Nerozlučné přátelství Kosprda a Telecí v mateřské školce

Kosprd a telecí

 Příběhy o dětech se často odehrávají ve škole, venku nebo doma. Málokdy seženete knížku, jejímž ústředním tématem je pobyt ve školce. Jednu takovou vám představím ve své recenzi.

Nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media vyhlásilo v roce 2012 literární soutěž o nejlepší původní českou prózu na téma Dobrodružství dětí v 21. století. Text Kosprd a Telecí získal první místo v této soutěži. Soutěž je anonymní, členové redakce Albatrosu byli proto udiveni, když ji vyhrála známá seriálová scénáristka Eva Papoušková. Není to žádná začátečnice, její Pojišťovnu štěstí zná určitě každý seriálový „fanda“.

Úsměvný příběh o dvou malých dětech s poněkud zvláštními jmény Kosprd a Telecí zaujme nejen malé čtenáře. Musím se přiznat, že mě zaujal natolik, že jsem ho přečetla jedním dechem. Spousta dětí nese svůj první nástup do školky s nelibostí. Nechybí křik, slzy, lítost nebo vzdor. Kosprd by nejraději pobýval s tatínkem v dílně. Místo toho musí začít chodit do školky. Cítí, že ztrácí místo tatínkova pomocníka a chce se po něm, aby předstíral, že ho baví stavebnice z kostek. Jak reaguje? Leží na zemi a řve. Naštěstí nachází spřízněnou duši – kamarádku se jménem, které je stejně jako to jeho terčem posměchu. Jmenuje se Telecí. Chodí do stejného oddělení jedné školky, jež je prototypem českých předškolních zařízení. Paní ředitelka má vše promyšleno a co řekne, to platí. Na svačinu bývá neoblíbená sardinková pomazánka. Každé dítě má svou značku, která se po dobu docházky nemění. Paní kuchařka sedává za hezkého počasí na lavičce v zahradě a pije kávu.

Kosprd a Telecí rozehrávají příběh, který odráží každodenní situace v mateřské školce a jednotlivé epizody by se mohly skutečně stát. Dětská fantazie předškolních dětí nezná mezí a právě na této skutečnosti je celý příběh vtipně postaven. Hlavní hrdinové tak zažívají nejedno dobrodružství, které pobaví malé i velké čtenáře.

Velký podíl na popularitě knížky mají vtipné obrázky Galiny Miklínové. Tvrdé desky jsou z vnitřní strany jakoby potištěny razítky různých zvířátek a věcí (pejsek, strom, jahoda, hruška, dům…), které symbolizují značky na šatních skříňkách dětí ve školce. Ty jsou snad univerzální pro všechna předškolní zařízení, jelikož naprosto identické značky máme i u nás ve školce. Barevné obrázky hlavních hrdinů zachycují  Kosprda a Telecí v akci během rozličných dobrodružství. Nechybí ani ilustrace ležícího a řvoucího Kosprda na zemi. 

Kniha vyšla v nakladatelství Albatros letos v Praze a je určena dětem od pěti let. Určitě ji doporučuji všem malým čtenářům. Bláznivé nápady dětí a pohled na jejich akční pobyt ve školce si ale jistě rádi přečtou i rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosprd a Telecí

Papoušková, Eva

Albatros, 2013

Napsat komentář