O etiketě, vnučce Viktorce a Václavu Havlovi

P1040480
Jméno Ladislava Špačka je určitě známo všem lidem, kteří alespoň trochu sledují média. Bývalý tiskový mluvčí Václava Havla, pedagog, žurnalista a odborník na etiketu přijel tuto sobotu do Brna, aby promluvil o své nejnovější knize Dědečku, vyprávěj.

Autogramiáda spojená se čtením vybraných kapitol začala v 15 hodin v příjemném prostředí Caffé Knihcentrum v OC Olympia Brno. Známé jméno přilákalo hodně zájemců dychtivých přiučit se vybranému chování. A protože novinka Dědečku, vyprávěj, vydaná v nakladatelství Mladá fronta, je pohádkovým vyprávěním pro děti, mezi návštěvníky převažovali rodiče se svými ratolestmi.

Kdo by čekal, že člověk přednášející o etiketě bude nějaký suchar, musel být velmi zklamán. Už od první minuty bylo totiž jasné, že toto žádná nuda nebude. Ladislav Špaček si dokázal svým charismatickým výstupem rychle získat pozornost dětí i dospělých. Dozvěděli jsme se, proč je vůbec etiketa pro nás a naše děti důležitá:

Etiketa obrušuje hrany naší povahy, o které bychom se jinak vzájemně zraňovali.

S etiketou má našim dětem pomoci právě zpola pohádkové Dědečku, vyprávěj. Útlá knížečka, v níž laskavý a moudrý dědeček vštěpuje základy dobrého vychování své vnučce Viktorce, vznikla dlouho před svým skutečným napsáním. A to v době, kdy se z experta na etiketu stal znenadání dědeček a začal si pro svou vnučku, která se čirou náhodou jmenuje zrovna Viktorka, vymýšlet pohádkové příběhy. Jejich sepsání do knižní podoby potom netrvalo dlouho. Součástí knížky je i CD, na kterém Ladislav Špaček osobně příběhy pro děti namluvil, aby se mohly učit i ty nejmladší, které ještě samy číst nedovedou.

Vyprávění se netočilo jen kolem nové publikace, dozvěděli jsme se i o ostatních titulech. Mladá fronta vydala už celou řádku učebnic etikety, které člověka vybaví pro všechny možné společenské situace, rodinnou deskovou hru Starling – Etiketa hrou a několik zábavně pojatých knih o etiketě pro mládež. Padla zmínka i o nově chystané knize zaměřené na etiketu v byznyse.

Na závěr se pozornost obrátila k titulu vybočujícímu z řady učebnic etikety – Deset let s Václavem Havlem, napsaném krátce po nenadálé smrti našeho bývalého prezidenta. Při osobitém vyprávění historek z období, kdy Ladislav Špaček působil jako tiskový mluvčí Václava Havla, se kavárna knihkupectví otřásala smíchy.

Poté přišlo na řadu slibované rozdávání autogramů. K vidění byly snad všechny dříve zmiňované knihy, jejichž úvodní stránku pan Špaček ozdobil svým rozmáchlým podpisem a osobním věnováním. Zkrátka nepřišli ani ti, kdo se s autorem chtěli vyfotit. Odcházeli jsme s dobrým pocitem z milého a zábavného setkání, za které patří velká pochvala jak hostu samotnému, tak organizátorům celé akce.

Doporučení:
Share

Napsat komentář