Manželka 22: světový bestseller o tom, že i manželství může být plné absurdit

Kniha
První kniha z nové edice nazvané Inteligentní román pro inteligentní ženy má velké ambice a předpoklady stát se pro ženy kolem čtyřicítky tím, čím byla Bridget Jonesová pro ženy těsně před třicítkou.

Melanie Gideon: Manželka 22

Manželství je někdy jako bludiště, ve kterém ztratíme jeden druhého. A možná i sami sebe.

Možná to způsobilo těch pár kil, které jsem přibrala. Možná to bylo tím, že jsme si po téměř dvaceti letech manželství přestali mít co říct. Měla jsem zkrátka pocit, že ztrácím sama sebe, přestože mě čeká ještě celá druhá půlka života… Co si s ní počnu? A pak se v mojí mailové schránce objevila výzva k účasti
na anonymním internetovém průzkumu Manželství v 21. století…

Ani ve snu by mě nenapadlo, jak zásadně to změní můj život. Předtím jsem byla Alice Buckleová, manželka a matka, učitelka dramatu a nadšená uživatelka Facebooku, který byl pro mě víceméně jediným spojením se světem mimo rodinu a práci.

Teď je ale ze mě účastnice průzkumu s přezdívkou Manželka 22. A nějak se stalo, že moje korespondence s Tazatelem 101 nabrala nečekaně osobní tón. Brzy se budu muset rozhodnout – a to rozhodnutí zásadně ovlivní moji rodinu i manželství, celý můj život. Ale teď ještě ne, teď musím odpovídat na další otázky. Zjistila jsem totiž, že když se někomu opravdu upřímně svěříte, může to být nečekaně účinné afrodiziakum…

Manželka 22

Autor: Gideon, Melanie
Vazba: pevná vazba s přebalem
Formát: 140 × 212 mm
Počet stran: 432
Cena:  289 Kč
ISBN: 978-80-7303-828-1

Knihu Manželka 22 vydalo nakladatelství Domino.

 

O Melanii Gideon

Melanie Gideon je autorkou čtyř knih – a Manželka 22 je z nich nejúspěšnější. Byla přeložena do třiceti jazyků a práva na filmové zpracování koupilo studio Working Title Films (kde se mimo jiné točila Láska nebeská, Bridget Jonesová, Anna Karenina, Pýcha a předsudek nebo taky třeba Notting Hill).

Kromě literární tvorby se věnuje také žurnalistice: píše pro New York Times, London Times, Marie Claire atd.

Narodila se a vyrostla na Rhode Island, nyní se svým manželem a synem žije v Bay Area.

Autorčino vyprávění o vzniku knihy Manželka 22

Když mi v hlavě začala uzrávat myšlenka na napsání této knihy, bylo mi přesně čtyřiačtyřicet let. Nedělo se nic výjimečného: nikomu z rodiny nediagnostikovali rakovinu, nikdo netrpěl žádnou sexuální úchylkou, banka nám nezabavila dům v exekuci… Na ženu, jejíž věk udávají dvě čtyřky, jsem se těšila výtečnému zdraví i postavě. Byla jsem vdaná za laskavého muže, se kterým jsem vychovávala malého syna. Měla jsem přátele, práci, která mě těšila, a bydlela jsem ve městě na západním pobřeží, kde slunce svítí osm měsíců v roce.

Zkrátka a dobře – neměla jsem jediný důvod ke stížnostem. A přece jsem cítila, že je něco špatně. Stále častěji jsem se ptala sama sebe: “A to je jako všechno?” Vzato kolem a kolem, měla jsem báječný život, ale já se cítila pod psa. Jako by mi život proklouzával mezi prsty. Věděla jsem, že pokud něco neudělám a neproberu se z té letargie, proklouzne mi mezi prsty nadobro.

Pro začátek jsem se rozhodla napsat seznam s názvem Sto věcí, které chci udělat, než zemřu.  A pak jsem na to přišla: nepotřebuju dělat velké věci, právě naopak! Pokud chci zase začít naplno žít, musím začít věnovat větší pozornost drobnostem, které tvoří můj běžný den – a které jsem do té doby považovala za vrchol ubíjející nudy. Ke svému lehkému úžasu jsem začala zjišťovat, kolik půvabu má ranní nákup na trhu nebo jak hezky vypadá obličej mého syna, když ke mně běží do kopce…

Následných dvanáct měsíců jsem se znovu učila vnímat tyto drobné radosti a těšit se z nich. Smířila jsem se s tím, že mám takové vlasy, jaké mám. Koupila jsem si novou matraci. A začala jsem psát knihu o ženě, která má čtyřiačtyřicet let a pro okolní svět je šťastná. Ona má ale pocit, že jí život jaksi proklouzává mezi prsty…

Recenze Hanky Pernicové

Pokud jste ochotní i schopní investovat do čtení aspoň trochu duševní námahy, vyplatí se to. Manželka 22 totiž klame tělem: se všemi těmi svižnými dialogy a odlehčeným tónem klouže lehounce, ale to nejlepší schovává vespod. Nenabízí dramatický a silný příběh naservírovaný zadarmo na stříbrném tácku, ale spíš cosi jako videoklip. V prvním plánu si užíváte nápadité rychlé prostřihy a vtip, anebo se naladíte na „domýšlecí“ vlnu (a po čase se ke knize vrátíte, abyste vychutnali úplně jinak). Pak totiž odhalíte, jak fikaně jsou ty navenek nesourodé záběry poskládané. Z dialogů se vyloupnou osoby tak životné, že kdybyste je někde potkali, hned na ně ukážete prstem. Oceníte slovní humor, postřehy a psychologickou hloubku, nadhled a upřímnost vyprávění. (Jak to ta Gideonová sakra dělá, že dokáže nepoužít ani jedno klišé???) Jakmile přistoupítena hledání významů za zdánlivě roztříštěnou formou, budete číst tuhle psychologicky laděnou sebeironizující koláž z každodenního života se stejným zaujetím jako napínavou detektivku. Klidně i víckrát po sobě a vždycky najdete nějakou tu přehlédnutou perličku.

Výběr recenzí

Booklist

Manželka, matka dvou teenagerů, učitelka dramatu na základní škole a závislačka na Facebooku. Taková je Alice Buckleová, žena zmítaná krizí středního věku. Brzy oslaví 45 let, což je věk, ve kterém tragicky zemřela její matka – a Alice to vnímá jako zásadní mezník.

S manželem Williamem jako by ztratili schopnost normální komunikace. A právě tehdy jí přijde mailem výzva k účasti na anonymním průzkumu Manželství ve 21. století. V náhlém hnutí mysli se přihlásí, a tak se z ní stává Manželka 22. S upřímností a zápalem odpovídá na otázky Tazatele 101 a sama sebe se udiveně ptá: Koho by napadlo, že přiznání vyvolá takový dopaminový rauš?

Autorka nechává Alici odpovídat na spoustu věcí: jaké jsou její oblíbené knihy či filmy, jaké má sexuální fantazie, s jakými potížemi se potýká při výchově dcery, která má možná poruchu příjmu potravy, či syna, který je možná homosexuál, jaký má vztah s manželem, který nedávno přišel o skvěle placenou práci? A Alice při psaní odpovědí nachází odpovědi i na otázky, které ani přímo nezazněly.

Tato kniha má všechny předpoklady stát se pro ženy kolem čtyřicítky tím, čím byla Bridget Jonesová pro ženy těsně před třicítkou. Reflektuje jejich pocity tak autenticky, že budou mít pocit, jako by četly samy o sobě.

Library Journal

Kvůli této knize poběží ženy přes třicet z práce rovnou domů, skopnou boty, nalijí si něco dobrého… a ponoří se do skvostně napsaného příběhu Alice Buckleové.

Alice má čtyřiačtyřicet a teprve nedávno si uvědomila, že se s manželem naprosto odcizili. Během let manželství, kdy se věnovali kariéře (to hlavně on) a výchově dětí (to především ona), se z nich postupně stali cizinci.

Roztrpčená tímto zjištěním se Alice přihlásí do průzkumu o manželství. Už jako Manželka 22 odpovídá na dotazy Tazatele 101 a ke svému překvapení si to náramně užívá. Svěřuje se mu se stále intimnějšími detaily svého manželství – aby po několika týdnech zjistila, že Tazatel 101 jí rozumí líp než vlastní manžel.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManželka 22

Gideon, Melanie

Domino, 2013

Manželka 22: světový bestseller o tom, že i manželství může být plné absurdit - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Iveta Dvořáková napsal:

    Manželka 22 je tu moc pěkně vychválena, nemohu než nesouhlasit, nicméně ten konec, musím se ptát: vážně?

    Nemohla jsem se od knihy téměř odtrhnout, moc se mi líbila, ale závěr a celé to „rozuzlení“ mě vážně zklamalo.

Napsat komentář