Vzpomínky na platonickou lásku ke zpěvákovi

MyslimZeTeMiluju
Nejedna dívka, která prochází složitým obdobím dospívání, prožije platonickou lásku k nějakému slavnému muži, často zpěvákovi. Sní o tom, že jen ona bude tou vyvolenou, do které se hudebník zamiluje, stejně jako Petra…

Právě o platonické lásce dospívajících dívek ke slavnému americkému zpěvákovi je nová kniha Myslím, že tě miluju od britské autorky Alisson Pearsonové, kterou letos vydalo nakladatelství XYZ.

Petra je nenápadná dívka, která se snaží najít své místo mezi spolužáky. Díky třídní oblíbenkyni Gillian se začne stýkat se spolužačkou Sharon, i když zpočátku těžko hledají společná témata k hovoru. Jediné, co je spojuje, je jejich zamilovaný zpěvák, kterým ale není žádná imaginární románová postava, nýbrž David Cassidy, americký hudebník a herec, který byl na vrcholu své kariéry v 70. letech minulého století (tedy v době, v níž se odehrává první polovina příběhu).

Vyvstává tu tudíž otázka, nakolik je postava Petry alter egem samotné autorky, nakolik je román autobiografickou zpovědí jedné dívčí lásky. Tento dojem ještě více umocní i rozhovor Alisson Pearsonové s Davidem Cassidym, který je připojen na úplném konci knihy. Ale zpět k ději.

Obě dívky shánějí veškeré dostupné informace o svém idolu, učí se jeho písničky nazpaměť, … A nemalou roli v jejich životě hraje i časopis, ve kterém jsou otiskovány Davidovy dopisy fanynkám. Ty však netuší, že dopisy ve skutečnosti píše Bill Finn, čerstvý absolvent anglické literatury.

Vyvrcholením platonické lásky dívek se má stát koncert ve White City, kam se Petra, Sharon a některé jejich spolužačky vypraví. S koncertem je spojen i kvíz pro Davidovy skalní fanynky s možností vyhrát zájezd pro dvě do Ameriky za Davidem.

Dlouho očekávaný koncert se ale změní v děsivé peklo. Poblázněné dívky se tlačí k pódiu takovou silou, že ty v předních řadách jsou drceny zaživa. Mnoho dívek je zraněno, jedna dokonce umírá… Bill Finn, který má o koncertě napsat reportáž, se zde setkává s Petrou – neznámé dívce se snaží pomoci s ošetřením zraněné kamarádky.

Pro Petru s Sharon se koncert stane zlomovým okamžikem, a to nejen co se lásky k Davidovi týče. Dívkám se podaří překonat zákeřnou past, kterou na ně nastražila Gillian. Navíc zjistí, že v krizové situaci na ni není spolehnutí. Jejich přátelství se utvrdí.

S Petrou se poté čtenáři setkají až o dvacet let později. Právě se rozvádí, a aby toho nebylo málo, umírá jí matka. Při vyklízení rodného domu najde schovaný dopis, ve kterém jí radostně sdělují, že vyhrála závěrečný kvíz Davida Cassidyho. Petřina matka, zarytá odpůrkyně moderní hudby, dopis před dcerou utajila. Petra, ještě rozrušená z pohřbu, v náhlém popudu zavolá na uvedené telefonní číslo… A za krátký čas je spolu s Sharon na cestě do Ameriky za Davidem. Nalezne konečně tu pravou lásku?

Téměř polovinu knihy tvoří dívčí pocity, tajné sny, toužení po nedosažitelném zpěvákovi. Dějová linka je tu poměrně chudá, zápletek je ještě méně. Jmenovat lze v podstatě jen Gillianinu lest a koncert ve White City. Popis událostí je ale napsán velmi dobře. Doslova máte pocit, jako byste byli mezi ječícími dívkami, div že necítíte, jak vás desetitisíce těl drtí.

Knize v první polovině dodává na zajímavosti i pojetí vyprávění. Petřiny prožitky a její vnímání světa je podáno v ich formě. S tím se prolínají události ze života Billa Finna psané v er formě. Rozdílný pohled na svět a zejména na Davida Cassidyho je samozřejmě vidět již od začátku knihy, ale nejvíce vynikne na zmíněném koncertu.

Negativem je, že vyjma velšských slovíček nejsou přeloženy texty písní, zejména dotváří-li a doplňují-li text. Čtenářům, kteří anglicky neumí, tak některé souvislosti uniknou.

Myslím, že tě miluju, to nejsou jen vzpomínky autorky na svou mladickou platonickou lásku k americkému zpěvákovi. (I když k tomu titul odkazuje – jedná se o název jedné z písní Davida Cassidyho.) Je to také zamyšlení nad tím, jak lidé vnímají lásku a jak se pojetí lásky mění během života. Z toho je zřejmé, že ti, kteří mají rádi příběhy nabité dějem a zvraty, tuto knihu neocení. Milovníky poetického vyprávění by ale potěšit mohla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMyslím, že tě miluju

Pearsonová, Allison

XYZ, 2011

Napsat komentář