblížit charaktery postavy. Vypravěčkou příběhu je až na několik málo míst samotná hrdinka, ukrajinské děvče Alina. První kapitola vás přenese rovnou doprostřed děje, vše ale záhy pochopíte. Prostřednictvím vzpomínek poznáváte Alininu rodinu i bývalé milence a pochopíte, co jí k jejímu nesnadnému rozhodnutí vedlo. Nakonec se však ukáže, že vše bylo zbytečné… Autorka Eva Kadlecová se ve své knize dotýká i jiných témat než těhotenství, např. lásky nebo života seniorů.

Závěr knihy může být zvlášť pro některé matky velmi stresující a tragický, je však nutné vzít v potaz, že si Alina takový osud vybrala sama. Autorka neuvádí, zda a nakolik je kniha napsána podle skutečné události. Zdá se mi však nemožné, aby byl tak detailní náhled Alininých niterních citů napsán bez autorčiny osobní zkušenosti. 

Celkově je kniha Náhradnice z Eroiky velmi zdařilá a čtivá, jen je třeba k ní přistupovat bez předsudků a moralizujících pouček. Popisovaná situace je sice velmi neobvyklá, ale nikdy nevíte, kdy se může přihodit něco podobného i vám…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNáhradnice z Ukrajiny

Kadlecová, Eva

Eroika, 2013

Napsat komentář