Cesta napříč světem i časem s bednoletem

cestovani-po-svete
Pojďte se proletět kouzelným bednoletem! Vašík a Tedík vás vezmou na výlet nejen napříč naší Zemí, ale zavítáte i do dob, které již minuly či ještě nenastaly…

Nakladatelství Grada vydává (krom jiného) mnoho zdařilých knih pro děti ve své edici Čtení pro prvňáčky. Jednou z nich je i Cestování po světě. Poprvé se do ní čtenáři mohli začíst minulý rok, letos se dočkala dotisku.

Kniha je určena pro začínající čtenáře, ale stejně tak z ní mohou rodiče předčítat i mladším dětem. Krátká vyprávění pochází z pera Ivanky Melounové a milými ilustracemi je doprovází Veronika Kubáčová.

Hned po předmluvě se seznámíte s prvňáčky Vašíkem a Tedíkem, kteří tráví léto u prarodičů. Pro zkrácení dlouhé chvíle sestrojí bednolet – ke staré bedně přitlučou prkýnka jako křídla, přidělají volant, … a výpravy za poznáním mohou začít.

Na kluky čeká 15 výletů. Navštíví kontinenty (Afriku, Austrálii), ale i konkrétní země (Mauritius, Čínu, Island, …). A podívají se i na zajímavá místa – do pralesa, Legolandu či na Route 66. Tři z výletů je zavedou do minulosti – pravěku, dávného Egypta a středověku. A nezapomenou ani na budoucnost – jak to tam asi vypadá?

Jste-li zvyklí, že v edici Čtení pro prvňáčky vychází příběhy, které mají nějakou zápletku, mohli byste být zklamáni. Cestování po světě je jen jakousi mozaikou zajímavostí a místních či dobových prvků. Kluci vždy někam přiletí, dozví se pár informací, typických pro danou oblast či dobu, a šup zpátky domů.

Každá ze 16 kapitol (úvodní + 15 výletů) má pevně daný počet stránek – tři. Začíná vždy na liché stránce, přičemž sudá je věnována celostránkové ilustraci. Malý obrázek je ještě včleněn do textu na následující dvoustraně. Velikost písma je uzpůsobena začínajícím čtenářům. I proto je samotného textu méně, což nedává zrovna dostatek možností pro rozvinutí příběhu. Na jednu stranu je to škoda, protože téma jako takové může inspirovat k mnoha nápadům pro poutavý děj a neobvyklé zápletky. Na druhou stranu je to dobře, protože čtenáři se v každé kapitole dozví informací tak akorát, nejsou jimi zaplaveni.

Rozšířit si vědomosti není nikdy na škodu. Obzvlášť, když je to čtivou formou přizpůsobenou danému věku, což u Cestování po světě rozhodně platí. Děti se tu nenásilnou formou dozví zajímavosti ze zeměpisu, dějepisu, ale i sportu, přírodopisu a dalších oborů. Nezbývá než popřát, aby Cestování po světě docestovalo i do vaší knihovničky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCestování po světě

Ivanka Melounová

Grada

Napsat komentář