Romantickým upírům definitivně odzvonilo

skinnersweet
Upíři by rozhodně neměli vypadat jako emocionálně vyprahlí romantici. Měli by to být zabijáci. Tohoto pravidla se zuby nehty drží komiks, jehož upíři jsou všechno, jen ne křehcí.


Titul Americký upír, který vydalo nakladatelství BB/art v roce 2013, je dílem hned tří vynikajících autorů. Scott Snyder píše scénáře například pro Marvel, ale Americký upír je jeho první vlastní sérií. Jeho dílem je například povídková sbírka Voodoo Heart. Rafael Albuquerque se proslavil zejména prací na komiksech Savage Brothers, Blue Beetle a Superman/Batman, ilustroval ale i grafické romány Crimeland a Mondo Urbano, kde byl spoluautorem scénáře. Stephen King není v knižním světě neznámé jméno, napsal již přes padesát knih. Ačkoli jeho romány se již dočkaly komiksového zpracování, Americký upír je první případ, kdy napsal komiks sám.

Pearl Jonesová se stejně jako mnoho jiných dívek vydala do Hollywoodu, aby se stala slavnou herečkou. Zatím to však se splněním jejího snu nijak nadějně nevypadá. Pearl žije od výplaty k výplatě, pracuje hned ve třech zaměstnáních a její jediný osobní úspěch je ten, že našla věrnou kamarádku Hattie. O Pearl sice projevuje zájem její kolega, kytarista Henry, ona však všechna jeho pozvání na rande bojkotuje. Když ji ale pozve na večírek slavný Hamilton, Pearl neodolá. To se ukáže jako osudová chyba. Mladá a naivní dívka zjišťuje, že Hollywood nejsou jen peníze, sláva a lesk, ale i ostré zuby a krev. Když je umírající pohozena jako odpad do příkopu, zalituje, že nenasedla do vlaku a nevrátila se na svou rodnou farmu…

Colorado v roce 1880. James Book z Pinkertonovy agentury právě zatknul v nevěstinci nechvalně proslulého Skinnera Sweeta a dopravuje ho k šibenici, na které by se měl nelítostný grázl zanedlouho zhoupnout. Vlak je ale přepaden Skinnerovou bandou a Sweet zemře. Ve chvíli své smrti se za všeobecného zmatku dostane do kontaktu s kapkou krve, která má k lidské životadárné tekutině na hony daleko. Skinner se stává prvním opravdovým americkým upírem, který má oproti evropským upírům-aristokratům hned několik es v rukávu.

Skinner Sweet je pro kolonii evropských upírů, jež přijeli do Ameriky zbohatnout, nanejvýše nepohodlný, je tedy vystaven četným pokusům o likvidaci, které se ukáží jako totálně marné. Co starobylí upíři nečekají, je fakt, že se objeví další mutantský vampýr. Tím se nestává nikdo jiný než Pearl Jonesová. Ta tak dostane neopakovatelnou možnost pomstít svou smrt-nesmrt. Při své pouti za pomstou zjistí, že ne každý, kdo se tvářil jako přítel, přítel doopravdy je, a na druhou stranu ne každý nepřítel je doopravdy jejím protivníkem…

Komiks Americký upír je rozdělen do pěti kapitol, z nichž se každá skládá ze dvou částí (první část je vždy psaná Scottem Synderem a druhá Stephenem Kingem). Synderovy části se odehrávají v Hollywoodu v červenci roku 1925 a zaobírají se hořkým příběhem Pearl Jonesové, Kingovy části jsou vyprávěny starým lékařem Willem Buntingem, jenž byl roku 1880 u „smrti“ Skinnera Sweeta a sepsal jeho příběh v románu Zlá krev. Ačkoli se každá z dějových linií odehrává v jiném čase, čtenář se velmi brzy dozví, že vše souvisí se vším.

Hlavní hrdinové příběhu, tedy Pearl Jonesová a Skinner Sweet, mi velmi brzy přirostli k srdci. Skinner Sweet je sice darebák a zloduch každým coulem a svědomí mu nejspíše zděšeně uteklo již před dávnými lety, ale je to přesně ten typ záporného hrdiny, kterého si čtenář oblíbí a fandí mu jako o život. Oproti tomu Pearl je jemná a lehce naivní dívka, což samozřejmě přestane platit ve chvíli, kdy se z ní stane upír. Sice si dokáže uchovat svou lidskou stránku a kus ze své osobnosti, ale krvavou spouští, kterou za sebou zanechává, se rozhodně netrápí.

Nádherné a duchaplné kresby stvořil Rafael Albuquerque, jehož nelze za tento skvělý počin nepochválit. Díky němu se komiks stal přímo uměleckým dílem, které dýchá emocemi. Albuquerque dokázal jednotlivým postavám vdechnout osobnost, jež je vyjádřena tak očividně, že ji každý čtenář lehce vstřebá. Zároveň jsou jeho kresby naplněny jakousi zvláštní atmosférou, která čtenáře děsí i uchvacuje zároveň. Jednoduše řečeno, Albuquerque dokáže pracovat s obrázky tak skvěle, jako ti nejlepší spisovatelé pracují se slovy.

Komiks Americký upír by si rozhodně neměl nechat ujít žádný fanoušek hororu. Dozajista nadchne i čtenáře, kteří dosud s komiksy nepřišli do styku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerický upír

Snyder, Scott

BB/art, 2013

Napsat komentář