Chytré středy: Jezte česky – Rok v naší kuchyni – Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

jezte česky
Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Přinášíme Vám jeden recept z knihy na ukázku.

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.: Jezte česky – Rok v naší kuchyni

CHUŤOVKY:

Cibulové koláčky

Na 4 porce:

na těsto:
200 g hladké pšeničné mouky
100 g másla
1 lžíce minerální nebo normální vody
špetka soli

na náplň:
4 menší cibule
1 lžička másla
1 lžíce medu
2 lžíce vinného octa
1 vejce
4 lžíce měkkého polotučného tvarohu nebo čerstvého sýru
sůl a pepř

 

 

1. Mouku prosijte na vál a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kostky a nožem zapracujte do mouky. Pak přilijte (minerální) vodu a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet, alespoň hodinu, ideálně však do druhého dne.

2. Připravte si náplň. Cibule oloupejte a kořínky odkrojte vždy těsně u cibule, aby držely pohromadě. Překrojte je všechny na poloviny (od kořínku po špičku) a pak rozkrájejte zhruba na osminky. V kastrůlku rozpusťte máslo a cibulky na něm 2 minuty restujte. Přidejte med a ocet, promíchejte a vařte na mírném ohni zhruba 5 minut. Poté je nechte zchladnout. Rozklepněte vejce, bílek uschovejte na potření, žloutek smíchejte s tvarohem, solí a pepřem.

3. Odleželé těsto rozválejte na tenký plát. Vykrájejte z něj kolečka a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta vyválejte tenký váleček, vytvarujte z něj okraje pro koláčky a potřete je bílkem. Na dna koláčků rozetřete trochu tvarohu a navrch vyskládejte orestované cibulky. Koláčky dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.

Knihu Jezte česky – Rok v naší kuchyni vydalo nakladatelství Smart Press

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezte česky
Rok v naší kuchyni

Vašáková, Jana - Skokanová, Zdena

Smart Press, 2012

Napsat komentář