Smích skrz slzy

Čechov
Byl jedním ze zakladatelů moderního dramatu, na jevišti nechával vyniknout především duševní život postav a ve svých hrách kombinoval prvky tragédie a komedie. Kromě toho proslul také jako autor povídek, které se rovněž soustředí na psychické pochody hrdinů.


Anton Pavlovič Čechov se narodil 29. ledna 1860 v ruském Taganrogu. Zde žil až do roku 1879, kdy absolvoval na místním gymnáziu, poté zamířil s celou rodinou do Moskvy na studia medicíny. Po jejich zdárném ukončení v roce 1884 začal provozovat lékařskou praxi, zároveň si však přivydělával psaním do humoristických časopisů, což zajistilo živobytí nejen jemu, ale také jeho příbuzným. V roce 1886 se rozhodl povolání lékaře opustit a věnoval se tak již pouze své literární kariéře.

V roce 1888 napsal povídku Step (Степь), kterou považoval za své první opravdové dílo. V této próze je patrná značná změna jeho tvorby – od kratších humoristických útvarů se Čechov přesunul k rozsáhlejším útvarům a do středu jeho zájmu se dostal duševní život člověka. Žánr komedie však také zcela neopustil. Z konce 80. let pochází několik Čechovových humoristických jednoaktovek, například Medvěd (медве́дь, 1888) nebo Námluvy (предложе́ние, 1888).

V roce 1890 podnikl Čechov cestu na Sibiř a Sachalin, kde se seznámil s podmínkami trestanecké kolonie. Zděšen touto zkušeností vydal knihu Ostrov Sachalin (Остров Сахалин, 1893), v níž život trestanců barvitě popsal. I jeho další díla dokládají, že 90. léta byla spolu s prvními roky nového století vrcholným obdobím Čechovovy tvorby. Z této doby pocházejí jeho neznámější prózy jako Pavilon č. 6 (Палата № 6, 1892), Mužici (Мужики, 1897) nebo Člověk ve futrálu (Человек в футляре, 1898), ještě výrazněji se však Čechovův talent ukazuje v jeho dramatech. V roce 1896 byla poprvé inscenována jeho hra Racek (Чайка, 1896), následovala dramata Strýček Váňa (Дядя Ваня, 1897), Tři sestry (Три сестры, 1901) a Višňový sad (Вишневый сад, 1904). Ve všech těchto hrách se dramatik soustředí především na duševní život hrdinů a vyzdvihuje jej na úkor okolního děje, jako by se drama odehrávalo v postavách samých, nikoli mimo ně. Právě z důvodu potlačení epiky na jevišti se pro tento nový, Čechovem představený žánr zavedlo pojmenování lyrické drama.

Na konci 90. let se však u Čechova projevila tuberkulóza, jíž se pravděpodobně nakazil od jednoho z pacientů, které na svém statku zdarma ošetřoval. Kvůli stále horšímu průběhu nemoci se dramatik odstěhoval na poloostrov Krym, kde se také v roce 1901 oženil s herečkou Moskevského uměleckého divadla Olgou Knipperovou. Roku 1904 odjel do německých lázní Badenweiler, odkud se již do Ruska nevrátil. Zemřel 15. července 1904. Jeho tělo bylo převezeno do Moskvy, kde bylo pohřebeno.

 

Zdroje:
www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/anton-pavlovic-cechov.html
ld.johanesville.net
www.narodni-divadlo.cz/cs/umelec/anton-pavlovic-cechov

Foto: Osip Braz, wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář