Pět sester a pět sebevražd

sebevrazdy-panen
Román, u kterého se tají dech – tak je živý a snový, skoro jako báseň v próze. Příběh pěti sester, o nichž vypráví jejich možní budoucí nápadníci, právě vychází!

Sebevraždy panen

První román jednoho z nejoceňovanějších amerických spisovatelů současnosti, autora bestsellerů Hermafrodit a Hra o manželství.

Podmanivý příběh pozoruhodných, předčasně zemřelých sester Lisbonových je vyprávěn s něhou i humorem. Když matka pouštěla svých pět dcer na jedinou schůzku jejich života, všechno se zdálo být téměř v pořádku, přestože tragédie visela ve vzduchu. Na záhadné dívky vzpomínají dvacet let po jejich úmrtí chlapci ze sousedství. Tehdy, v křehkém období dospívání, je obdivovali a zbožňovali a ještě po tak dlouhé době si vybavují útržkovité podrobnosti, které s nimi mají spojené: podprsenku promiskuitní Lux přehozenou přes krucifix, úchvatné vzezření sester na plese, dům, který pozorovali z opačné strany rozpálené, ospalé ulice, aniž by tušili, že v něm dochází k postupnému rozpadu rodiny, jenž vyvrcholí vyhasnutím několika životů. Pozadí románu tvoří předměstí Detroitu, nejlidnatějšího michiganského města a někdejšího symbolu amerického snu, na konci šedesátých let ovšem zmítaného rasovými nepokoji a čelícího počínajícímu útlumu místního automobilového průmyslu. Není náhoda, že sousedé zpětně spojují sebevraždy dívek s úpadkem své čtvrti. Autor čtenáři nepředkládá pouze nostalgické ohlédnutí do minulosti, ale také polemiku s americkou představou o šťastném životě. O tom, že je toto téma stále aktuální, svědčí mimo jiné skutečnost, že v době vydání českého překladu rozhodují o osudu Detroitu krizoví manažeři a věřitelé.

 

Sebevraždy Panen

Autor: Jeffrey Eugenides

Přeložila: Martina Neradová
Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Rozměry: 135 × 203
ISBN: 978-80-7294-785-0

Prolistujte si ukázku.

Přečtěte si více na knihu Sebevraždy panen

 

Román dosáhl kultovního věhlasu a dočkal se také filmové podoby v režii Sofie Coppolové.

 

Ohlasy

Jeffrey Eugenides je obdařen tím nejzázračnějším darem, jaký může vypravěč mít: schopností proměnit všednodennost v něco mimořádného.

— The New York Times Book Review

Vše je popsáno tónem, který je zároveň smutný i veselý. Eugenidesova sebejistá kombinace upřímné nostalgie život na předměstí je málokdy připomínán s takovou láskou – a černého humoru z knihy dělá fascinující čtení.

— Independent

Sebevraždy panen, střídavě lyrické a hrozivé, zuřivé a smutné, pronikají do našich myslí jako malá, ale mocná opera v nečekané podobě románu.

— The New York Times

Jeffrey Eugenides

Jeffrey Eugenides (nar. 1960) navštěvoval Brownovu a Stanfordovu univerzitu. Románem Sebevraždy panen debutoval v roce 1993. Kniha byla přeložena do třiceti čtyř jazyků a stala se předlohou filmu Smrt panen. Deset let po vydání své prvotiny Eugenides získal Pulitzerovu cenu za román Hermafrodit (2002; česky BB art 2009), jehož se prodalo více než tři miliony výtisků. Nejnovější román Hra o manželství (2011; česky Host 2012) se ihned po svém vydání objevil v žebříčku bestsellerů The New York Times. Jeffrey Eugenides žije v New Jersey, kde je profesorem tvůrčího psaní.

(Foto a info: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebevraždy panen

Eugenides, Jeffrey

Host, 2013

Napsat komentář