Jezte česky aneb Rok v naší kuchyni

jidlo2
Nahlédněte do velice zajímavého, poutavého, nádherně a nápaditě zpracovaného díla, které si dalo v dnešní době paradoxně nelehký úkol – představit zapomenuté, netradiční, ale i známější a známé recepty české kuchyně.

Dobrá kuchařka je jako droga – způsobí návyk, kterého se jen tak nezbavíte. Má totiž několik funkcí. Můžete si v ní číst, jen tak listovat, prohlížet si fotky a obrázky, vařit podle ní nebo v ní hledat inspiraci.

Knihu Jezte česky – rok v naší kuchyni vydalo nakladatelství Smart Press

 

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Jezte česky – rok v naší kuchyni

Autor:
Počet stran: 240
Formát: 172 x 240 mm
Vazba: pevná
Doporučená cena: 399 Kč
ISBN: 978-80-87049-51-8
Vyšlo: září 2012

Kuchařka Jezte česky – rok v naší kuchyni přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny. Autorky vás naučí připravovat například domácí marmelády, sirupy i nanuky, ale ani sváteční jídla nezůstanou stranou. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Recenzi kuchařky (plnou krásných fotek) jste si u nás mohli přečíst minulý týden.

 

Inspirujte se recepty z knihy Jezte česky – rok v naší kuchyni určenými pro léto

Limonáda z rybízovo-jahodového sirupu

Na 4–6 porcí:
200 g drobného ovoce
4 lžíce rybízovo-jahodového sirupu, kvašeného (60 ml)
1 lžíce citrónové šťávy
1 l vody nebo minerální vody
1 hrst lístků máty


1. Do džbánku vlijte sirup a citrónovou šťávu. Zalijte vodou a rozmíchejte. Pak vsypte mátu a nechte vychladit.
2. Ovoce opláchněte a rozdělte do sklenic.
3. Limonádou zalijte ovoce ve sklenicích.
P.S.: Ovoce je na tuhle limonádu dobré každé, co právě dozrálo.
Zdena: „Někdy vsypu ovoce rovnou do džbánu k limonádě a dám ho chladit společně. Limonáda pak nabere vůni a chuť ovoce, které jsem zvolila.“

 

Hovězí steak s orestovanými houbami

Na 4 porce:
600–800 g hovězího roštěnce z mladého býka
2 lžíce bílého octa
2 lžíce oleje
400 g směsi hub (hřiby, lišky)
2 plátky másla
4 stonky majoránky
hrubá sůl, celý pepř

1. Maso naporcujte na čtyři steaky. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Zastříkněte velmi jemně octem a nechte asi 15 minut odležet. Houby očistěte. Velké překrájejte na menší kousky, malé nechte vcelku.
2. V pánvi rozpalte olej. Dejte na něj steaky a opékejte je 3 minuty z jedné strany. Obraťte je a pečte ještě 3–6 minut, podle toho, jak je chcete mít propečené. Poté je zabalte do alobalu a nechte odpočívat v teple.
3. V kastrolu rozehřejte máslo. Vsypte na něj houby a duste je asi 5 minut. Osolte a mírně opepřete. Horké houby dochuťte kapkou zbylého octa a ihned podávejte se steakem a majoránkou.


Salát z mladého zelí

Na 4 porce:
1 hlávka mladého zelí
1 lžička soli
1 lžička drceného kmínu
2 karotky
1 citrón
1 lžíce přírodního cukru
2 lžíce panenského řepkového oleje
špetka čerstvě mletého pepře

1. Hlávku zelí překrojte nejdřív na polovinu a půlky rozdělte na čtvrtky. Podél řezné strany krájejte na velmi slabé nudličky a dejte je do velké mísy. Přidejte sůl s kmínem a rukou promněte. Nechte chvilku odležet v chladu.
2. Mezitím očistěte a nastrouhejte karotku. Z citrónu nastrouhejte 1/4 lžičky kůry a pak z něj vymačkejte šťávu. Smíchejte ji s cukrem, kůrou a olejem.
3. Do odleželého zelí, které pustilo šťávu, přidejte nastrouhanou karotku a citrónovou zálivku. Promíchejte a servírujte.
Jana: „Salát můžete ozdobit i jedlými kvítky, jako je například chrpa nebo sedmikráska. Nebojte se experimentovat a využívejte všeho jedlého, co vám příroda v létě nabízí.“

 

Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem

Na 1 koláč (ø formy 28 cm):
2 hrnky hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 lžíce třtinového cukru
1/2 hrnku mléka
1 lžíce řepkového oleje
na náplň:
150 g josty
150 g rybízu
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
50 g másla

1. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Vmíchejte vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidejte řepkový olej. Vypracujte těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy (nebo ji místo toho vyložte pečicím papírem).
2. Jostu s rybízem zbavte stonků a stopek a smíchejte je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypte na těsto a navrch nakrájejte plátky másla.
3. Formu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova, asi 40 minut.
P.S.: Koláč zkuste ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat.
Jana: „Josta nám roste na zahradě a je jí tolik, že si s ní často ani nevíme rady. Tak ji dáváme do koláče, děláme z ní džemy a plníme s ní kynuté buchty.“

 

O autorkách

Jana Vašáková

Jana Vašáková

Zdena Skokanová N.

Zdena Skokanová N.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jana Vašáková je maminka dvou holčiček, manželka a dcera, která poprvé upekla bábovku ve svých 9 letech a od té doby vlastně z kuchyně neodešla. Při dětech absolvovala Školu výživy MAHRA spol. s r.o., psala o zdravém životním stylu, vařila pro časopisy, fotila, natáčela pro televizi a vydala svou první ilustrovanou knihu Míny a Týny Pohádkovou kuchařku. Pracovala jako redaktorka časopisu Dieta, kde s šéfredaktorkou Petrou Lamschovou vařily a fotily jídelníčky. Společně vydaly knihy Velký dietní plán I a Velký dietní plán II. Momentálně pracuje jako šéfredaktorka časopisu F.O.O.D.

Zdena Skokanová N. je kulinární redaktorkou časopisu Žena a život a její kulinární přílohy Chuťovka. Více než 10 let připravuje všechny produkce týkající se jídla a píše recepty svého milovaného domovského časopisu. Vystudovala fotografii na FAMU. V kuchařce Jezte česky – rok v naší kuchyni si s Janou Vašákovou s chutí užívala kromě vaření i postávání za fotoaparátem. Považuje se za věčně hladového fotografa, který vaří s velkou vášní, chutí a odvahou zkoušet nové recepty a který všechno, než to sní, stihne také vyfotit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezte česky
Rok v naší kuchyni

Vašáková, Jana - Skokanová, Zdena

Smart Press, 2012

Napsat komentář