Jaký je život v Keni?

kenya
Afrika láká mnoho návštěvníků nejen pro své oblíbené turistické destinace, jakými jsou Egypt nebo Tunisko. Ti, kteří chtějí zažít trochu adrenalinu, cestují do mnohem vzdálenějších zemí. Třeba do Keni. A pokud jste v této zemi právě dostali místo na českém konzulátu, pak si pište, že vás Afrika zcela pohltí. Tím špatným, i tím krásným.

Tereza od prvních chvil strávených v Keni tuší, že práce tady nebude jednoduchá. Její nadřízená se ji všemožně snaží z konzulátu odstranit a Terezina neznalost místních poměrů ji přivede do mnoha nesnází. Jak ale čas plyne, postupně zjišťuje, že všechno bude ještě těžší, než si kdy dokázala představit. Málem přijde o život, když se dostane do potyčky s místními obyvateli nerespektujícími žádná dopravní pravidla, postihne ji malárie, a ke všemu musí řešit problémy Čechů, kteří se do Afriky vydali ať už jako turisté, za prací, nebo třeba za svým vysněným partnerem. Všichni poznávají, jaká Afrika skutečně je. Že život v ní není lehký a neexistuje nic mezi – buď život tady přijmete a budete ho respektovat, nebo zemřete. Od počátku svého pobytu však na cestě osudem Terezu doprovází mladý africký umělec Mukoto. Že se však doopravdy stane jejím osudem a člověkem, který rozhodne o jejím dalším životě, to si z počátku vůbec nepřipouští. Až na samém konci jedné etapy pobytu v Keni Tereze dochází, že smrt jednoho znamená nový začátek někoho dalšího.

Příběh spisovatelky Zuzany Beranové s názvem Všechny vůně Afriky, vydaný letos nakladatelstvím Jota, rozhodně není vtipný ani veselý. Je totiž o životě mezi znepřátelenými kmeny a mezi lidmi, kteří k bělochům chovají nedůvěru a v mnoha případech i nenávist. Pokud zrovna nebudete ronit slzy nad osudy těch, kteří Africe podlehli, budete šokováni místními tradicemi, životem i naivitou těch, kteří stále nepochopili, že Keňa není obyčejné místo. Beranová samozřejmě většinu kapitol věnuje příběhu Terezy a Mukota, ale ten je doplňován kapitolami o lidech, kteří se dříve nebo později Tereze připletou do cesty. Jako konzulka totiž musí řešit problémy českých občanů nacházejících se zrovna ve stejné zemi Afriky, v jaké je i ona. I oni mají své problémy s tímto kontinentem, i o jejich osudech se mnohé dozvíte.

Svižně psaný děj s neustálými nečekanými zvraty vás nutí číst dál a dál. V knize neexistuje „hluché“ místo, kde by se nic nedělo. Jediné, co snad lze knize vytknout, je autorčina snaha neustále svým čtenářům připomínat, že Tereza Hladíková je mírně řečeno plnoštíhlá žena, která kvůli tomu zažívá nemalá příkoří. Je jí to předhazováno i samotnými Afričany, kteří paradoxně tlusté ženy vyhledávají, neboť jsou symbolem blahobytu a plodnosti. Jenže srovnávat bílou ženu s černou by bylo bláznovství. I tak ale budete číst až do samého konce, protože přeci jen čekáte, jakým směrem se bude Terezin život ubírat dál. V době, kdy začíná krvavá válka mezi znepřátelenými kmeny…

 

Kniha Všechny vůně Afriky byla pokřtěna minulý týden. O akci jsme vás informovali v naší (video)reportáži.

Příští týden se můžete těšit na článek Zuzany Beranové na téma africké vtipy!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechny vůně Afriky

Beranová, Zuzana

Jota, 2013

Napsat komentář