Moudré příběhy, které potěší vaši duši

PribehyProPotechuDuse
Chcete si přečíst něco pěkného, laskavého, povzbudivého, ale nemáte příliš času na čtení? Nevadí. I v takovéto situaci lze najít řešení. Ráda bych vám představila dvě malé, útlé knížky plné krásných příběhů.

Jejich autorem je Bruno Ferrero, salesiánský kněz, který napsal řadu knížek. Spojuje je to, že jde o sbírky krátkých příběhů, obsahujících nějaké zamyšlení či povzbuzení. A snad v každém názvu knihy naleznete slovo „duše“. Dnes bych vám ráda představila dvě z nich, a to Příběhy pro potěchu duše a Další příběhy pro potěchu duše. Obě knihy (nebo spíše knížečky, neboť jsou formátu přibližně A6) vyšly v nakladatelství Portál.

V každé z nich naleznete desítky příběhů a bajek. Témata jsou různá – mezilidské vztahy, výchova dětí, dětství, stáří, krásy přírody, ale také Bůh a věčný život, což je logické s ohledem na autorovo povolání, poslání. Některé příběhy jsou velmi stručné, najdou se i takové, které mají třeba jen tři čtyři věty. Jiné příběhy se odehrávají na dvou až třech stranách, ale nejčastější rozsah je přibližně půl až tři čtvrtě stránky.

Za každým příběhem následuje čarou oddělený text psaný kurzívou, který na předchozí příběh obsahově navazuje. Někdy ho pár větami doplní, jindy je na stejné téma rozvinut příběh nový, nebo je přidána moudrost či přísloví, které příběh vystihuje. Objevují se i stručné otázky, které vyzývají čtenáře k zamyšlení.

Ukázka z knihy Příběhy pro potěchu duše

Jedna mladá dvojice vešla do nejkrásnějšího obchodu s hračkami ve městě. Manželé si dlouho prohlíželi barevné hračky, které tu byly v policích vyrovnané až do stropu. Hraček a nejrůznějších krabic s nimi tu bylo nepřeberné množství ve veselém nepořádku. Byly tam panenky, které plakaly, elektronické hračky, malinkaté kuchyňky, ve kterých se pekly dorty a pizzy, a další a další hračky.

Manželé se nemohli rozhodnout. Přiblížila se k nim milá prodavačka.

Žena se jí snažila vysvětlit: „Podívejte, my máme malou holčičku, ale jsme celý den pryč a často i večer.“

A holčička se tak málo směje,“ pokračoval manžel.

Chtěli bychom jí koupit něco, co by jí dělalo radost,“ řekla zase ta žena. „Když nejsme doma… Něco, co by ji potěšilo, když je sama.“

Je mi líto,“ usmála se mile prodavačka. „Ale my neprodáváme rodiče.“

Bruno Ferrero není autorem všech textů ve svých knihách, což ostatně přiznává tím, že pod danými texty uvádí jejich autory. Někdy si tak přečtete modlitbu lidí prožívající těžkou životní situaci (jakými byly například pobyt v koncentračním táboře nebo jiné prožitky spojené s druhou světovou válkou), text, který napsaly děti či jiní autoři, úryvek písně, … A samozřejmě se objevují i citáty z Bible.

Jedno ale mají všechny příběhy společné. Jsou plné laskavých slov, které opravdu potěší vaši duši. Nenásilnou formou vás pobídnou k zamyšlení nad životem, nad tím, jak se chováme k ostatním, zda jsme dobrými rodiči, přáteli, manželi, … Snad každý člověk sice ví, jak by se měl k lidem ve svém okolí správně chovat, ale nikdy není na škodu si to připomenout. Vždyť jak často se stává, že lidé zapomenou svým blízkým poděkovat za to, že tu pro nás jsou, nebo kvůli hloupým předsudkům nevysloví „Mám tě rád“, neobejmou, nedají pusu? A nebo kdy „jen“ přehlédnou maličkosti, které jim mohou přinést mnoho radosti? Příběhy Bruna Ferrera vám mohou přinést povzbuzení a dodávat sílu i ve chvílích poznamenaných stresem či úzkostí spojenými s překonáváním životních těžkostí.

Ukázka z knihy Další příběhy pro potěchu duše

Dcera naježeně vyjela na matku: „Když jsem ti tak na obtíž, tak proč jsi mě přivedla na svět?“

Matku to mrzelo, ale dcera měla pravdu.

Rozhodnutí mít dítě znamená upsat se mu k největšímu dluhu, který si člověk dokáže představit.

Je snad něco většího než říct někomu, kdo není: „Od nynějška žij, protože to chci“?

Nezáleží na tom, zda věříte v Boha či nikoli. Myslím si, že Ferrerovy knihy mohou stejným dílem zaujmout obě skupiny. Jak již bylo řečeno, mnoho příběhů obsahuje společností obecně uznávané pravdy. A ty z vás, kteří v Boha věří, možná některé z příběhů povzbudí ve víře.

Na jednu stranu jsou knížky malé a tenké a příběhy v nich kratičké, takže je můžete mít hned přečteny. Ale na tu druhou by byla škoda přečíst je například během jediného večera. I sám autor své čtenáře nabádá, aby četli příběhy pomalu, třeba jen každý den jeden, a dopřáli si tak čas se nad příběhem zamyslet a něco si z něj do života vzít.

Mám za to, že obě knížky jsou obsahem věrny svému názvu. Máte-li rádi moudré příběhy, pak tyto vás jistě potěší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDalší příběhy pro potěchu duše

Bruno Ferrero

Portál

zobrazit info o knizePříběhy pro potěchu duše

Ferrero, Bruno

Portál, 2012

Napsat komentář