Tak trochu jiné povídky

polibek
Láska mezi stejnými pohlavími – toť téma, jež dosud stálo stranou zájmu většiny spisovatelů. Ke čtenářům se právě dostává nová sbírka povídek, která téma homosexuálních vztahů zdařile zpracovává.

Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“. A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci.

Buzíčci

obálka knihy BuzíčciAutor: Jan Folný

Vydalo: nakladatelství Host

Počet stran: 256
Formát: 135 × 205 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7294-964-9
Vydáno: 13. srpna 2013

 

Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defiluje ve vzájemně provázaných příbězích. Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

Přečtěte si více o knize Buzíčci nebo si prolistujte ukázku z knihy

 

O Janu Folném:

Vlastním jménem Jan Folvarčný, narozen 1977 v Karlových Varech. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Povoláním učitel českého a ruského jazyka, aktuálně vyhořelý. Autor knihy Od sebe / k sobě (LePress 2010), „nejlepší bisexuální novely Prahy 6 o Irsku všech dob“, v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. V současnosti žije a pracuje v Londýně.

 

Nepřehlédněte povídku s názvem Kathryn, kterou napsal pro Klub knihomolů.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBuzíčci

Folný, Jan

Host, 2013

Napsat komentář